SDS zaradi ukinjanja volišč z resolucijo, obvestili bodo evropske institucije

Slovenija 19. Apr 202421:50 5 komentarjev
janez janša
Foto: Egon Parteli/N1

Svet SDS je sprejel resolucijo o pogojih za zagotovitev poštenih in demokratičnih volitev, s katero med drugim zahtevajo ponovno vzpostavitev ukinjenih volišč in sprotno štetje glasov na predčasnem glasovanju. "Volišča so se ukinjala predvsem v tistih volilnih okrajih, kjer SDS dosega dobre rezultate," so dejali v največji opozicijski stranki.

Svet SDS je dokončno potrdil tudi listo kandidatov za evropske volitve, šlo pa je le za formalnost.

Svet stranke je kandidatno listo stranke za junijske evropske volitve potrdil že 17. februarja, ko so odločili, da bodo tudi tokrat stavili na evropskem političnem parketu izkušen kader. Za nosilko liste so določili sedanjo evropsko poslanko Romano Tomc (SDS/EPP), drugo mesto na listi pa dodelili njenemu bruseljskemu kolegu, evropskemu poslancu Milanu Zveru (SDS/EPP). Sprememb in presenečenj na kandidatni listi po današnjem svetu stranke ni bilo.

Na seji sveta SDS so člani soglasno sprejeli tudi Resolucijo o pogojih za zagotovitev poštenih in demokratičnih volitev v Republiki Sloveniji. “Gre predvsem za stvari, ki so vezane na samo tehniko, na izvedbo volitev,” je po seji sveta v izjavi za medije dejal predsednik SDS Janez Janša.

Kot izhaja iz besedila resolucije, svet SDS zahteva, da okrajne volilne komisije ponovno vzpostavijo volišča v krajih, kjer so bila od leta 2011 dalje ukinjena. Kot ugotavljajo, gre za 402 volišči, predvsem na podeželju. “Volišča so se ukinjala predvsem v tistih volilnih okrajih, kjer SDS dosega dobre rezultate,” navajajo. “Zahtevamo, da se pri predčasnih volitvah spoštuje zakon o volitvah v DZ, ki določa, da je na predčasnih volitvah v vsakem volilnem okraju eno volilno mesto,” je dodal Janša.

Zahtevajo sprotno štetje

Zahtevajo tudi, da Državna volilna komisija (DVK) okrajnim volilnim komisijam odredi sprotno štetje glasov na predčasnem glasovanju ter sestavo delnega zapisnika za vsak dan predčasnega glasovanja posebej. Ugotavljajo namreč, da število volivcev, ki glasujejo predčasno, večinoma presega 10 odstotkov volilne udeležbe, njihove glasovnice pa se preštevajo na volilno nedeljo, torej šele po nekaj dneh. “Te glasovnice pa so potem nepreštete, tako ali drugače varovane ali pa zaklenjene v nekih pisarnah ali pa v nekih kleteh, brez nekega resnega nadzora,” je dejal Janša.

Kdaj je drugi krog predsedniških volitev
Borut Živulović/BOBO

“Včasih to ni bilo pomembno, ko se je sprejemala ustavna zakonodaja, je bila udeležba na predčasnih volitvah zelo majhna, v zadnjih mandatih pa je na predčasna volišča prišlo praviloma preko 100.000 ljudi, kar je pač količina volivcev, ki lahko dodobra odloči volitve,” meni Janša. To je v pristojnosti DVK, saj v zakonu štetje predčasno oddanih glasovnic ni opredeljeno, pravi. “Pričakujemo od DVK, da bo ta problem resno obravnavala in upoštevala to zahtevo resolucije,” je dodal.

Med zahtevami je tudi, naj DVK nemudoma javno objavi podatke o avtorstvu oziroma lastništvu računalniškega programa, ki se uporablja za beleženje in seštevanje glasov oz. rezultatov iz posameznih volišč in za izračun mandatov, ter imena odgovornih oseb za vzdrževanje in administriranje programa. DVK naj tudi omogoči neodvisno zunanjo revizijo tega programa, ki mora biti opravljena najkasneje do 20. maja 2024 ter javno objavljena. “Na ta potencialni problem smo postali pozorni predlani, ko je DVK objavila mandate za poslance posamičnih list, za katere se je kasneje izkazalo, da teh mandatov niso dobili,” je pojasnil Janša.

Med drugim ugotavljajo še, da v volilnem procesu ni vgrajenega instrumenta, ki bi omogočal predstavnikom predvsem manjših list, ki sodelujejo na volitvah, vpogled v delovanje omenjenega računalniškega programa. SDS kot močna stranka s svojimi predstavniki v veliki meri nadzoruje volitve, pravi Janša, “zato glede tega ne izražamo kakšnega velikega suma”. Menijo pa, da obstaja teoretična možnost manipulacij v smislu računalniškega dodajanja ali odvzema glasov strankam, ki so tik pod ali tik nad pragom za izvolitev. “Mi ne trdimo, da se to dogaja, trdimo pa, da obstaja možnost, da bi se to dogajalo, ker nad tem delom volilne tehnologije ni nadzora,” je dejal Janša.

Svet SDS zato poziva člane DVK in volilnih komisij, ki so bili v te organe predlagani s strani SDS ter poslansko skupino SDS, da sprožijo postopke za uresničitev zahtev iz te resolucije. Poslance SDS v DZ, ki sodelujejo v delegaciji za Parlamentarno skupščino Sveta Evrope in evropske poslance SDS pa pozivajo, naj o pomanjkljivostih pri izvedbi in nadzoru volitev v Sloveniji ter o zahtevah resolucije obvestijo Svet Evrope in pristojne institucije EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje