Še malo do počitnic: bo največja gneča v hotelih, termah ali na letalih?

Slovenija 24. Okt 202405:15 1 komentar
Prvomajske počitnice
Foto: PROFIMEDIA

Še nekaj dni šolarje loči od prvega letošnjega oddiha od šolskih klopi. Pred začetkom krompirjevih počitnic smo pri ponudnikih turističnih nastanitev po Sloveniji preverili, kakšen obisk pričakujejo. Terme so že tradicionalno precej zasedene vnaprej, podobno je na Obali in Bledu. Zelo priljubljena je tudi tujina, turistične agencije so številna potovanja razprodale. Veliko je odvisno tudi od vremena. Kje pričakujejo največ izletnikov?

Šolarje v osnovnih in srednjih šolah le še nekaj dni loči od začetka krompirjevih počitnic. Prve počitnice v šolskem letu marsikdo izkoristi za pobeg v tujino, obisk term ali pa (krajši) izlet po Sloveniji.

Vse pogosteje se Slovenci odločamo za rezervacije v zadnji minuti, zato je težko napovedati, kakšna bo gneča v hotelih, apartmajih, termah – in navsezadnje tudi na cestah. Kaj nekaj dni pred počitnicami pravijo ponudniki?

“Hotel je skoraj polno zaseden, tri- in štiriposteljnih sob ni več na voljo, najde se še kakšna dvoposteljna soba,” je za N1 navedla vodja prodaje v portoroškem hotelu Marko Katja Glavina. Pričakujejo, da bo zasedenost hotela med krompirjevimi počitnicami približno 90-odstotna, kar je podobno lanskim številkam.

Glavina je dodala, da bo končna zasedenost odvisna od vremena, saj se veliko slovenskih turistov za oddih odloča na podlagi zadnje napovedi. “Nekateri so sobe rezervirali že mesece pred prihodom, drugi jih bodo ta teden, torej v zadnjih dneh pred prihodom.” V času šolskih počitnic se poveča povpraševanje domačih gostov, predvsem družin.

Portorož
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Poln tudi Bled: pričakujejo naval izletnikov

“Sobe so v glavnem zasedene,” so povedali tudi v Aparthotelu Gaja na Bledu. V nasprotju s portoroškim hotelom pa pri njih tudi v času šolskih počitnic prenočujejo v glavnem tuji turisti. “99 odstotkov naših gostov je tujcev, ki rezervacije opravijo mesece vnaprej. Tudi če bi se Slovenci v zadnjem trenutku odločali za nočitve, ne bi bilo prostora,” so razložili. Prostih imajo le še nekaj sob s 30. na 31. oktober.

Po njihovih opažanjih domači turisti na Bled hodijo na enodnevne izlete, kar se pozna tudi na gneči, ki ob tem nastaja na cesti.

“Na Bledu krompirjevih počitnic načeloma ne čutimo, vsaj v našem hotelu ne. Namestitve so tudi med počitnicami zasedene s tujimi gosti – in, roko na srce, za domače turiste nekoliko drage.”

Bled
Foto: PROFIMEDIA

Navedbe potrjujejo tudi statistični podatki o obiskanosti Bleda iz prve polovice letošnjega leta, saj je bilo med vsemi turisti na Bledu le 16,13 odstotka slovenskih državljanov, je poročala Slovenska turistična organizacija (STO).

Zelo dobro zasedenost pričakujejo tudi v vseh sedmih letoviščih skupine Sava Hotels & Resort – Termah 3000 v Moravskih Toplicah, Termah Ptuj, Zdravilišču Radenci, Sava Hotelih Bled, St. Bernardin resortu Portorož, San Simon resortu Izola in Salinera resortu Strunjan – so povedali za naš medij. Ocenjujejo, da bo gostov nekoliko več kot lani. Posebej so priljubljeni hoteli z bazeni in wellness centri.

Med gosti je približno 40 odstotkov Slovencev, ostali delež pa predstavljajo Avstrijci, Nemci, Italijani, Čehi, Madžari in Američani. “Gostje prihajajo v času krompirjevih počitnic in praznikov, predvsem zaradi vodne zabave, sproščanja v wellnessih, da se pogrejejo v toplih savnah, odlične kulinarike, številnih aktivnostih v naravi ter izletov z ogledi lokalnih znamenitosti in posebnosti,” so dodali.

Kakšno bo vreme med počitnicami?

Po besedah meteorologa agencije za okolje (Arso) je napoved še nekoliko negotova. Od sobote do ponedeljka naj bi bilo spet vse več sonca z najvišjimi temperaturami okoli 20 stopinj Celzija, torek bo v znamenju manjše motnje in tako bolj oblačen z nekaj dežja, druga polovica tedna pa je še pod vprašajem.

Najnovejše napovedi zmanjšujejo možnost izrazitejše ohladitve, za zdaj od srede kaže na spet bolj stabilno vreme z nekaj sonca, bodo pa najnižje jutranje temperature v notranjosti padle na okoli 5 stopinj Celzija.

Terme “tradicionalno” zasedene vnaprej

Poleg turističnih biserov so med Slovenci v času krompirjevih počitnic priljubljene tudi terme. “Oktobrske počitnice so vedno že tradicionalno zasedene,” so za N1 povedali v Termah Čatež, ki so med družinami posebej priljubljene.

“Rezervacije za počitniški teden še vedno prihajajo in se dogajajo v zadnjem hipu,” so dodali in pojasnili, da je poleg Slovencev med gosti tudi veliko število tujcev, med njimi največ državljanov Italije, Hrvaške, Avstrije in Srbije.

Spust po toboganu
Terme (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Zasedeni so tudi v Termah Olimia. “Naše nastanitve so skoraj polne, tako da goste vabimo, naj v času krompirjevih počitnic rezervirajo oddih v Termah Tuhelj tik čez mejo, katerih lastnik so Terme Olimia.” Postelje za čas krompirjevih počitnic so se začele polniti že pred časom, v zadnjih tednih so zapolnili še zadnje sobe. Zasedenost kapacitet je enakomerno razporejena čez celotne počitnice, so dodali.

Med gosti prevladujejo družine. Poleg Slovencev so med najpogostejšimi gosti še Avstrijci, Hrvati in Italijani. “Zanimanje se povečuje, termini se polnijo hitreje kot navadno,” so zaključili.

V Termah Zreče trenutne rezervacije kažejo, da bosta zasedenost nastanitev in obiskanost enaki lanskima, so pojasnili za N1. Predvidevajo pa, da se bo število rezervacij v naslednjih dneh še nekoliko povečalo – tudi pri njih zaznavajo trend rezervacij v zadnjem trenutku, ki je odvisen od vremenskih razmer.

V povprečju bodo gostje pri njih bivali od štiri do šest noči, večinoma so to Slovenci. “Na Rogli bodo slovenski gostje ustvarili 90 odstotkov nočitev, v Termah Zreče pa 80 odstotkov.” V obeh centrih bo med tujci največ gostov iz sosednjih Avstrije, Italije in Hrvaške ter iz Nemčije in Češke.

“Hoteli Term Krka v Dolenjskih Toplicah, Šmarjeških Toplicah in v Strunjanu so prvi in drugi vikend počitnic že skoraj polno zasedeni, med 28. in 30. oktobrom imamo še nekaj prostih sob,” so sporočili iz Term Krka in dodali, da je zasedenost nastanitev v vseh treh zdraviliških enotah boljša kot preteklo leto.

Počitniški gostje so v veliki večini domači. V Talasu Strunjan jim bodo delali družbo gostje iz Avstrije, Finske, BiH, Nemčije in Italije, v Termah Šmarješke Toplice gostje iz Italije, Nizozemske, Hrvaške, BiH in Avstrije, v Termah Dolenjske Toplice pa predvsem iz Italije, nekaj tudi iz Češke, Avstrije, BiH in Hrvaške.

Termalni center Laško
Termalni center Laško (Foto: Thermana Laško)

V Thermani Laško so v naslednjem tednu več kot 90-odstotno zasedeni. Povpraševanje je še prisotno, prav tako rezervacije zadnjih mest še potekajo, dodajajo. Med gosti so predvsem družine, največ iz Slovenije. V primerjavi z lanskim letom je zasedenost za približno petino višja.

“V počitniškem obdobju prav tako pričakujemo več dnevnih gostov, ki bodo k nam prišli na dnevna kopanja,” so zaključili.

Dobro obiskanost pričakujejo tudi v drugih termah. Pri večini so se termini za obdobje krompirjevih počitnic začeli polniti že septembra, so za STO povedali v Termah Snovik, Termah Dobrna in Sava turizmu.

V Termah Portorož ob tem poudarjajo, da je ravno zaradi že omenjenih “tik pred zdajci” rezervacij konkretno zasedenost zelo težko napovedati. Podobno so dejali v Termah Zreče: “Glede na trenutna povpraševanja in trende rezervacij v zadnjem hipu, ki so bolj odvisni tudi od vremenskih razmer, pričakujemo, da se bo število nočitev v tem obdobju še povečalo.”

Da se veliko družin odloči za krajši oddih v termah, opažajo tudi v turistični agenciji Sonček.

Veliko povpraševanje po tujini: “Številna potovanja razprodana”

Razprodana so tudi številna potovanja turističnih agencij in križarjenja, so povedali pri turističnih agencijah Palma in Sonček. “Zanimanje in zasedenost sta v primerjavi s prejšnjimi leti večja. Še vedno se soočamo s pomanjkanjem kapacitet, tako da je veliko potovanj in destinacij že razprodanih,” so na Palmi razložili za N1 in turiste opozorili, da ne morejo računati na prosto ponudbo v zadnjem trenutku. Trenutno povpraševanje presega tako lansko kot predcovidno leto 2019, so dodali.

Na agenciji Sonček ocenjujejo, da je povpraševanje podobno prejšnjim letom. “Opažamo, da so ljudje zadnja leta v času krompirjevih počitnic manj doma,” so dodali.

Turistična ponudba se je sicer podražila: cene so se v primerjavi z lanskimi dvignile za od 10 do 15 odstotkov, odvisno od posamezne nastanitve in izbranega termina, pravijo na Palmi. Podražitve, primerljive z inflacijo, zaznavajo tudi pri Sončku.

LETALO KOKOSOVE PALME
Foto: PROFIMEDIA

In kateri tuji kraji Slovence najbolj pritegnejo v času krompirjevih počitnic? “Predvsem Grčija, Apulija, Malta, Gran Canaria, Porto in Lizbona, Azori, Pariz, Egipt in Turčija. Tukaj so še Maldivi, Sejšeli, Dominikanska republika, Mehika, Kuba,” naštevajo pri Palmi. Sončkovi turisti se najpogosteje odločijo za Kanarske otoke, Zanzibar, Turčijo, Maldive in Karibske otoke.

Poleg daljših potovanj se veliko Slovencev odloči tudi za potovanja z avtobusom, med priljubljenimi destinacijami so predvsem Toskana, Švica, Avstrija, Madžarska in države nekdanje Jugoslavije, opažajo v obeh turističnih agencijah. Pri Sončku goste, zainteresirane za izlete, pozivajo, da je treba rezervacije opraviti hitro, in naj ne čakajo na zadnji trenutek – tudi pri njih pa je obisk odvisen od vremena.

“Poudariti moramo, da so v zadnjem času zelo priljubljeni izleti s hitrim vlakom,” so dodali na Palmi.

Kam še gredo domači turisti?

V jesenskih mesecih je med Slovenci vse bolj priljubljena Vipavska dolina, že več let zaznavajo v Javnem zavodu za turizem Vipavske doline in Nove Gorice. Obiskujejo pa jih tudi prebivalci vseh štirih sosednjih držav.

Prav tako v Kopru glede na dobre poletne rezultate pričakujejo dobro obiskanost – ocenjujejo, da bo primerljiva lanski ali celo nekoliko višja. V jesenskih mesecih jih obiskujejo predvsem domači turisti.

Predvsem domače turiste pričakujejo tudi v Mariboru in njegovi okolici. Septembra in oktobra so ležišča na tem območju približno 40-odstotno zasedena.

Na Ptuju si konec oktobra ne nadejajo izstopajoče velikega obiska, je ob koncu poletne sezone napovedal Javni zavod za mladino, šport in turizem Ptuj.

V prestolnici napovedujejo okoli 70-odstotno zasedenost namestitvenih objektov, kar je podobno lanskim številkam. Opažajo pa, da se je spremenila časovnica rezervacij, saj jih gostje najpogosteje rezervirajo v zadnjem hipu ali celo ne vnaprej.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje