SDS finančnega ministra poziva k odstopu, Boštjančič očitke zavrača

Slovenija 12. Sep 202412:33 > 14:37 6 komentarjev
Vlada in sindikati javnega sektorja podpisali dokument o usklajenosti
Finančni minister Klemen Boštjančič (Foto: Borut Živulović/Bobo)

V SDS po ugotovitvah računskega sodišča, ki je v reviziji zaključnega računa lanskega državnega proračuna ugotovilo več nepravilnosti, finančnega ministra Klemna Boštjančiča pozivajo k odstopu. "Ugotovitve so obremenjujoče in jasno izkazujejo netransparentno porabo javnega denarja in delovanje v neskladju z zakonom," je dejal poslanec Rado Gladek.

“Poslanci SDS nenehno opozarjamo na nepravilnosti in nezakonitosti pri porabi javnega denarja. Vlagamo pisna in ustna poslanska vprašanja, sklicujemo seje delovnih teles, vlagamo interpelacije, vendar se kljub jasnim argumentom nič ne spremeni. Koalicija se običajno odziva s floskulo, da samo nabiramo politične točke,” je poudaril poslanec največje opozicijske stranke Rado Gladek.

“Če naši argumenti niso dovolj, pa koalicija zagotovo ne more zaobiti ugotovitev računskega sodišča, ki je opravilo revizijo predloga zaključnega računa državnega proračuna za leto 2023 in pravilnosti njegove izvršitve,” je poudaril in dodal, da so ugotovitve obremenjujoče in jasno izkazujejo netransparentno porabo javnega denarja ter delovanje v neskladju z zakonom.

Gladek je izpostavil nakup “podrtije” na Litijski, za katero pred izplačili po njegovih besedah nista bila preverjena ne pravni temelj ne višina obveznosti, prav tako nakup poslovne stavbe za potrebe pravosodnih organov ni bil ustrezno načrtovan v državnem proračunu, je ugotovitve revizorjev med drugim povzel Gladek.

Kot je dodal, je vlada za potrebe obnove po poplavah dodatno obremenila državljane in gospodarstvo, logično pa bi bilo, da se ta sredstva zbirajo na posebnem računu, kar ugotavlja tudi računsko sodišče. “V zakonu je bila tudi predvidena ustanovitev posebnega sklada, ki naj bi skrbel za transparentno porabo in pridobivanje sredstev, ki pa, kot ugotavlja računsko sodišče, še do danes ni ustanovljen,” je dejal poslanec.

Revizijsko poročilo se dotika tudi nakupa 13.000 računalnikov, o katerem je bilo že toliko povedano, da najbrž ni treba še dodatno izgubljati besed. Jasna je odgovornost tako ministrice pa tudi ministra za finance,” je poudaril Gladek.

“Dejstvo je, da je minister za finance Klemen Boštjančič odgovoren za delo ministrstva za finance, kar jasno in nesporno določa zakon o vladi, dejstvo pa je tudi, da glavno skrb in odgovornost za zakonito porabo javnega denarja nosi prav ministrstvo za finance,” je poudaril.

V poslanski skupini SDS zahtevajo sklic nujne seje odbora državnega zbora za finance, saj je bilo po Gladkovih besedah sprenevedanja dovolj. “Ugotovitve so jasne in ob tem ministra za finance Boštjančiča pozivamo k odstopu. Če minister ne bo odstopil, pa pozivamo predsednika vlade, da državni zbor predlaga njegovo razrešitev,” je dejal Gladek.

V SDS bodo razmislili tudi o naslednjih korakih. “Kot veste, je interpelacija časovno nekoliko daljši postopek, v SDS pa menimo, da je treba ukrepati takoj,” je sklenil.

Boštjančič: Gre za preusmerjanje pozornosti

“Nikakor ne gre za to, da da kršimo pravila, gre za različno interpretacijo ministrstva za finance in računskega sodišča,” je ob robu današnjega koalicijskega vrha na Brdu pri Kranju poudaril Klemen Boštjančič. Zakon o javnih financah – po njegovih pojasnilih – ne definira, kaj je predvidljiv in kaj je nepredvidljiv namen. Po mnenju ministrstva je šlo za slednjega.

Kot je dodal, je računsko sodišče od leta 2010 v vsakem poročilu ocenilo, da je bil del projektov ali pa sredstev iz proračunske rezervacije neustrezno prerazporejen. Kot primer je izpostavil sredstva za nepremičnino italijanske narodnostne skupnosti v začetku leta 2022. Tudi tedaj so bila sredstva prerazporejena iz proračunske rezervacije, računsko sodišče pa je nato v poročilu ugotovilo, da je šlo za neustrezno prerazporeditev, podobno kot z Litijsko, je pojasnil.

“Kdo je bil že takrat minister? Jaz še nisem bil, mislim, da je bil to minister iz vrst SDS,” je dejal Boštjančič.

Finančni minister ocenjuje, da so različni predlogi in pozivi, ki se v zadnjih dneh in tednih vrstijo iz vrst opozicije, poskus preusmerjanja pozornosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje