Spletni register: kje spoštujejo PCT in kje ne

Koronavirus 14. Nov 202116:42 > 19:23 18 komentarjev
safeplace
N1

Študentje medicine vzpostavili poseben register, kjer lahko preverite, kje spoštujejo pogoj PCT in kje ne. Uporabniki lahko prijavljajo svoje izkušnje.

Da je med najučinkovitejšimi ukrepi za preprečevanje okužb s koronavirusom omejevanje stikov, je znano že dolgo. Pomembno je tudi nošenje zaščitne maske, v zadnjem času pa je na voljo še preverjanje PCT pogoja. A žal marsikateri ukrep v praksi ni zaživel, preverjanje PCT pogoja se ne izvaja dosledno, ponekod ne zahtevajo nošenja maske. Študenti medicine so, kot pravijo, da bi omogočili varnejše gibanje, vzpostavili register, v katerem je mogoče preveriti, kateri obrati ukrepe spoštujejo in kateri ne.

Študentje medicinske fakultete so vzpostavili spletni register preverjanja PCT pogoja.  Na spletni strani safeplace.si si lahko zdaj vsakdo ogleda seznam trgovin, gostiln in drugih ponudnikov ter preveri, kje PCT pogoj preverjajo in kje ne. Dodana je tudi informacija, kjer poleg PCT pogoja zahtevajo še osebni dokument in nošenje zaščitne maske.

Obrate, ki PCT pogoja ne preverjajo, je mogoče prijaviti anonimno z obrazcem na spletni strani. Register temelji na dobri volji in trudu posameznikov ter se zanaša na poštenost in moralno držo, so zapisali avtorji projekta.

S tem želijo študentje medicine spodbujati gibanje v varnih okoljih in s tem varno življenje v času koronavirusa. “Zavedamo se, da lahko le s sodelovanjem in upoštevanjem določil stroke dosežemo tisto, česar nam že skoraj dve leti ni moč doseči – življenja v normalnih tirnicah. Ob tem verjamemo in upamo, da bomo s svojo iniciativo pripomogli k boljšemu jutri in si želimo, da bi čim več ljudi razmišljalo v tej smeri,” so zapisali.

Njihovo obvestilo je poobjavil tudi Sledilnik in dodal: “Ostanimo doma. Če to ni mogoče, ostanimo varni.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje