SDS ministrico Čalušić pozval k odstopu

Slovenija 12. Apr 202411:20 > 17:10 3 komentarji
Mateja Čalušić
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

SDS zaradi odločitve ustavnega sodišča, da razveljavi del zakona o KGZS, ki je določal, kdo ne sme kandidirati za članstvo v organih zbornice, pričakuje odstop ministrice za kmetijstvo Mateje Čalušić oziroma njeno razrešitev. Odločitev ustavnega sodišča pozdravljajo tudi v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Ministrica Čalušić pa je v odzivu dejala, da "verjame v pravno državo, zato bo spoštovala odločitev ustavnega sodišča."

SDS v luči odločitve ustavnega sodišča, ki je razveljavilo del zakona o KGZS glede volitev v organe zbornice, pričakuje odstop kmetijske ministrice Mateje Čalušić oz. njeno razrešitev s položaja. V poslanski skupini največje opozicijske stranke so prepričani, da je Čalušić, ki je bila prvopodpisana pod novelo, s tem izgubila vso kredibilnost.

Ustavno sodišče je zaradi kršitve načela enakosti pred zakonom razveljavilo del zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ki je določal, kdo ne sme kandidirati za članstvo v organih zbornice. Z odločbo, ki jo je sprejelo 4. aprila, je tako razveljavilo 5. odstavek 12. člena zakona, ki je bil v zakon dodan z dopolnitvijo zakona, sprejeto oktobra lani v ponovnem glasovanju po vetu državnega sveta.

V poslanski skupini SDS so v današnjem sporočilu za javnost spomnili, da so ves čas opozarjali, da je novela zakona, ki so jo predlagali in potrdili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Čalušić, danes kmetijsko ministrico, neustavna. “Večkrat smo poskušali odpraviti neustavnost, a je koalicija ignorirala tako opozicijo, zakonodajno-pravno službo DZ, KGZS, ne nazadnje tudi državni svet, ki je na zakon vložil veto, a ga je koalicija ponovno potrdila,” so podčrtali.

Cilj novele, ki je prinesla omejitev pasivne volilne pravice na volitvah v organe KGZS, kot poudarjajo, ni bilo izboljšanje položaja slovenskega kmetijstva, ampak omejevanje članov, “da bi lahko svobodno uveljavljali svoje kmetijske interese in tako uspešno vodili kmetijsko politiko prek organov upravljanja v KGZS”.

SDS: ministrica je izgubila vso kredibilnost

Poslanci SDS so prepričani, da je Čalušić z odločitvijo ustavnega sodišča izgubila vso kredibilnost, tako za funkcijo ministrice kot za pogajanja s kmeti. V SDS zato pričakujejo, da bo odstopila s položaja oz. da jo bo premier Robert Golob razrešil.

Odstop ministrice pričakujejo tudi v drugi opozicijski stranki NSi. Njihova poslanka in predsednica odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Vida Čadonič Špelič je v četrtek na družbenem omrežju X prav tako spomnila, da je ministrica Čalušić še kot poslanka vložila zakon o KGZS z enim vsebinskim členom. Člen je bil po mnenju poslanke uperjen proti KGZS in proti slovenskemu kmetu. “Ustavno sodišče je pričakovano odločilo, da je bil protiustaven. Ministrica bo zelo težko še naprej opravljala svoje delo. Pričakujemo odstop,” je bila jasna Čadonič Špelič.

DZ je novelo potrdil septembra lani, državni svet je nanjo vložil veto, vendar jo je DZ pozneje znova potrdil, zato je državni svet novembra lani vložil pobudo za oceno ustavnosti. Črtanje sedaj razveljavljene določbe iz zakona so s predlogom novele zakona o KGZS predlagali tudi poslanci SDS, a je pristojni odbor DZ njihov predlog prejšnji mesec zavrnil.

Bistvo zakonske spremembe je bilo v omejevanju kandidiranja v pomembnejše obvezne organe KGZS. Omejitev se je določila za tiste posameznike, ki so bili v obdobju zadnjih dveh let pred izvolitvijo v organe KGZS člani organov političnih strank na državni ravni, so opravljali najpomembnejše javne funkcije v organih EU, funkcije na državni ravni in lokalni ravni ter zasedali pomembnejše uradniške položaje.

Ministrica Čalušić: Odločitev ustavnega sodišča bom spoštovala

Kmetijska ministrica Čalušić “verjame v pravno državo, zato bo spoštovala odločitev ustavnega sodišča,” je zapisala v odzivu. Osebno je še vedno prepričana, da aktivnim politikom in javnim funkcionarjem ni mesto v vodstvenih organih KGZS, če “izhajamo iz tega, da se hrana in razvoj oziroma skrb za podeželje dotika prav vsakega od nas ter je od tega odvisna tudi naša prehranska varnost oziroma suverenost”.

Kot je poudarila, je bil to tudi glavni razlog, da je zagovarjala in sopodpisala spremembo zakona. “Sem pa prepričana, da odločitev ustavnega sodišča ne bo vplivala na sodelovanje s KGZS, saj smo tako pri sprejemanju zakona kot danes, ko sem na funkciji ministrice, vedno imeli spoštljiv odnos, ki je temeljil na soočenju argumentov,” je še zapisala.

Mateja Čalušić
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

KGZS pozdravila odločitev ustavnega sodišča glede razveljavitve dela zakona o KGZS

KGZS je ves čas opozarjala, da je zakon ustavno nedopusten, saj krši najmanj tri člene ustave, med drugim načelo enakosti pred zakonom, krati pa tudi volilno pravico, in načela pravne države, so spomnili v današnjem odzivu za javnost.

“Tak izid smo pričakovali, ker je tudi pravno mnenje, ki smo ga naročili, kazalo v to smer, podobna so bila opozorila zakonodajno-pravne službe DZ in ostale stroke,” je dejal Roman Žveglič. Po njegovem mnenju bi odločevalci pri svojih predlogih in odločitvah morali upoštevati pripombe stroke, ne samo pravne, ampak tudi veterinarske in zootehnične.

Zbornica bo zdaj lahko po utečenem postopku izpeljala jesenske volitve, saj so bile predlagane spremembe po njihovi oceni neizvedljive. Na KGZS so še posebej zadovoljni, ker je ustavno sodišče hitro sprejelo odločitev, saj tako lahko v začetku maja razpišejo volitve.

Predlagatelji: omejitev za preprečevanje konflikta interesov

Novelo so v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Čalušić, sedanjo kmetijsko ministrico. Predlagatelji so omejitev pasivne volilne pravice med drugim utemeljevali s tem, da naj bi preprečila konflikte interesov in korupcijska tveganja ter zagotavljala avtonomijo in “depolitizacijo” organov KGZS.

Vlada je med drugim menila, da določba kljub pomislekom o morebitni neskladnosti z ustavo temelji na legitimnem cilju zagotavljanja javnega interesa in transparentnosti pri delovanju zbornice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje