Saga, ki se vleče že 16 let: “Če se bo še 10 let, bo stadion dokončno propadel”

Slovenija 05. Dec 202315:10 4 komentarji
Plečnikov stadion
Plečnikov stadion (Foto: Denis Sadiković/N1)

Mestna občina Ljubljana, ki je lastnica zemljišč okoli Plečnikovega stadiona, je naročila cenitev zemljišča pod stadionom. Cenitvi poslovneža Joca Pečečnika za ta del in države, ki se zanima za odkup, se namreč precej razlikujeta, s tretjo pa bi morda lahko pomagali do rešitve, je dejal župan Zoran Jankovič.

Na pogovorih vseh akterjev v tej zgodbi se je izkazalo, da Joc Pečečnik oz. družba Bežigrajski športni park (BŠP) ocenjuje, da so v projekt BŠP vložili 18,6 milijona evrov, država pa ta del ocenjuje na okoli 11,7 milijona evrov, je na današnji novinarski konferenci povzel ljubljanski župan Zoran Jankovič.

“Zato smo se odločili za naročilo cenitve, a ne pri naših cenilcih, temveč novih, da bi vendarle prišli do realizacije,” je pojasnil.

Ta saga se po njegovih besedah vleče že 16 let in če se bo še 10 let, bo stadion dokončno propadel. Kot edini možni rešitvi še vedno vidi to, da se družbi BŠP – v kateri je Pečečnikova družba Elektronček 59-odstotna lastnica, občina 28-odstotna, pri čemer je ta delež zaradi sodnega postopka v sporu z lastniki Fondovih blokov še pod vprašajem, in Olimpijski komite Slovenije 13-odstotni lastnik – izda gradbeno dovoljenje ali pa, da država stadion odkupi.

Kot je dodal, bi šli po nakupu lahko v pogovore o obnovi stadiona, ki bo imel uporabno vrednost tako za šport kot za kulturne prireditve, prednostno za šport. “Če bi država odkupila zemljišče, na katerem stoji stadion, bi lahko šli z občinsko naložbo s soinvestitorji v prenovo tega stadiona. Res bi ga potrebovali, sploh ko bomo šli v prenovo atletskega stadiona ŽAK,” je dejal Jankovič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje