Simoniti o medijskem razpisu: Stanje se je malce uravnotežilo

Kultura 19. Maj 202117:50 > 27. Sep 2021 12:50 0 komentarjev
Minister za kulturo Vasko Simoniti
BOBO

Minister za kulturo Vasko Simoniti je komentiral rezultate medijskega razpisa, na katerem so nekateri mediji proti pričakovanjem ostali brez sredstev. Dejal je, da se mu "zdi prima, da se je stanje malce uravnotežilo".

Minister za kulturo Vasko Simoniti je ob robu obiska v Bruslju komentiral tudi rezultate medijskega razpisa, na katerem je brez sredstev ostalo kar nekaj medijev, ki so bili prejšnja leta na razpisu uspešni in so zaradi enakih razpisnih pogojev pričakovali, da bo tako tudi letos. Med drugim je brez denarja ostalo kar nekaj radiev posebnega pomena, ki so opozorili, da bi jih to lahko pahnilo v finančno stisko in povzročilo, da bodo morali krčiti vsebine.

Brez sredstev ostalo tudi več radiev posebnega pomena

Simoniti je pojasnil, da je odločitve, kdo bo dobil sredstva, sprejela strokovna komisija.  Sam sicer, kot je dejal, ni natančno prebral vsega, je pa njihove predloge sprejel in podpisal odločbe. Pri tem se mu zdi, da odločitve veliko bolj sledijo zavezi k medijskemu pluralizmu, ki da je tudi ena od zavez EU.

“Nova komisija, ki je bila imenovana, je strokovna, profesionalna in je iskala poleg kakovosti tudi to ravnotežje,” je navedel Simoniti in dodal, da se je “zadeva verjetno malce uravnotežila”. “To se mi zdi odlično, prima in upam, da bomo temu sledili tudi v bodoče,” je navedel.

Dodal je, da bodo tisti, ki so izpadli, verjetno žalostni in se bodo pritožili ali opozarjali, da se jim je zgodila krivica. “Nekateri so izpadli, drugi so pa prišli noter in če pogledate strukturo, veste, da so različnih pogledov,” je izpostavil.

Soustvarjalci kulturnega življenja na Koroškem so v pismu ministrstvu za kulturo že izrazili zaskrbljenost in nestrinjanje z zavrnitvijo sofinanciranja programskih vsebin Koroškega radia v letu 2021, ki jih je radijska postaja prijavila pod projektom Koroški razgledi.

Ministrstvo so pozvali, naj ponovno pretehta odločitev, saj bi ta odtegnitev financiranja vodila v manj koroških novic, oddaj in zgodb. Vseh programskih vsebin namreč zgolj s trženjem v trenutnih razmerah ne morejo zagotavljati.

V okviru razpisa na voljo 2.651.647 evrov

Na ministrstvu za kulturo so v torek navedli, da bodo rezultate razpisa s prejemniki, ocenami in višino odobrenih sredstev javno objavili, ko bodo vse odločbe vročene.

Strokovna komisija je sicer odločala o 143 vlogah na dveh področji. Na prvem je podporo uspelo pridobiti 41 projektov od 110 prijavljenih v skupni višini 591.116,62 evra. Prijavitelji bodo prejeli 65 odstotkov zaprošenih sredstev. Na drugem področju pa je podporo dobilo 28 projektov od 33 prijavljeni v skupni višini 2.060.529,92 evra. Prijavitelji bodo prejeli 100 odstotkov zaprošenih sredstev.

V okviru razpisa bodo razdelili 2.651.647 evrov. Prijavitelji bodo odločbe prejeli v tem in prihodnjem tednu. Z izbranimi se potem sklene pogodba in lahko začnejo s črpanjem odobrenih sredstev, so pojasnili na ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!