Slovenija bo pri finski Patrii kupila osemkolesnike. Janša: “Ironija zgodovine”

Slovenija 11. Jul 202406:31 > 18:57 23 komentarjev
PATRIA 8X8 SLOVENSKA VOJSKA
Foto: Patria/BOBO

Premier Robert Golob je dejal, da bo do konca leta predvidoma sklenjena pogodba za nakup vojaških vozil Patria. Na informacijo o skorajšnjem sklenjenem poslu se je odzval tudi nekdanji obrambni minister Matej Tonin. "Vlado bodo vsekakor lovile njene obljube. Kaže, da bo kar nekaj zarečenega kruha," je med drugim preko omrežja X sporočil Tonin. Janez Janša je medtem napoved nakupa osemkolesnikov Patria označil za "ironijo zgodovine".

Revizija nakupa osemkolesnikov, ki se je začela z odstopom od pogodbe za nakup vozil boxer, je po navedbah premierja Roberta Goloba blizu zaključka.

Do konca leta bo predvidoma sklenjena pogodba za nakup tovrstnih vojaških vozil od finske Patrie, je Golob povedal v sredo ob robu vrha Nata v ZDA.

“Procesi znotraj vojske in ministrstva za obrambo, ki so trajali skoraj dve leti, so pripeljali do izbora – zaenkrat bom rekel favorita oziroma najugodnejšega ponudnika, to je finska Patria,” je dejal premier, ki je v sredo o nakupu osemkolesnikov govoril tudi s finskim predsednikom Alexandrom Stubbom.

Plačilo neposredno med ministrstvoma Slovenije in Finske

Pogajanja med ministrstvoma obeh držav še potekajo, je dejal premier. Gre za neposredni posel, pogodba pa bo po njegovih navedbah predvidevala izvedbo plačila neposredno med ministrstvoma, zaradi česar bo tudi preglednost posla na najvišji ravni.

“S tem bomo na neki način tudi odpravili ta madež v odnosih s Finsko zaradi preteklih nakupov ravno od tega proizvajalca, ki pa se je uveljavil s svojo opremo na vseh misijah Nata, predvsem pa v finski vojski. Verjamem, da bo nakup ustrezen tudi za Slovensko vojsko,” je dejal Golob. Na vprašanje, za koliko osemkolesnikov gre in kakšna bo cena, je odgovoril, da postopki še potekajo in da je še prezgodaj govoriti o tem. Javnost bodo o tem obvestili, ko bosta znana obseg in dinamika nakupa.

Včeraj sta se na dvostranskem srečanju premier Golob in minister Marjan Šarec sestala tudi s predsednikom Republike Finske Alexandrom Stubbom. Osrednja tema pogovorov med obema voditeljema in delegacijama Slovenije in Finske je bila krepitev vojaškega sodelovanja in krepitev vojaške industrije neposredno med obema vladama in obrambnima ministrstvoma. Spregovorili so tudi o varnostni situaciji v svetu, s poudarkom na vojni v Ukrajini in vplivu te vojne na Zahodni Balkan, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Marjan Šarec in Robert Golob
Foto: Vlada RS

Septembra lani odstop od nakupa boxerjev

Slovenija osemkolesnike kupuje, potem ko se je Golobova vlada septembra 2022 odločila za odstop od sporazuma o nakupu vozil boxer v okviru Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), sklenjenega pod prejšnjo vlado.

Kot je obrambni minister Šarec septembra lani pojasnil v odgovoru na poslansko vprašanje Mihe Kordiša, je ministrstvo k oddaji ponudb pozvalo Finsko, Poljsko, Romunijo in Italijo. Od Finske je prejelo ponudbo za vozila patria XP, od Poljske za vozila rosomak-L, od Romunije za vozila piranha 5 in od Italije za vozila frecia.

Slovenija osemkolesnike potrebuje za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine, k čemur se je zavezala v okviru zveze Nato. Krepitev obrambnih zmogljivosti in izdatkov za obrambo je bila tudi ena od osrednjih tem zasedanja voditeljev v Washingtonu.

Oklepnik boxer 8x8
Boxer (Foto: PROFIMEDIA)

Tonin: Kaže, da bo kar nekaj zarečenega kruha

Na informacijo o skorajšnjem sklenjenem poslu za nakup osemkolesnikov se je odzval tudi nekdanji obrambni minister Matej Tonin, pod ministrovanjem katerega je bil načrtovan nakup boxerjev. Na omrežju X je pozdravil dejstvo, da se pri izgradnji srednje bojne bataljonske skupine končno nekaj premika, potem ko je Golobova vlada pred dvema letom proces grobo zaustavila.

“Smo pa še daleč od cilja. Vlado bodo vsekakor lovile njene obljube. Kaže, da bo kar nekaj zarečenega kruha,” je zapisal in ob tem izrazil nekaj pomislekov.

Dejal je, da naj Finska konceptu dobave vlada-vladi ne bi bila naklonjena in naj bi predlagala, da se posel sklene neposredno s podjetjem Patria. Izrazil je tudi dvom, da bo končna cena vozil nižja od cene boxerjev. Pogodba za Boxerje je bila, kot je zapisal, podpisana pred inflacijskim vrtiljakom z zelo ugodno eskalacijsko klavzulo. “Zanimivo bo opazovati, kje bo vlada pri nakupu našla obljubljenih 400 milijonov evrov prihrankov,” je dodal.

Predvolilno soočenje Matej Tonin
Foto: Uroš Kokol/N1

Izpostavil pa je tudi nepreizkušenost vozil, saj da gre za nove Patrie, ki še niso bile v uporabi. “Svojevrsten izziv bo predstavljala še montaža morebitnih valhalinih kupol ter zagotavljanje standardov balistične zaščite,” je zapisal in dodal, da zaradi Slovenske vojske in slovenske kredibilnosti v zavezništvu Nato želi, da bo projekt uspešno končan.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je na spletni novinarski konferenci dejal, da je treba s tovrstnimi investicijami v vojsko nadaljevati zaradi obvez do Nata, se pa v stranki sprašujejo, kako bo vlada prihranila denar, zaradi česar je od pogodbe leta 2022 odstopila. “Še vedno ne izpolnjujemo obvez, pa tudi tega ne izpolnjujemo, da bi prihranili kakšen evro,” je dejal Vrtovec.

Janša: “Ironija zgodovine”

Na napovedan nakup se je odzval tudi predsednik SDS Janez Janša. Kot je zapisal na omrežju X, gre za “ironijo zgodovine”. “Po 15 letih nazaj na Patrio. Vmes pa sabotaža razvoja, demokracije in Slovenske vojske,” je zapisal.

Kot je znano, je pred dobrimi 15 leti v Sloveniji odjeknila afera Patria, glede načrtovanega nakupa finskih oklepnikov v času Janševe vlade med leti 2004 in 2008. Takrat so se pojavili očitki, da naj bi predstavniki Patrie, za pridobitev posla v vrednosti 278 milijonov evrov, podkupili več ključnih ljudi na najvišjih odločevalskih položajih, vključno s takratnim predsednikom vlade.

Zadeva Patria je romala na sodišče, kjer se je sojenje začelo leta 2011 in se dve leti pozneje končalo z obsodilno sodbo. Vsi trije obdolženi Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič so morali junija oziroma julija 2014 v zapor.

Po pritožbi na ustavno sodišče je to leta 2015 sodbo soglasno razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje na prvostopenjsko sodišče. Krkovič in Črnkovič sta bila za tem izpuščena na prostost, Janši pa je na prostosti že bil, saj so ustavni sodniki decembra 2014 do končne odločitve zanj zadržali izvajanje sodbe. Zadeva Patria se je leta 2015 končala z zastaranjem zoper vse tri obdolžene.

Koalicijski partnerici skopi s komentarji

V koalicijski SD po premierjevi napovedi nakupa osemkolesnikov finskega podjetja Patria zatrjujejo, da ne poznajo vseh podrobnosti oz. ozadja, na podlagi katerih je obrambno ministrstvo dalo zeleno luč za nabavo. “V luči negativnega slovesa, ki jih ima nakup patrij v slovenski družbi, pa vsekakor predsednika vlade držimo za besedo, da bodo vsi prihajajoči postopki pridobitve osemkolesnikov transparentni ter v skladu z zakonodajo,” so v pisnem odzivu navedli v SD.

V Levici medtem poudarjajo, da so njihova stališča do oboroževanja in članstva v Natu znana in ostajajo nespremenjena. Glede v sredo napovedanega nakupa pa imajo premalo podatkov, da bi lahko te podrobneje komentirali, je v današnji izjavi za medije dejala koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko. “Ampak seveda predsednik vlade pozna naša stališča glede nakupov uničevalnega orožja, jih vedno povemo, so jasna in tukaj pravzaprav ni nobenih neizrečenih stvari med nami,” je dodala.

A je hkrati spomnila, da je Levica najmanjša koalicijska partnerica, zato niso tisti, ki lahko “tukaj stvari spremenijo”. Obenem je izpostavila, da Levica tudi na vladi vedno nasprotuje dodatnim nakupom orožja ali militarističnim politikam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje