Hišne preiskave v aferi sodna stavba: osumljenih 13 oseb

Slovenija 05. Mar 202408:20 > 09:37 39 komentarjev
Nova sodna stavba na litijski
Nova sodna stavba na Litijski (Foto: N1)

Nacionalni preiskovalni urad skupaj s kriminalisti več policijskih uprav izvaja 16 hišnih preiskav v povezavi z nakupom sodne stavbe na Litijski cesti. Direktor NPU Darko Muženič je povedal, da je osumljenih 13 oseb. Protipravna premoženjska korist, ki je bila pridobljena, znaša 3,4 milijona evrov. Po informacijah STA med osumljenimi ni nekdanjega državnega sekretarja Igorja Šoltesa in Dominike Švarc Pipan, čeprav so ju kriminalisti obiskali, so pa osumljeni Uroš Gojkovič, Simon Starček, Sebastjan Vežnaver ter sodni cenilec Anton Rigler.

Na policiji so za N1 danes zjutraj potrdili, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) skupaj s kriminalisti z več policijskih uprav opravlja hišne preiskave zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Kot so dodali na policiji, gre za preiskave v povezavi z nakupom nepremičnine za potrebe pravosodnih organov, torej za nakup sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Skupno po državi poteka 16 hišnih preiskav.

Po informacijah N1 so hišne preiskave med drugim potekale na ministrstvu za pravosodje, in sicer v pisarnah odhajajoče ministrice Dominike Švarc Pipan in nekdanjega državnega sekretarja Igorja Šoltesa. Pri obeh naj bi po besedah naših virov hišne preiskave potekale tudi na domačem naslovu. Primorski podjetnik Sebastjan Vežnaver, ki je stavbo prodal ministrstvu, pa je za portal Preiskovalno.si potrdil, da hišne preiskave potekajo tudi pri njem.

Kriminalisti pa niso obiskali finančnega ministrstva, ki je sicer zagotovilo velik del denarja za nakup sodne stavbe. Prav tako hišnih preiskav ni bilo pri nekdanjem generalnem sekretarju Socialnih demokratov Klemnu Žibertu, ki ga je Švarc Pipan obtožila vpletenosti v sporni nakup.

Protipravna premoženjska korist v višini 3,4 milijona evrov

Direktor NPU Darko Muženič je v torek popoldne povedal, da hišne preiskave še vedno potekajo. Izvajajo jih v v večjem številu poslovnih prostorov in zasebnih prostorov ter enega državnega organa na območju štirih policijskih uprav – Ljubljane, Kopra, Maribora in Novega mesta.

Sumijo, da je 13 oseb zagrešilo kaznivo dejanje pri nakupu nepremičnine, ko so pripravili dokumentacijo, ki ni odražala resničnega stanja nepremičnine v naravi. Protipravna premoženjska korist znaša 3,4 milijona evrov. Gre za razliko v ceni, za katero je bila stavba prodana, in ceno izpred leta dni.

Sodelovalo je 63 preiskovalcev NPU in kriminalisti iz Kopra, Ljubljane in Maribora. Postopek je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo. Zagrožena zaporna kazen za to kaznivo dejanje je od enega do osmih let zapora. Preiskavo bodo nadaljevali in pregledali zaseženo dokumentacijo ter elektronske naprave.

Muženič je potrdil, da so vse osumljene osebe sodelovale pri pripravi in izvedbi posla, o imenih pa v tej fazi preiskave ni mogel govoriti. Pridržali niso nikogar, saj razlogov za to ni bilo podanih.

Med osumljenimi ni Švarc Pipan in Šoltesa

Kot je za STA povedal Šoltesov odvetnik Janez Koščak, Šoltes ni med osumljenimi zlorabe položaja, kriminalisti pa so ga obiskali zato, ker na ministrstvu nima več pisarne. “Postopek je potekal korektno, kriminalisti so iskali dokumentacijo v zvezi z nakupom zgradbe, ki pa je nima, tako da niso zasegli nobene dokumentacije. Saj tudi ni bil v komisiji, ki je odločala o nakupu, niti ni sklepal pogodb,” je povzel Koščak.

Dodal je, da kriminalisti pregledujejo tudi Šoltesovo nekdanje delovno mesto na ministrstvu, kjer pa ne bosta prisotna. Na ministrstvu je ostal tudi Šoltesov stari telefon, je potrdil.

Hišne preiskave na ministrstvu še potekajo, so tam potrdili za STA, tega, kdo je med osumljenimi pa niso želeli komentirati.

Dominika Švarc Pipan
Foto: Borut Živulović/BOBO

Po neuradnih informacijah STA naj bi bila sicer glavna osumljenca nekdanji vodja službe za nepremičnine in investicije na ministrstvu Simon Starček in nekdanji generalni sekretar Uroš Gojkovič, ki ju je največkrat v povezavi z odgovornostjo pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani omenjala tudi Švarc Pipan.

Obenem pa naj bi bilo med osumljenimi še 11 posameznikov, med njimi še nekateri uslužbenci ministrstva, ki so se tudi znašli v poročilu Švarc Pipan, denimo Janja Garvas, ki je v času nakupa vodila službo za finance in proračun, Mateja Žižek kot vodja oddelka za pravne in splošne zadeve ter Gojkovičeva namestnica Tinka Teržan. Med osumljenimi naj bi bila po neuradnih informacijah tudi prodajalec nepremičnine Vežnaver ter sodni cenilec Anton Rigler.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje