Razglašena velika požarna ogroženost: česa se ne sme in komu prijavimo kršitve

Slovenija 17. Jul 202408:51 0 komentarjev
požar kras
Foto: Jan Gregorc/N1

Od danes je za večji del Primorske razglašena velika požarna ogroženost. Ob tem je v veljavo vstopilo kar nekaj omejitev in prepovedi, s katerimi se skuša izogniti požarom v naravi. Koliko znašajo globe za kršitelje in komu jih lahko prijavite?

Za večji del Primorske je od danes velja velika požarna ogroženost. Zanjo se je po daljšem suhem in vročem obdobju odločila Uprava za zaščito in reševanje RS, ki je razglasitev velike požarne ogroženosti najavila včeraj. Razglas velja v občinah Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

Tako od danes naprej v teh občinah ni dovoljeno požiganje in odmetavanje gorečih in drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, v naravno okolje. Prav tako je  prepovedano kuriti, vključno s kresovi, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih ter izven pozidanih površin uporabljati predmete in naprave, ki lahko povzročijo požar. Prepovedani so ognjemeti in vse druge aktivnosti, ki lahko zanetijo požar, so izpostavili na Upravi za zaščito in reševanje.

Upoštevanje omejitev bosta na terenu preverjala Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policija, v času velike požarne ogroženosti pa bodo gasilci in lokalne skupnosti vzpostavili dežurne ekipe in požarne straže. Nad Primorsko bosta v teh dneh leteli tudi novi letali za gašenje air tractor, ki bosta nadzorovali teren.

Kdaj se razglasi velika požarna ogroženost?

Kot piše v Uredbi o varstvu pred požarom v naravnem okolju se velika požarna ogroženost razglasi, ko lahko požar v naravi povzroči že manjši izvor ognja, požar se lahko hitro širi, nadzor nad požarom pa je težak. Razglasi se lahko tudi zelo velika požarna ogroženost. Do tega pride, ko lahko požar povzroči že iskra oziroma najmanjši izvor ognja, požar se lahko širi zelo hitro, nadzor nad njim je zelo težak, gašenje pa zelo težavno in dolgotrajno. Visoko ali zelo visoko požarno ogroženost razglasi Uprava za zaščito in reševanje ali lokalne skupnosti.

Požar na Krasu
Gašenje požara na Krasu leta 2022 (Foto: Denis Sadiković/N1)

Požarna ogroženost se glede na uredbo za posamezna območja ugotavlja na podlagi podnebnih značilnosti, vremenskih razmer in napovedi. Ob tem se upoštevajo tudi informativni izračuni požarne ogroženosti Agencije RS za okolje, število, lokacije in obseg požarov v naravi ter podatki in ugotovitve Zavoda za gozdove Slovenije, lokalnih skupnosti in drugih organizacij.

Na upravi so v torek še opozorili, da se požarna ogroženost povečuje tudi drugod po državi, zlasti na jugovzhodu Slovenije, zato pozivajo k previdnosti pri uporabi ognja v naravi.

Za kršitev prepovedi v času velike in zelo velike požarne ogroženosti so v prej omenjeni uredbi zagrožene globe. Fizični osebi je zagroženo od 200 do 600 evrov denarne kazni, medtem ko je za pravne osebe in samostojne podjetnike zagrožena globa 1.000 do 6.000 evrov. Če je kršitelj pravna oseba ali samostojni podjetnik, lahko poleg že omenjene globe denarno kazen od 200 do 2.000 evrov prejme tudi odgovorna oseba kršitelja. Ob tem je zagrožena tudi globa za odgovorno osebo lokalne skupnosti, če ta v obdobju velike ali zelo velike požarne ogroženosti ne organizira požarne straže ali opazovanja naravnega okolja. Globa v tem primeru znaša od 1.000 do 6.000 evrov. Kršitve lahko državljani prijavijo policiji ali Inšpektoratu RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami

Suho tudi drugod po državi, v prihodnjih dneh najbolj vroče prav na Primorskem

Da je naravno okolje vedno bolj suho, tveganje za požare pa vse višje kažejo tudi podatki Agencije RS za okolje. Njihov informativni izračun požarne ogroženosti kaže, da je požarna ogroženost zelo velika na Goriškem, Dolenjskem Postojnskem, v Pomurju, Beli krajini, Brkinih in Spodnjem Posavju. Da večino države spremljajo sušne razmere, kaže tudi Arsova aplikacija Sušomer. Ta je na podlagi podatkov iz prejšnjega tedna kot najbolj sušna predela izpostavil Notranjsko in Pomurje, nakazal pa tudi, da se bodo sušne razmere na Primorskem v tem tednu slabšale. Novi podatki bodo na voljo v četrtek.

Ob tem na Arsu napovedujejo, da bo do konca tedna najtopleje prav na Primorskem, kjer bodo najvišje temperature vse do nedelje dosegale 36 stopinj Celzija. V notranjosti Slovenije bodo medtem najvišje temperature okoli 33 stopinj Celzija, s kakšno stopinjo manj v severovzhodni Sloveniji, so v torek zapisali na Facebooku. Ob tem dežja v tem tednu ni napovedanega veliko. Arso napoveduje, da bodo plohe in nevihte danes popoldne možne predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji, v nadaljevanju tedna pa bodo popoldanske krajevne padavine verjetnejše predvsem nad hribovitimi kraji. V večjem delu Slovenje bo suho.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!