Sanchez z izjavami o vojaški operaciji v Gazi znova vznejevoljil Izrael

Slovenija 30. Nov 202316:34 4 komentarji
Pedro Sanchez
Pedro Sanchez (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi novih izjav španskega premierja Pedra Sancheza o izraelski vojaški operaciji v Gazi bo Izrael poklical na posvet svojo veleposlanico iz Madrida, je napovedal izraelski zunanji minister Eli Koen. Sanchez je med drugim izrazil dvom v izraelsko spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava v Gazi.

“Zaradi nazaslišanih pripomb španskega premierja, ki je znova ponovil neosnovane trditve, sem se odločil poklicati izraelsko veleposlanico v Španiji na posvetovanje v Jeruzalem,” je na omrežju X zapisal Eli Koen.

Še pred tem je izraelski premier Benjamin Netanjahu izjave Pedra Sancheza označil za “sramotne” in zunanjemu ministrstvu naročil, naj znova pokliče na pogovor špansko veleposlanico v Izraelu.

Ta je bila na zagovor pozvana že minuli teden, ko je Sanchez na obisku mejnega prehoda Rafa dejal, da je “nekritično ubijanje nedolžnih civilistov” na palestinskem ozemlju “popolnoma nesprejemljivo”.

Danes je nato v intervjuju za špansko televizijo TVE dejal, da ima “resne dvome”, da Izrael v Gazi spoštuje mednarodno humanitarno pravo in ponovil, da “to, kar vidimo v Gazi, ni sprejemljivo”.

V pogovoru je med drugim dejal še, da bi morala EU priznati palestinsko državo, češ da bi to pripomoglo h končanju konflikta in stabilizaciji regije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izjave španskega premierja, enega izmed najbolj kritičnih glasov do Izraela znotraj EU, so že večkrat sprožile napetosti z izraelsko vlado, ki je Madrid celo obtožila podpiranja terorizma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje