Računsko sodišče Varuhu človekovih pravic izreklo mnenje s pridržkom

Slovenija 12. Okt 202310:12 5 komentarjev
Peter Svetina
Varuh človekovih pravic Peter Svetina. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Računsko sodišče je v reviziji poslovanja Varuha človekovih pravic v letu 2022 izreklo mnenje s pridržkom. Po ugotovitvah sodišča je Varuh posloval v neskladju s predpisi v več primerih, med drugim pri zagotavljanju pravic javnim uslužbencem, pri oddaji javnega naročila za čiščenje in pri sklenitvi pogodbe civilnega prava.

Kot so na računskem sodišču navedli v povzetku revizijskega poročila, je Varuh človekovih pravic javnim uslužbencem zagotavljal pravice v večjem obsegu, kot jim jih omogočajo predpisi. Pri oddaji javnega naročila za storitve čiščenja je neustrezno določil pogoj za sodelovanje v postopku javnega naročanja in dokazila za izpolnjevanje meril za oddajo javnega naročila.

Pri valorizaciji denarnih obveznosti v enem primeru ni upošteval določil veljavnih predpisov, ki jih v večletnih pogodbah dogovarjajo pravne osebe javnega sektorja. Prav tako po ugotovitvi sodišča pred plačilom računov ni preverjal pravnega temelja in višine obveznosti v znesku 1890 evrov.

Računsko sodišče je ugotovilo tudi, da je za opravljanje dela, kjer so obstajali elementi delovnega razmerja, Varuh sklenil pogodbo civilnega prava. V več primerih ni predobremenil proračuna v zahtevanem petdnevnem roku, v dveh primerih pa je prevzel obveznosti prek dovoljenega obsega prevzemanja obveznosti v breme proračunov prihodnjih let za nedopustno časovno obdobje.

Računsko sodišče je Varuhu človekovih pravic podalo priporočila za izboljšanje poslovanja in zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora Varuh izkazati odpravo nepravilnosti.

Pri Varuhu so pojasnili, da so z računskim sodiščem v času revizije tvorno in korektno sodelovali, bistveni del ugotovljenih kršitev pa v želji izboljšanja notranjega upravljanja že odpravili. “Vlogo in delo računskega sodišča spoštujemo, zato njegove ugotovitve kot dober gospodar sprejemamo v celoti in bomo v skladu s tem pripravil tudi odzivno poročilo,” so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje