Računsko sodišče ugotovilo nekatere nepravilnosti pri poslovanju ZZZS

Slovenija 26. Apr 202314:50 1 komentar
ZZZS
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Računsko sodišče je v reviziji računovodskih izkazov ZZZS izreklo pozitivno mnenje, pri pravilnosti poslovanja pa izdalo mnenje s pridržkom.

Računsko sodišče je izvedlo revizijo računovodskih izkazov in pravilnosti poslovanja ZZZS v letu 2021. O računovodskih izkazih zavoda je sodišče izreklo pozitivno mnenje, o pravilnosti poslovanja zavoda pa mnenje s pridržkom. Ker je ZZZS nepravilnosti med revizijo odpravil, računsko sodišče ni zahtevalo odzivnega poročila, so sporočili s sodišča.

Cilja revizije računskega sodišča sta bila izrek mnenja o računovodskih izkazih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za leto 2021, razen dela terjatev do zavezancev za neplačane prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje in z njimi povezanih neplačanih prihodkov ter nerazporejenih plačil dajatev, za katere je evidence vodila finančna uprava, pa tudi izrek mnenja o pravilnosti poslovanja zavoda v letu 2021.

Pozitivno o računovodskih izkazih, s pridržkom pri pravilnosti poslovanja

Računsko sodišče je o računovodskih izkazih zavoda za leto 2021 izreklo pozitivno mnenje, ker meni, da revidirani računovodski izkazi v vseh pomembnih pogledih resnično in pošteno prikazujejo stanje sredstev in obveznosti do virov sredstev zavoda na 31. decembra 2021 ter prihodke in odhodke zavoda za tedaj končano leto.

O pravilnosti poslovanja zavoda v letu 2021 pa je računsko sodišče izreklo mnenje s pridržkom, ker je ugotovilo, da zavod kljub določilom zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ni odločal o pravici zavarovanih oseb do skupinske obnovitvene rehabilitacije v upravnem postopku, temveč je pristojnost za odločanje prenesel na organizatorje skupinske obnovitvene rehabilitacije. Poleg tega je ZZZS sprejel nepopolna vsebinska in finančna poročila organizatorjev obnovitvene rehabilitacije, kar ni bilo v skladu s sklenjenimi pogodbami z izvajalci skupinske obnovitvene rehabilitacije.

V končnem obračunu za leto 2021 ZZZS po navedbah računskega sodišča nekaterih zdravstvenih storitev ni obračunal v skladu z merili iz splošnega dogovora za pogodbeno leto 2021 ter izvajalcem priznal več oziroma manj zdravstvenih storitev, kot so bile opravljene v letu 2021, pri obračunu storitev je upošteval nepravilen datum spremembe plačnih razredov, zavod tudi ni obvestil ministrstva za zdravje o začasnem prevzemu programa ter ni začel izvajati analiz, ki jih je določal splošni dogovor.

Neskladno pri javnih naročilih v vrednosti najmanj 46.676 evrov

Računsko sodišče je ugotovilo tudi, da je zavod izdajal odločbe o priznanju pravice do povračila stroškov specialističnega in bolnišničnega zdravljenja ter nabave medicinskih pripomočkov in zdravil v tujini več kot dva meseca po prejemu vlog ter izplačeval ostala povračila stroškov opravljenih zdravstvenih storitev in nabavljenih medicinskih pripomočkov v Sloveniji, ki niso temeljila na izdani odločbi v upravnem postopku in so bila izplačana pred izdajo obvestila o povračilu stroškov, kar ni bilo v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku.

Pri izbiri izvajalcev storitev zavod ni ravnal v skladu s predpisi o javnem naročanju v vrednosti najmanj 46.676 evrov. Zavod ni pravočasno uskladil akta o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest, zato je ravnal v nasprotju z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju, v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih je javno uslužbenko zaposlil za nedoločen čas brez javne objave ter v nasprotju z zakonom o javnih uslužbencih pri zaposlovanju ni zagotovil vsem kandidatom dostopnosti do delovnih mest pod enakimi pogoji.

Računsko sodišče je ugotovilo tudi nekatere druge nepravilnosti, povezane z delovnimi razmerji. Tekom revizije je sicer ZZZS vse naštete nepravilnosti odpravil, so še navedli pri računskem sodišču.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje