Že poleti nas bodo preletavale “rumene ptice”: “Če zagori, smo pripravljeni”

N1 video 22. Jun 202410:22 18 komentarjev

Dve leti po najhujšem požaru v zgodovini Slovenije, ki je kot za šalo goltal kraške gozdove, je zaživela enota za gašenje iz zraka. "Rumene ptice" bodo že to sezono ves čas preletavale Slovenijo, piloti pa bodo pozorno spremljali stanje na terenu. Ekipa N1 je obiskala matično bazo air tractorjev, govorila z enim od pilotov in s španskim inštruktorjem z več kot 15 leti izkušenj, ki naše fante usposablja. Zakaj so v primeru požara air tractorji boljši od helikopterjev? In kje, razen v morju, bodo zajemali vodo?

“Če zagori jutri, smo pripravljeni,” nam ob prihodu na letališče Jožeta Pučnika zagotovi inštruktor pilot Jose Galiano Fernandez iz Španije, ki usposablja naše pilote, in ob tem pokaže na “rumeni ptici”. Obe letali sta amfibijski, kar pomeni, da ju lahko polnijo na dva načina, razloži eden od dveh slovenskih pilotov David Necmeskal.

“Letalo pristaja na vodi, a se ne ustavi. Mi medtem spustimo cev, po kateri voda steče v rezervoar, ki ima kapaciteto 3.000 litrov, in se napolni v 10 do 15 sekundah.” Druga možnost je, da air tractor pristane na letališču in ga z vodo v treh do petih minutah napolnijo tam, pove. “Rotacija takšnih amfibijskih letal je 20- do 40-krat bolj učinkovita od tistih, ki jih lahko napolnimo zgolj na tleh.”

Z vidika gašenja so boljša tudi od helikopterjev, ki jih imata naša vojska in policija ter so gasila na Krasu. Zajamejo lahko namreč kar trikrat več vode, s tem pa bo uprava za zaščito in reševanje zmanjšala odvisnost od helikopterjev vojske in policije, ki so pogosto zasedena z drugimi reševalnimi aktivnostmi — denimo z reševanjem v gorah.

Velik plus, ki ga air tactorji prinašajo, je tudi bolj ciljno spuščanje vode na ognjene zublje. V primerjavi s helikopterji, ki vso vodo odvržejo naenkrat, se lahko piloti letal sami odločijo, v kolikšni meri bodo odprli loputo in koliko vode bodo spustili proti tlom.

Airtractor
Foto: Denis Sadiković

Pilot: Pilatus napake odpušča, air tractor ne

Preden je David Necmeskal pred nekaj meseci prvič prijel za krmilo air tractorja, je za Slovensko vojsko pilotiral pilatusa PC9. “Letenje na pilatusu mi je dalo neko samozavest, da sem si upal iti na usposabljanje za air tractorja. Letala za gašenje iz zraka so narejena v operativni izvedbi, same letalne lastnosti niso tako intuitivne, dobre. Medtem je pilatus lovsko, trenažno letalo, torej odpušča napake. Odpušča, da se pilot na njem zgradi in nauči, medtem pa je z air tarctorjem malenkost bolj komplicirano leteti.”

Prav to, da mu pilotiranje rumene ptice predstavlja izziv, je bilo ključno, da se je na usposabljanje sploh prijavil. Tega je opravil v Španiji, nato je sledil izpit na Portugalskem, ki pa pilotu ne zagotovi tudi izkušenj. “Za to vrsto dela je potrebnih 50 ali več ur letenja, odvisno od predznanja. Veste, v tem poklicu je dober pilot star pilot, ki je doživel veliko sezon in pri tem marsikaj izkusil. V praksi se moraš spoznati z letalom, se z njim zliti v eno. Iz tega potem kot pilot izhajaš in povečuješ kompleksnost operacij.”

Zato je vesel, da to poletje pomagajo trije izkušeni piloti inštruktorji iz tujine. Španec Jose Galiano Fernandez ima za seboj 20 let izkušenj, od tega 15 prav z letali za gašenje. Gasil je v Španiji, na Portugalskem, v Italiji, Grčiji, Turčiji in na Švedskem.

Airtractor Airtractor
Slovenski pilot David Necmeskal v družbi pilotov inštruktorjev. (Foto: Denis Sadiković/N1)
Airtractor Airtractor
Pilot David Necmeskal. (Foto: Denis Sadiković/N1)
Španski pilot Jose Galiano Fernandez. (Foto: Denis Sadiković/N1)

“Ko nas pokličejo na intervencijo, smo izjemno hitri,” pravi in dodaja, da je odločitev Slovenije, da ustanovi lastno enoto za gašenje iz zraka, dobra. “Slovenija je majhna država, a ima kar nekaj vodnih površin za zajemanje vode. Pregledali smo vse in za delo izbrali najboljše.” Po besedah Necmeskala gre za morje, kjer so že identificirali tri koridorje, ki bodo služili za zajemanje, pa precej predelov reke Save, Velenjsko jezero, Bohinjsko in Blejsko jezero, v poštev pridejo določeni deli reke Drave itd.

“V primerjavi z drugimi državami, kjer sem gasil, je Slovenija predvsem na severu malo bolj zahtevna zaradi goratosti. Na jugu je veliko lažje, zato smo s tega vidika veseli, da se požari pogosteje pojavljajo prav tam,” pojasni Galiano Fernandez.

Potem ko bosta slovenska pilota med poletjem opravila dovolj ur letenja, na upravi za zaščito in reševanje, kamor nova enota spada, jeseni načrtujejo še šolanje dveh dodatnih pilotov. Ker gašenje z zrakoplovi prinaša določene specifike v primerjavi z gašenjem s pomočjo helikopterjev, že poteka tudi šolanje kadra za vodenje in koordinacijo sil. “Pri tem nam strokovno pomagajo številne države Evropske unije, Hrvaška, Ciper, Francija, Italija in Španija. Poleg tega poteka tudi zelo intenzivno sodelovanje in priprave s prostovoljnimi in poklicnimi gasilci.”

Letala bodo med sezono ves čas v zraku

Namen prve enote za gašenje iz zraka pri nas je, da bodo letala na kraj lahko prispela v nekaj deset minutah in se z ognjenimi zublji borila že v začetni fazi požara. To bo po zagotovilih uprave za zaščito in reševanje prispevalo k večji učinkovitosti gašenja, posledično pa bo verjetnost za razvoj večjih požarov v naravi manjša.

Airtractor Airtractor
Foto: Denis Sadiković
Airtractor Airtractor
Foto: Denis Sadiković
Airtractor Airtractor
Foto: Denis Sadiković
Airtractor Airtractor
Foto: Denis Sadiković
Airtractor Airtractor
Foto: Denis Sadiković
Airtractor Airtractor
Foto: Denis Sadiković
Airtractor Airtractor
Foto: Denis Sadiković
Airtractor Airtractor
Foto: Denis Sadiković

A tudi če nikjer ne bo gorelo, boste rumene ptice že to poletje lahko videli leteti. Air tractorji bodo namreč med sezono ves čas v zraku, piloti pa bodo pregledovali teren in po potrebi nemudoma ukrepali. “To do zdaj ni bilo mogoče,” pravijo na upravi.

Ker je bila enota za gašenje iz zraka vzpostavljena izjemno hitro, bo zaenkrat pri delovanju in izvajanju operacij še naprej pomagala Slovenska vojska, saj razpolaga s potrebnim znanjem in infrastrukturo, pravijo na upravi za zaščito in reševanje. “Če bo treba, je predvideno tudi nadaljnje sodelovanje helikopterjev vojske in policije.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje