SDS ni uspela z zahtevo, da naj se podiranje ograje na meji ustavi

Slovenija 07. Okt 202306:04 6 komentarjev
Ograja na meji
Srdjan Živulović/BOBO

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je v petek nadaljeval prejšnji teden prekinjeno sejo. Poslanci so zavrnili predlagane sklepe SDS, da naj se ustavi podiranje ograje na meji in prekliče dobrodošlico 50 beguncem. Notranji minister Boštjan Poklukar pa je napovedal, da se bosta hrvaška in slovenska policija kmalu sestali na temo operativnega sodelovanja.

Notranji minister Boštjan Poklukar je v odgovor na predlagan sklep stranke SDS, da naj se odpravi sklep vlade, ki je 50 državljanom Sirije in Afganistana podelil status begunca, dejal, da gre za osebe z območij, ki jih je močno prizadel potres.

Dejal je, da se je s hrvaško stranjo dogovoril za okrepljeno sodelovanje, na podlagi katerega se bo s svojim hrvaškim kolegom kmalu srečal tudi generalni direktor policije Senad Jušić, ki se bo dogovarjal glede operativnega dela. Poklukar je dejal, da bodo hrvaški policiji dali na razpolago policijske strokovnjake in opremo, z namenom omejitve tihotapljenja migrantov po ključnih kanalih.

Jušić je pojasnil, da je policija v skupni akciji s Fursom marca ugotovila, da se prebežniki iz Zagreba prevažajo s taksiji. Furs je zato izrekel globe v znesku 29.000 evrov. Slovenski policisti dvakrat mesečno patruljirajo skupaj z madžarskimi kolegi, z italijanskimi desetkrat, avstrijskimi kolegi 17, s hrvaškimi pa 59.

Kot nepogrešljive pri upravljanju migracij je Poklukar izpostavil tudi nevladne organizacije, saj počnejo to, česar država ne more. “To so ljudje, ki delajo s srcem in dušo za te ljudi,” je ocenil. Notranji minister je prepričan, da so migracije upravljane.

Kako tujce civilizirano in na zakonit način sprejeti, je problem celotne Evrope. S tem se ukvarjajo ciljne države, Slovenija pa ostaja tranzitna država, je spomnil Poklukar. Ob tem pa tudi slovenska policija ob stiku s prebežniki postopa humanitarno in jih oskrbi.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert meni, da Poljska, Češka, Nemčija, Avstrija, Španija in Italija zapirajo meje nezakonitim prebežnikom, mi pa jih odpiramo.

Na odboru tudi polemika o vzrokih za propad starega Rima

Branko Grims (SDS) je migracijam pripisal vzrok za propad Rima, saj da so ga germanska plemena “prosila za azil”, njihovi potomci pa zgrabili za orožje in ga oplenili. Takšne masovne migracije vodijo do konca civilizacije, meni Grims.

Poslanec Svobode Martin Premk je polemiziral, da Rim ni propadel, da se je končal le zahodni del rimskega cesarstva. Ti Germani pa so se z Rimljani borili proti Hunom in Vandalom, ki so takrat vdirali v cesarstvo, je spomnil. Predlagal je, da razpravo o tem prepustijo zgodovinskim simpozijem.

Odbor je z devet glasovi proti in štirimi glasovi za zavrnil predlagane sklepe SDS, da naj se ustavi odstranjevanje ograje, da naj se prekliče sklep vlade o sprejemu 50 oseb iz Sirije in Afganistana in da naj policija čez tri mesece odboru poroča o ukrepih na meji.

Člani odbora pa so z devetimi glasovi za in štirimi proti potrdili koalicijska sklepa, da naj se odbor seznani z ukrepi policije za zaščito meja. Odbor je bil soglasen glede koalicijskega sklepa, da naj policija še naprej zagotavlja povečano prisotnost na kritičnih mejnih točkah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje