Še več nepravilnosti pri razpisu ARRS?

Slovenija 04. Avg 202106:00 > 10:54 0 komentarjev
Preverjanje prisotnosti virusa denga, ki ga prenašajo komarji
Profimedia

Ugledni raziskovalec je na javnem razpisu ARRS, na katerem so bile nekatere vloge tujim recenzentom poslane v slovenščini, prejel izrazito nizko oceno, saj vse kaže, da recenzenti niso prejeli niti slovenske različice opisa njegovega projekta, ampak le prijavni obrazec. Na ARRS zagotavljajo, da takšnih težav v informacijskem sistemu niso ugotovili. Direktor ARRS še pravi, da so ob prvih opozorilih recenzentov sicer preverjali stanje, a je kazalo, da je napaka na strani prijaviteljev.

Ugledni raziskovalec, ki je uspešno zaključil številne mednarodne projekte, je na zadnjem javnem razpisu za (so)financiranje raziskovalnih projektov Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) prejel izrazito slabo oceno projekta, pri čemer je iz komentarjev recenzentov razbral, da so ocenjevali zgolj prijavni obrazec in ne 15 strani dolgega opisa projekta. Raziskovalci morajo namreč ob prijavi projekta oddati prijavni obrazec ter slovensko in angleško različico opisa projekta.

O tem, da so ocenjevalci očitno prejeli samo prijavni obrazec, je opozoril pristojne na agenciji, ki pa so mu odgovorili zgolj to, da je bila njegova vloga posredovana v angleščini. To pomeni, da ne spada med 68 vlog, ki so jih zaradi tehničnih težav na agenciji tujim recenzentom posredovali v slovenskem namesto v angleškem jeziku in da ne bo šla v ponovno ocenjevanje. Na razpis je prijavil projekt v vrednosti 100.000 evrov, vendar zaradi tako nizke ocene ne bo upravičen do sredstev.

Sogovornik, ki ni želel biti imenovan, je prepričan, da gre za drugačno, a enako hudo nepravilnost, in se sprašuje, ali je takšnih primerov še več.

Je bilo še več nepopolnih vlog?

Na vprašanje, ali so pri preverjanju ugotovili tudi kakršnekoli druge težave pri pošiljanju prijav, denimo to, da so recenzenti prejeli samo prijavni obrazec in ne celotne vsebine projekta, je direktor prof. dr. Robert Repnik odgovoril, da tega niso ugotovili. Na vprašanje, ali obstaja možnost, da je bilo posredovanih še več nepopolnih vlog, Repnik ni odgovoril. Zapisal je le, da je bilo število prijav, pri katerih se je zgodila napaka, ugotovljeno na podlagi pregleda vseh oddanih prijav.

Spomnimo, ARRS je decembra objavil omenjeni razpis v skupni vrednosti skoraj 20 milijonov evrov. Raziskovalci so svoje projekte lahko prijavili do 12. februarja, od marca do junija pa je potekalo ocenjevanje.

Raziskovalci so minuli teden dobili vpogled v ocene projektov in ugotovili, da so bile v več primerih – kot je pozneje sporočil ARRS, pri 68 od skupaj 1010 oddanih vlog – tujim recenzentom prijave projektov poslane v slovenščini namesto v angleščini, za kar naj bi bil kriv nov informacijski sistem.

Na ARRS so šele potem, ko so o nepravilnostih začeli poizvedovati mediji, zagotovili, da bodo vseh 68 nepopolnih vlog še enkrat posredovali v ocenjevanje.

Po prvih opozorilih recenzentov niso ugotovili težav

A odprtih ostaja več vprašanj. Tuji recenzenti ob prejemu vlog v slovenskem jeziku niso protestirali pri ARRS. Kot pravi znanstvena svetnica na Fakulteti za elektrotehniko dr. Urša Opara Krašovec, ki že od leta 2003 dela kot ocenjevalka evropskih projektov za EU komisijo in za druge agencije, sama nikoli ne bi privolila v ocenjevanje v tujem jeziku, kaj šele z Google prevajalnikom, kot so zapisali nekateri recenzenti. “Bodisi je ARRS ignoriral opozorila ocenjevalcev ali pa sodelujejo z nekompetentnimi ocenjevalci,” je ostra.

Presenetljivo se ji zdi tudi to, da so na ARRS zaznali napako, šele potem ko so vodjem projektov poslali ocene. Tako je namreč pojasnil Repnik. “Ob prvih opozorilih recenzentov je agencija preverila stanje v informacijskem sistemu. Prvo preverjanje je kazalo na napako pri oddaji prijav na strani prijaviteljev. Agencija je zaznala sistemsko težavo, ko so bile vodjem projektov v vpogled poslane ocene recenzentov in so se prvi prijavitelji odzvali z dokazili, da so pravilno oddali prijave,” je še dodal direktor ARRS. To očitno pomeni, da je star informacijski sistem pokazal napačno stanje, sklepa Opara Krašovec.

Na ARRS so v času trajanja razpisa namreč “postopno vzpostavljali” nov informacijski sistem in marsikdo je prepričan, da je to eden od razlogov za težave. Kot je pojasnil Repnik, so raziskovalci prijave oddali v starem informacijskem sistemu, kjer je bilo pripravljeno tudi gradivo za ocenjevanje. Recenzenti pa so do gradiva dostopali v novi aplikaciji, kjer je potekal tudi celotni postopek ocenjevanja.

“Vzrok za odločitev, da postopno vzpostavimo nov sistem, je bila nezanesljivost delovanja starega sistema,” je dodal direktor. Na vprašanje, kdo skrbi za novi sistem, je odgovoril, da so to zaposleni na agenciji in zunanji izvajalci – kateri, ni povedal. Za enoletno pogodbo so jim plačali nekaj manj kot 39 tisoč evrov brez DDV.

Opara Krašovec je prepričana, da bi morali zaradi nepravilnosti in nejasnosti glede izvedbe razpis razveljaviti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!