Šarec zapustil obrambno ministrstvo, mesto začasno prevzema premier Golob

Slovenija 12. Jul 202419:12 2 komentarja
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Minister za obrambo Marjan Šarec je slovesno zapustil ministrstvo za obrambo. Ob nastopu mandata poslanca v Evropskem parlamentu prihodnji teden mu namreč preneha funkcija ministra.

Marjan Šarec, ki je funkcijo obrambnega ministra prevzel ob nastopu vlade Roberta Goloba junija leta 2022, ob današnjem odhodu z ministrstva ni želel dajati izjav. Je pa pred dnevi ocenil, da je vlada v njegovem mandatu naredila veliko za obrambo. Med uspehe je uvrstil nakup transportnega leta spartan, šestih helikopterjev in sistema protizračne obrambe ter dvig sredstev za obrambo.

Formalne primopredaje s premierjem, ki bo začasno prevzel vodenje ministrstva, za zdaj ne napovedujejo. Sta pa v sredo v Washingtonu, kjer sta se udeležila vrha zveze Nato, že opravila pogovor o delu ministrstva. Golob se je Šarcu zahvalil za delo in mu zaželel veliko uspeha.

Na vprašanje, ali ima že kandidata za naslednika Šarca, je premier tedaj odgovoril, da lahko ministrstvo po zakonu vodi največ tri mesece. “Prvi pogovori bodo stekli že v prihodnjem tednu. Verjamem, da bomo takoj po počitnicah že imeli znano ime kandidata.

Premier Robert Golob na vrhu zveze Nato
Foto: PROFIMEDIA

Obrambni izdatki za 2024 višji

Glede dela ministrstva pa je dejal, da proračunski razrez za leti 2025 in 2026 ustreza mednarodnim obvezam Slovenije do zavezništva Nato. Obrambni izdatki za leto 2024 so sicer v višini 1,31 odstotka BDP ter za leto 2025 pa v višini 1,36 odstotka BDP.

Premier je tudi napovedal, da bi Slovenija preko finske vlade lahko kupila osemkolesnike podjetja Patria. Ob tem je zagotovil, da bo pogodba, če bo sklenjena, predvidevala izvedbo plačila neposredno med ministrstvoma obeh držav, zaradi česar bo preglednost posla na najvišji možni ravni.

46-letni Šarec torej z domačega političnega parketa odhaja na evropski parket. Nekdanji igralec in imitator je politično pot začel kot župan Kamnika, nato pa mnoge presenetil z uspešnim vstopom v tekmo za predsednika republike, saj se je prebil v drugi krog s tedanjim predsednikom Borutom Pahorjem. S stranko LMŠ je leta 2018 nastopil na državnozborskih volitvah in kot drugouvrščeni po neuspelem poskusu relativne zmagovalke SDS sestavil manjšinsko vlado s SD, SMC, SAB in DeSUS ter zunajkoalicijsko partnerico Levico.

Ob skrhanih odnosih v koaliciji je leta 2020 odstopil kot premier, kar pa v nasprotju z njegovimi pričakovanji ni pripeljalo do predčasnih volitev, zato je odšel v poslansko klop. Po volitvah 2022, ko ni prišla v parlament, se je LMŠ združila z zmagovalnim Gibanjem Svoboda, Šarec pa je postal minister za obrambo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje