Razkrivamo: podpisana pod revizijsko poročilo svetovala pri nakupu Litijske

Slovenija 25. Jul 202405:20 17 komentarjev
Nova sodna stavba na litijski
Nova sodna stavba na Litijski (Foto: N1)

Objavljamo vsebino dokumenta, ki meče dvom na revizijsko poročilo pravosodnega ministrstva, ki je premierja Goloba, finančnega ministra Boštjančiča in nekdanjo ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan obtožilo nezakonite prerazporeditve proračunskega denarja za nakup sodne stavbe na Litijski v Ljubljani. Revizijo medtem prečesavajo tudi inšpektorji, pravosodna ministrica Andreja Katič pa je prav v teh dneh odobrila javno naročilo za izvedbo še ene, tokrat zunanje revizije razvpitega posla.

Zgodba o revizijskem poročilu pravosodnega ministrstva o 7,7-milijonskem nakupu stavbe na Litijski cesti v Ljubljani dobiva nove razsežnosti. Na N1 smo pridobili dokument, iz katerega izhaja, da je bila vodja službe za notranjo revizijo na ministrstvu za pravosodje Suzana Hötzl, ki se je podpisala pod revizijsko poročilo o Litijski, pred začetkom notranje revizije seznanjena s projektom nakupa nove sodne stavbe.

To meče novo senco dvoma na nepristranskost revizorke Suzane Hötzl, ki v svojem revizijskem poročilu predsedniku vlade Robertu Golobu, finančnemu ministru Klemnu Boštjančiču in nekdanji pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan očita, da so za potrebe nakupa Litijske “nezakonite prerazporeditve proračunskega denarja za nakup Litijske”.

Da Hötzl ne bi smela opravljati revizije Litijske, so med prvimi opozorili v kabinetu premierja Goloba. Kot so poudarili, se jim zdi neobičajno, da je osnutek revizijskega poročila pripravila “oseba, ki je po informacijah z ministrstva za pravosodje spremljala in bila seznanjena s postopkom nakupa in ki ni z ničimer reagirala, da bi pravočasno zavarovala javni interes”.

Podobno je dejala tudi nekdanja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Za N1 je po razkritju tega revizijskega poročila dejala, da ji je nekdanji generalni sekretar na ministrstvu za pravosodje Uroš Gojkovič, ki je danes eden izmed glavnih osumljencev v kriminalistični preiskavi afere Litijska, povedal, da je bila tudi Suzana Hötzl obveščena o podrobnostih nakupa nove sodne stavbe.

Kaj je v zapisniku?

Iz zapisnika s sestanka, ki je potekal 18. decembra 2023, je razvidno, da je takratni vodja službe za nepremičnine in investicije na ministrstvu Simon Starček, ki je vodil projekt Litijska in ki je prav tako eden od osumljencev v preiskavi NPU, Suzano Hötzl pred začetkom notranje revizije seznanjal s potekom nakupa sodne stavbe. Poleg Starčka in Suzane Hötzl je bil na tem sestanku še tedanji generalni sekretar ministrstva Uroš Gojkovič. 

Starček, ki je zapisnik tudi spisal, je na sestanku med drugim povedal, da je “vodjo notranjerevizijske službe (to je Suzana Hötzl; op. a.) o stanju projekta in zahtevah sodišč seznanjal” in da je tudi v procesu reševanja prostorske problematike ljubljanskih sodišč “tudi svetovala”.

Ob koncu je Gojkovič tudi “podal zahtevo”, da se po podpisu pogodbe o nakupu Litijske izvede tako imenovana follow-up revizija nakupa nepremičnine na Litijski. Še isti dan je revizorka Suzana Hötzl na ministrstvu najavila revizijski postopek nakupa sodne stavbe, v katerem je omenjala odredbo o začetku postopka izrednega notranjerevizijskega pregleda prav z dne 18. 12. 2023.

ministrica Andreja Katič
Pravosodna ministrica Andreja Katič (Foto: BOBO)

Gre za dokument o odreditvi revizije, ki ga od Suzane Hötzl že več tednov neuspešno poskuša pridobiti pravosodna ministrica Andreja Katič. Ker jim v uradnem dokumentacijskem sistemu ministrstva sklepa o uvedbi notranjerevizijskega pregleda ni uspelo najti, je ministrica Suzano Hötzl že pred časom povabila na sestanek in ob tem izrazila pričakovanje, da ji bo revizorka dokument, s katerim je bila revizija odrejena, tudi predala. A ker je Suzana Hötzl že dlje časa odsotna, se jima z ministrico še ni uspelo sestati, so za N1 pojasnili na ministrstvu za pravosodje.

Z vprašanji o njeni vlogi pri projektu Litijska smo se prek službe za stike z javnostmi ministrstva za pravosodje obrnili tudi na revizorko Suzano Hötzl, ki je, kot že omenjeno, že dlje časa odsotna. Njene odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Na delu inšpektorji, sledi še zunanja revizija

Eden od razlogov, zakaj na revizijsko poročilo Suzane Hötzl letijo očitki, je to, da je v revizijskem poročilu pomembno upoštevala odgovore Starčka in Gojkoviča, medtem ko Golobu, Boštjančiču in Dominiki Švarc Pipan, ki jih je obtožila nezakonitega ravnanja, možnosti zagovora ni niti dala. Ob tem se je sklicevala na pravilnik ministrstva za pravosodje.

Ministrica Katič je povedala, da prav zato, ker revizorka možnosti obrambe ni dala vsem, zanjo revizijsko poročilo ni dokončno.

Dvom o nepristranskosti revizorke je sprožilo tudi dejstvo, da je na ministrstvo za pravosodje prišla prav s Starčkom in Gojkovičem, pred tem pa so bili vsi trije sodelavci na Fursu.

Suzana Hötzl je v revizijskem poročilu očitke o nasprotju interesov skušala zavrniti z zapisom, da so bili sodelavci, a da so se ukvarjali vsak s svojim področjem ter da so njihovi stiki tudi na ministrstvu za pravosodje izključno poslovne narave.

Klemen Boštjančič
Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO

Na ministrstvu za finance pravijo, da so bili “šele po medijskih objavah in našem pozivu, ki je sledil medijskim objavam, z dokumentom seznanjeni, še vedno pa nismo seznanjeni, kakšen je njegov status. Nanj se tudi nismo odzivali, saj k temu niti nismo bili pozvani”. 

V kabinetu premierja Goloba pa poudarjajo, da morajo to, ali so bili vsi postopki izvedeni v skladu s standardi in pravili glede notranjih revizij, ugotoviti znotraj ministrstva za pravosodje. Kot so spomnili, so že konec junija pojasnili, da je neobičajno, da je osnutek poročila pripravila revizorka, ki je bila seznanjena s postopkom nakupa Litijske.

Robert Golob
Robert Golob
(Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Postopek priprave revizijskega poročila o Litijski so pod drobnogled že vzeli revizorji urada za nadzor proračuna, ki bodo z inšpekcijskim nadzorom preverili, ali je bila notranja revizija na pravosodnem ministrstvu opravljena pravilno in v skladu z revizijskimi standardi.

Do njihovih ugotovitev omenjeno revizijsko poročilo za pravosodno ministrico ni dokončno, je pa Andreja Katič pred kratkim podpisala začetek postopka javnega naročila za izvedbo zunanje revizije posla z Litijsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje