Janša: S tem, ko pomagamo Ukrajini, da se ubrani, branimo tudi Slovenijo

N1 video 02. Mar 202216:48 > 22:216 komentarjev

V Ljubljani so se ob 17. uri na Kongresnem trgu na shodu zbrali protestniki v podporo Ukrajini in zoper rusko agresijo. Gre za drugi shod v tem tednu, prvega so v torek organizirali predstavniki civilne družbe in civilnih iniciativ, sredin shod je organiziralo Kulturno društvo Ljubljana – Kijev, je pa nanj vabil tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je bil tudi med uradnimi govorci.

18.05 Novinar Miha Orešnik je v zadnjem vklopu s terena povzel današnje dogajanje. Po končanem shodu je za N1 spregovoril še ustanovitelj društva Ljubljana – Kijev ter organizator shoda Andrija Hevka, ki je dejal, da se je z današnjim shodom Ukrajincem poslalo čudovito sporočilo. Kot je poudaril, bodo vztrajali do konca.

18.00 Uradni del programa shoda v podporo Ukrajini in zoper rusko agresijo so zaključili z evropsko himno. Na današnjem shodu se je na podlagi prvih ocen zbralo več protestnikov kot na včerajšnjem. Uradno oceno ljubljanske policije, ki je shod varovala, še čakamo.

Foto: Borut Živulović /BOBO
Foto: Borut Živulović /BOBO
Foto: Borut Živulović /BOBO
Foto: Borut Živulović /BOBO
Foto: Borut Živulović /BOBO
Foto: Borut Živulović /BOBO
Foto: Borut Živulović /BOBO
Foto: Borut Živulović /BOBO
Foto: Borut Živulović /BOBO
Foto: Borut Živulović /BOBO

17.45 Spregovoril je predsednik vlade Janez Janša in dejal, da medtem ko ljudje v Ljubljani zborujejo, v Ukrajini umirajo. “Ne umirajo samo vojaki, umirajo civilisti, žene in otroci,” je dejal Janša in dodal, da se ukrajinski civilisti “goloroki” postavljajo pred tanke. To nas, tako Janša, spominja na pogumne Slovence v Vipavski dolini pred 30 leti in pol, ko je bila Slovenija pred podobno preizkušnjo. “Ko smo Slovenci takrat videli in občutili, da smo enotni in pogumni, smo uspeli,” je dejal predsednik vlade in dodal, da se dobro spominjamo napetosti, groženj, strahu in žrtev v tistih junijskih in julijskih dneh, zato vemo, kako se počutijo Ukrajinci. “Zato smo solidarni iz srca ter jih prosimo, naj zdržijo,” je še dejal premier.

“V Ukrajini se danes ne borijo samo za svobodo, za demokracijo in evropsko prihodnost, borijo se za življenje. Če je ogroženo življenje, je ogroženo vse,” je nadaljeval Janša in dodal, da je Putin to vojno izgubil, a je potrebno narediti vse, da čim prej pride do pogajanj, da se vzpostavi mir, na katerem bo vnovič mogoče vrteti “urine kazalce naprej in ne nazaj”.

Nato je premier naštel še najpomembnejše razloge, ki so, tako Janša, razlog za to, da se je ruski predsednik, “diktator Putin” odločil za vojno. Med drugim se boji evropske Ukrajine, ki bo vplivala na notranje razmere v Rusiji, pa tudi zato, ker ima Ukrajina največje površine plodne zemlje v Evropi, največje zaloge titanove rude, je tretja po proizvodnji jedrske energije v Evropi ter ima druge največje zaloge železove in manganove rude na svetu, sedme največje zaloge premoga na svetu, je četrta na svetu po rudnih bogastvih, je na tretjem mestu po površini črne plodne zemlje. Je osmi največji izvoznik žit na svetu, je četrti največji izvoznik turbin za jedrske elektrarne na svetu, je našteval Janša in dodal, da če Putinova invazija na Ukrajino uspe, sledijo Gruzija, Moldavija, Baltske države ter morda še kak poseg na Balkanu.

Kot je nadaljeval Janša, nobena mednarodna zveza ni idealna, ne Nato ne Evropska unija. “Nobena ni nebeško kraljestvo,” je nadaljeval Janša, a dodal, da stojimo trdno skupaj, kar je daleč največje upanje in največja garancija za to, da se vojna ne razširi ter se tudi na naših tleh ne bi ponavljali prizori, kot smo jih bili deležni leta 1991. “S tem, ko pomagamo Ukrajini, da se ubrani, branimo tudi Slovenijo in branimo Evropo. Branimo evropski in svetovni mir,” je bil še jasen predsednik vlade in zaključil, da bodo storili vse, da bodo pri tem uspešni.

17.40 Kot peti uradni govornik je spregovoril predstavnik Kulturnega društva Ljubljana – Kijev Jevgenij Gorešnik, ki je dejal, da je Ukrajina kriva le zato, ker spoštuje mednarodni red in pravo, kar pa ni pogodu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. “Ukrajina je kriva, ker želi postati del civiliziranega sveta, del Evrope. Ker želi biti član v Evropski uniji,” je dejal Gorešnik in dodal, da Ukrajinci niso bili pripravljeni na vojno, saj so se soočali z drugimi izzivi. “Nismo bili pripravljeni na vojno, ampak bomo branili Ukrajino,” je dejal Gorešnik in dodal, da so srečni, ker jih cel svet vsestransko podpira. “Hvala vsakemu za humanitarno pomoč, hvala za vaše klice in besede podpore ter sožalja. Hvala vladi Republiki Slovenije ter hvala Janezu Janši, ki je odločno dejal, da ima Ukrajina pravico postati del Evropske unije,” je nadaljeval predstavnik društva, ki je organizator današnjega protesta ter govor zaključil z vzklikom “Slava Ukrajini”.

17.35 “Žalosten sem, ker vas danes nagovarjam na tem dogodku. Ampak žarek upanja mi vliva dogajanje v Ljubljani,” je dejal podpredsednik vlade in gospodarski minister Zdravko Počivalšek ter dodal, da mu upanje vliva tudi prebivalstvo v ukrajinskih mestih, ki branijo svoja življenja in svobodo. Po začetnem presenečenju in zgroženju, ko je bila Ukrajina napadena, ga je prevela žalost, da je možno v tem času zaradi uresničevanja lastnih interesov streči po življenju drugih, je dejal Počivalšek in dodal, da Slovenci bolje kot drugi razumemo, kako si Ukrajinci želijo svobode in samostojnega odločanja o lastni prihodnosti. “Hkrati tudi bolje kot drugi vemo, kakšna je mentaliteta tistih, ki napadajo. Zato bolje kot drugi vemo, da je samo ena pot, da se cel svet združi in zaustavi to morijo,” je bil jasen podpredsednik vlade Počivalšek in dodal, da na tej poti polovičarstvo ni možno. Izrazil je še veselje nad enotnostjo na ravni Evropske unije in zagotovil, da bomo v Sloveniji storili vse, da bomo “ukrajinskim bratom pomagali v boju za svobodo”.

17.30 “Hvala, ker vam ni vseeno. Lahko bi vztrajali v vaših toplih domovih, a ste se odločili, da pridete na Kongresni trg in pokažete solidarnost z vsemi, ki se borijo na mir v Ukrajini,” je na začetku tretjega uradnega govora dejal podpredsednik vlade in obrambni minister Matej Tonin ter dodal, da je naša moralna dolžnost, da pomagamo Ukrajini na različne načine. “Z njihovim obstankom se bo obdržala tudi svoboda in demokracija,” je še dejal in dodal, da kar so Slovenci “na teh trgih” zahtevali pred 30 leti, danes zahtevajo Ukrajinci.

“Putin želi iti nazaj, v preteklost, obnovit Sovjetsko zvezo, ki je že davno ni več ter pri tem poteptati vse, kar ga ovira,” je dejal obrambni minister in dodal, da nam dejanja ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega lahko služijo kot navdih, ki priča, da ni drugega, kot zmaga. Današnji protest pa, tako Tonin, ni uperjen proti Rusiji in Rusom, temveč naj jim služi tudi kot pogum, da se uprejo Putinovim idejam.

17.25 “Danes smo tukaj zato, da izrazimo solidarnost z ukrajinskim ljudstvom, ki je žrtev kriminalnega dejanja. Dejanja agresije, zločina proti vsem mednarodnim dogovorom in vsem pravilom mednarodnih odnosov,” je kot drugi govorec dejal predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in dodal, da smo se danes zbrali tudi zato, da se spominjamo leta 1991, ko se je isto dogajalo tudi nam. “Tukaj smo, da zavrtimo film zgodovine še malo v preteklost ter se spomnimo neke druge Evrope, ko je “drugemu diktatorju puščala proste korake in v strahu pred svetovno vojno dopuščala eno za drugo manjšo vojno ter se na koncu znašla v svetovni vojni,” je še dejal Kovšca.

“Vojna ni bila nikoli rešitev, mir se ohranja v dialogu. Svoboda pa se vedno brani z orožjem in vsako ljudstvo ima pravico do svoje svobode, naša dolžnost pa je, da vsakemu ljudstvu z vsemi sredstvi pomagamo, da ohrani svojo svobodo,” je dejal Kovšca in izrazil solidarnost z vsemi tistimi, ki so v teh dneh izgubili bližnje. Teh pa bo, tako Kovšca, vedno več.

17.15 Moderatorka Eva Irgl je govor ambasadorja Mikhaila F. Brodoviča prebrala v slovenskem jeziku.

Borut Živulović /BOBO

17.10 S pozdravom “dragi prijatelji” je kot prvi uradni govorec prisotne nagovoril ambasador Ukrajine v Sloveniji Mikhail F. Brodovič in nadaljeval, da so se Ukrajinci navsezgodaj zjutraj 24. februarja zbudili v vojno. Že sedem dni se vojna v samem srcu Evrope nadaljuje, je dejal Brodovič in dodal, da Kijev ostaja ena izmed glavnih tarč. “To je najbolj grozen čas za Kijev od leta 1941, ko ga je napadla nacistična Nemčija,” je dejal ukrajinski ambasador in dodal, da se bodo še naprej borili in branili svojo domovino. Kot je dodal, se  je na več deset tisoč Ukrajincev pridružilo teritorialni obrambi. Do danes je bilo v ruski invaziji ubitih več kot 2000 ukrajinskih civilistov, je še dejal ter dodal, da se usoda Evrope odloča v Ukrajini, ki je aktivirala svojo pravico do samoobrambe.

Ko je želel povedati, da je dogajanje v Ukrajini vojaški zločin, genocid, se je Brodoviču zlomil glas in je za trenutek obmolknil. Osebno se je zahvalil Slovencem in tudi Janezu Janši, in sicer za vso ponujeno pomoč. “Z vašo pomočjo bomo posredovali resnico ruske vojne v Ukrajini in ne dvomim, da bomo zmagali,” je še dejal ter se v zaključku zahvalil v slovenskem jeziku. “hvala za podporo. Hvala vam za pomoč in solidarnost. Tega ne bomo nikoli pozabili. Zdaj vem, da tuja rana boli. Naj živi Slovenija!” je še dejal in svoj nastop naključil z vzklikom “Slava Ukrajini”.

Predsednik republike Borut Pahor, v skladu s svojo strogo tradicijo, ne podpisuje peticij in se ne udeležuje javnih shodov, so sporočili iz urada predsednika. Meni, da mu položaj in njegova politična moč omogočata, da na primeren način izrazi svoja stališča. Popolnoma pa razume pravico javnosti, ki te moči nima, da se zbira in sporoča svoja stališča, o vseh zadevah, ki jih presoja kot pomembne. V nadaljevanju so med drugim zapisali, da si prizadeva poiskati primerne načine za pomoč Ukrajini, tudi s sodelovanjem pri mednarodnih iniciativah na ravni predsednikov držav za njen začetek pogajanj o vstopu v Evropsko unijo.

“Predsednik Pahor od vsega začetka pozdravlja pripravljenost obeh držav za dvostranska srečanja na beloruski meji in upa, da bodo čimprej omogočila mirno reševanje spora,” so še zapisali in dodali, da ima slovenska politika enoten pogled na nastale razmere in bi bilo po njegovem mnenju v korist interesov države, da se navkljub volilni kampanji, stranke o morebitnih različnih stališčih glede posameznih vprašanj posvetujejo iskreno in po potrebi za zaprtimi vrati. Pahor je v tem smislu že dejal, da je ob strinjanju parlamentarnih strank, pripravljen organizirati srečanja.

17.08 “Danes smo se zbrali, da izrazimo solidarnost Ukrajini in ukrajinskim prebivalcem. Hkrati izražamo podporo ukrajinski skupnosti v Sloveniji, ki šteje več kot 2500 ljudi in ki s hvaležnostjo sprejemajo pripravljenost Slovenije in slovenske vlade, da Ukrajini pomaga po svojih najboljših močeh,” je v uvodu dejala poslanka SDS Irgl ter napovedala prvega uradnega govorca – ambasadorja Ukrajine v Sloveniji Mikhaila F. Brodoviča.

17.05 Na začetku so prisotni udeleženci shoda najprej prisluhnili Zdravljici, nato so se razlegli še zvoki ukrajinske himne.

17.00 Na ljubljanskem Kongresnem trgu se je začel shod v podporo Ukrajini. Že drugi v tem tednu. Na včerajšnjem shodu, ki se je začel na Trgu republike, so spregovorili večinoma predstavniki civilnih iniciativ. Današnji dogodek bo povezovala poslanka SDS Eva Irgl.

16.50 Na Kongresnem trgu se je začela zbirati množica ljudi. Nekateri so imeli s seboj ukrajinske zastave. Pripravljen je bil tudi govorni oder. V neposredni bližini državnega zbora ter na Kongresnem trgu je bilo moč opaziti povečano prisotnost policije.

kongesni trg kongesni trg
Foto: N1
kongesni trg kongesni trg
Foto: N1
kongesni trg kongesni trg
Foto: N1
kongesni trg kongesni trg
Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1
Foto: N1
Foto: BOBO

16.30 Na današnjem shodu v podporo Ukrajini, h kateremu je med drugim pozival predsednik vlade Janez Janša, bo več govorcev. Napovedani so govori ambasadorja Republike Ukrajine v Sloveniji Mikhaila F. Brodoviča, predsednika državnega sveta Alojza Kovšce, podpredsednika vlade in obrambnega ministra Mateja Tonina, podpredsednik vlade in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, predstavnika Kulturnega društva Ljubljana – Kijev Jevgenija Gorešnika ter predsednika vlade Janeza Janše. Tako kot včerajšnjega bomo tudi današnji shod prenašali v živo.

Janša, ki je k shodu pozival na Twitterju, je med drugim zapisal, da je današnji shod organiziran “v podporo Ukrajini in zoper rusko agresijo na suvereno državo”. Kongresni trg, kjer bo shod potekal, pa naj danes, tako Janša, ne bo mesto za notranjepolitična obračunavanja. Ob tem se je obregnil ob včerajšnji shod, ki je bil po Janševih besedah ilegalen.

Premier je nezadovoljstvo nad včerajšnjim shodom izrazil tudi v ločenem zapisu na Twitterju, kjer je v angleščini zapisal, da gre za nezakonit shod, ki so ga organizirale ekstremistične stranke in nevladne organizacije, ter dodal, da se je shod delno sprevrgel v protest proti Natu in v podporo Kremlju. “Glavna figura protesta je bil nekdanji šef komunistične partije Milan Kučan, ki ga je nedavno (z odlikovanjem) okitil vojni zločinec Putin,” je še zapisal Janša.

Na trditev Janše, da je bil včerajšnji shod ilegalen, se je odzvala Barbara Rajgelj, ena od pobudnic včerajšnjega shoda za mir, ki je dejala, da je bil današnji shod prijavljen prepozno, zato je organizator dobil opomin.

Organizator trdi eno, policija drugo

Organizator današnjega shoda in predsednik Kulturnega društva Ljubljana-Kijev Andrija Hevka je za N1 povedal, da je bil shod prijavljen pravočasno in da niso dobili nobenega opomina s strani policije. A na Policijski upravi (PU) Ljubljana so potrdili, da je bil shod prijavljen 28. februarja, torej en dan prepozno, zato je bilo organizatorju izrečeno opozorilo. Shod pa je še vedno obravnavan kot prijavljen in prvenstveno za varovanje skrbi organizator.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je sporočil, da ga zaradi službenih obveznosti na današnjem shodu ne bo, je pa v znak podpore Ukrajini pred parlamentom izobesil ukrajinsko zastavo.

Komentari

Vaš komentar