Sindikati ne vedo, zakaj se vlada ne opredeli do dogovora

Slovenija 25. Maj 202118:40 > 26. Maj 2021 09:44 0 komentarjev
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik
BOBO

Na ministrstvu za javno upravo pričakujejo, da bodo vsebino dogovora s sindikati javnega sektorja uvrstili na sejo vlade. Gradivo so vladi posredovali že 17. maja, ko sta se strani načelno uskladili, sindikati pa se sprašujejo, zakaj se vlada do dogovora še ni opredelila.

Na ministrstvu za javno upravo so spomnili, da so pogajanja med vladno pogajalsko skupino pod vodstvom ministra za javno upravo Boštjana Koritnika in sindikati javnega sektorja potekala od februarja. V tem času so se pogajalci sestali na desetih sejah pogajalske komisije.

Pogajalski strani sta se 17. maja načelno uskladili o vsebini dogovora o odpravi varčevalnih ukrepov v zvezi s povračili stroškov in drugimi prejemki javnih uslužbencev, zamiku izplačilnega dneva plače pri proračunskih uporabnikih ter regresu za letni dopust za leto 2021.

Dogovorili sta se tudi, da bo sindikalna stran z vsebino dogovora seznanila članstvo in organe reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, vladna stran pa bo pripravila vladno gradivo in ga posredovala vladi v obravnavo.

Kot so pojasnili, je ministrstvo gradivo pripravilo in ga 17. maja poslalo vladi v obravnavo. “Pričakujemo, da bo gradivo uvrščeno na sejo vlade. Če bo vlada dogovor potrdila, bo sledil podpis dogovora in aneksov h kolektivnim pogodbam,” so še navedli na ministrstvu.

Sindikati se sprašujejo, zakaj se vlada še ni opredelila do dogovora

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije so opozorili, da po dobrem tednu še vedno ne vedo, zakaj natančno se vlada ne opredeli do besedila dogovora. Obenem pa so opomnili, da je vlada sprejela enostranski sklep, da se izplačilni dan za državno upravo premesti na deseti delovni dan.

Lahko bi sklepali, da so vzeli, kar jim ustreza, predelali v enostranski akt, hkrati pa ne sprejmejo dogovora, je dejal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj. Po njegovih besedah gre za nekredibilno potezo vlade, ki je ne razumejo in s katero je postavila celoten pogajalski proces v čuden položaj, iz katerega ta trenutek ne vidijo pravega izhoda.

Ogorčenje nad odnosom vlade do sindikatov so prejšnji teden izrazili tudi v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Ta pogajalska skupina se sicer ni strinjala s končnim besedilom dogovora, kljub temu pa so sindikati preverjali pripravljenost na podpis na svojih organih. Nekateri sindikati so se za podpis nato tudi odločili.

Pet reprezentativnih sindikalnih central, ki so nedavno izstopile iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), podpira protestni shod proti vladi, ki je napovedan za petek v Ljubljani, vodstva se bodo protesta tudi udeležila. Med drugim bodo opozorili na odsotnost socialnega dialoga pod to vlado, so povedali v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!