Silovit veter odkril streho hiše, kjer živi družina s šestimi otroki (FOTO)

Slovenija 03. Nov 202305:31 > 11:57 0 komentarjev
Odkrita streha severna primorska
(Danes so družini na pomoč priskočili gasilci.) Foto: Andrej Biaggio, poveljnik CZ mestne občine Nova Gorica

Nekaj minut čez polnoč je območje severne Primorske prešla izrazita nevihtna linija. Silovit veter je Lokovcu v Novi Gorici odkril južni del strehe hiše, v kateri biva družina s šestimi otroki. Dopoldne so gasilci pomagali pri prekrivanju odkritega dela objekta.

Silovit veter je v noči na petek odkril južni del strehe na hiši v Lokovcu v Novi Gorici, v kateri biva družina s šestimi otroki. V prostore hiše je vdirala deževnica. Vremenske razmere, predvsem pa veter, gasilcem prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Čepovan sinoči niso dovoljevale varne intervencije na objektu. Zato so na pomoč družini priskočili danes dopoldne. Večji del hiše je sicer dodobra namočen.

Slovenijo je v noči na petek prešla hladna vremenska fronta. Agencija za okolje (Arso) je za severozahodni del države izdala rdeče vremensko opozorilo, nekaj minut čez polnoč pa je celotno območje severne Primorske hitro prešla izrazita nevihtna linija. Veter in naliv sta povzročila nekaj težav in posledično intervencije gasilcev, je sporočil poveljnik civilne zaščite (CZ) za severno Primorsko Samo Kosmač.

Zaradi poplavljanja objektov so gasilci posredovali v Kanalu, tamkajšnji osnovni šoli pa so dostavili protipoplavne vreče. Tudi v Selu v občini Ajdovščina je voda ogrožala stanovanjski objekt. Podrta drevesa pa so ovirala promet na cestah Bovec – Žaga, Kanal – Avče in Doblar – Ročinj. Zaradi vode na cestišču in nanosov je bil promet oviran na cesti Tolmin – Kobarid pri Kamnem, med Žago in Bovcem pri gostišču Žvikar in med Bovcem in Trento pri Soči. Tam je v vodi obtičalo tudi vozilo, posredovali so gasilci PGD Bovec.

Odkrita streha severna primorska
(Družini so na pomoč danes priskočili gasilci.) Foto: Andrej Biaggio, poveljnik CZ mestne občine Nova Gorica

Zaradi plazu je še vedno zaprta cesta Most na Soči – Modrej v občini Tolmin, medtem ko je promet zaradi zemeljskega plazu oviran na cesti Gonjače – Dobrovo pri Zalem Bregu v občini Brda. Po 4. uri so zaradi poplavljenega cestišča zaprli tudi cesto Tolmin – Volče. Cesta Bača pri Modreju – Petrovo Brdo, ki je bila včeraj popoldne preventivno zaprta, je znova odprta od 5. ure, je sporočil poveljnik CZ občine Tolmin Miha Vencelj. V Avščku v občini Kanal ob Soči pa je podrto drevo padlo na osebno vozilo. Odstranili so ga gasilci PGD Kanal.

“Na Krasu oziroma v občini Miren – Kostanjevica sinoči zaradi vetra ni bilo večjih težav, kot so poročali nekateri mediji. Resda je bila zabeležena ena intervencija gasilcev, a le zaradi dodatne zaščite s folijo strehe na enem stanovanjskem objektu v Orehovljah, ki je bila poškodovana v prejšnjih neurjih,” je razmere minulo noč na severnem Primorskem še pojasnil poveljnik civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač.

Padavine v Tolminu Padavine v Tolminu
(Posledice dežja v Tolminu.) Foto: M.I.
Padavine v Tolminu Padavine v Tolminu
Foto: M.I.
Padavine v Tolminu Padavine v Tolminu
Foto: M.I.
Padavine v Tolminu Padavine v Tolminu
(Posledice dežja v Tolminu.) Foto: M.I.

Razmere v Baški grapi

Vremenska fronta je prizanesla prebivalcem Baške grape, saj se črni scenarij prejšnjega petka ni ponovil. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je na popoldanski novinarski konferenci pohvalil pripravljenost tamkajšnjih intervencijskih ekip. “Tam so imeli res celovite priprave, na srečo jim je deževje prizaneslo. Mi pa je poveljnik povedal, da so imeli dobro vajo,” je dodal. V Baški grapi na vodotokih in cestiščih še vedno odpravljajo posledice prejšnjega neurja. Od 5. ure pa je znova odprta cesta skozi Baško grapo.

Noč na Tolminskem razmeroma mirna

Tudi noč na Tolminskem je bila razmeroma mirna, glavnina padavin je padla zahodneje, kar je najbolj vplivalo na močno povišan vodostaj reke Soče. “Reke kljub visokemu vodostaju niso bistveno poplavljale v bližini naselij, zabeležili smo le nekaj primerov zalitih kleti ter poplavljenih cestišč. Očiščeni prepusti pod cestišči so na kritičnih lokacijah opravili svojo nalogo, prav tako pa so plazišča na srečo ostala na svojih mestih,” je sporočila Tanja Volarič Karlo iz občine Tolmin.

Kljub temu pa so zabeležili nekaj nevšečnosti. Območji Podbrda in Rut-Grant sta bili nekaj časa brez elektrike, a so dežurne ekipe Elektra Primorska težave hitro odpravile. V bližini Volarij je na osebni avtomobil padlo drevo, k sreči voznica ni bila poškodovana. Zaradi poplavljenosti sta trenutno zaprti cesti Tolmin – Peršeti, na Logu in Tolmin – Modrej. Voznikom priporočajo pot čez most pri vasi Kamno ali Volarje.

Dopoldne se je ponovno sestal štab civilne zaščite štab civilne zaščite Občine Tolmin, na katerem so začrtali nadaljnje aktivnosti. Medtem pa občane še naprej pozivajo k previdnosti, saj je teren razmočen in nepredvidljiv.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!