S projektom do kakovostnejšega življenja oseb z oviranostmi

Slovenija 23. Feb 202320:10 0 komentarjev
invalid
Profimedia

V Sloveniji je za kakovost življenja oseb s funkcionalnimi omejitvami že veliko narejenega, a prostora za izboljšave, zlasti ko gre za prilagojeno infrastrukturo, je še precej. Enega od projektov, ki stremi k izboljšanju kvalitete življenja na področju mobilnosti in dostopnosti osebam z različnimi oviranostmi, so predstavili v Ljubljani.

Pri večletnem projektu Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi gre po besedah vodje projekta Romana Renerja z Geodetskega inštituta za izboljšanje kakovosti življenja na področju mobilnosti in dostopnosti osebam z različnimi oviranostmi: gibalno oviranim, slepim in slabovidnim, gluhim in naglušnim ter starejšim.

V okviru projekta po standardiziranem sistemu, ki ga je razvil Geodetski inštitut Slovenije, pridobivajo podatke o ovirah v javnem prostoru. Ti so podlaga za odpravo fizičnih ovir v mestih, izdelavo spletnih in fizičnih kart ter aplikacije za navigacijo. Projekt financira ministrstvo za infrastrukturo, kot partner pa sodeluje tudi Beletrina, ki skrbi za spletno dostopnost. Pomembno vlogo v projektu so prevzele tudi invalidske organizacije in občine.

“Naše geslo je Nič o invalidih brez invalidov,” je dejal Rener in dodal, da je želja vsakega invalida, da se v okolju giblje neodvisno. V projekt je trenutno vključenih že 63 občin, za katere so bili zajeti podatki o dostopnosti in prevoznosti cest in pločnikov. Baza inštituta trenutno vsebuje več kot 50.000 zajetih objektov, 47.088 poti in prehodov za pešce, 2.530 parkirnih mest za invalide, 1.575 postajališč javnega potniškega prometa, 235 javnih sanitarij in 3.902 fizični oviri. Rener je še predstavil načrte za prihodnje, med katerimi je izpostavil širitev kroga uporabnikov, povezovanje z drugimi projekti, kot so varne šolske poti, vzpostavitev stalne službe za mobilnost ranljivih skupin in vzpostavitev platforme mobilnosti petih prostorov, to so socialno okolje, zunanji prostor, notranji prostor, virtualni prostor in spletno okolje.

Državna sekretarka iz kabineta predsednika vlade Nataša Sax je poudarila, da vlada podpira in pozdravlja tovrstne projekte, saj se zavedajo, da je vključevanje ranljivih v družbo dolgotrajen, nenehno razvijajoč se proces. Generalni direktor direktorata za trajnostno mobilnost in prometno politiko pri ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Darko Trojanov je izpostavil pomen mobilnosti za vsakega od nas v vsakdanjem življenju.

Projekt za izboljšanje možnosti za samostojno mobilnost oseb z različnimi oviranostmi je po mnenju predsednika Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij Boruta Severja izrednega pomena za širšo slovensko družbo in ne zgolj za invalide. “Projekt prinaša pozitivne učinke v lokalnem okolju in naj povem, da sem pozitivno presenečen, kako se razmere v mestih, ki so pristopila k projektu, premikajo na bolje. Zame osebno, za vse invalide, za starejše in otroke,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!