Sklep o priznanju Palestine objavljen v uradnem listu

Slovenija 05. Jun 202416:05 0 komentarjev
Palestinska zastava na vladi
Foto: Borut Živulović/BOBO

V uradnem listu je bil danes objavljen sklep o priznanju neodvisnosti in suverenosti Palestine.

Državni zbor je na torkovi seji Palestino priznal za neodvisno in suvereno državo.  Za priznanje je glasovalo 52 od 53 navzočih poslancev, nihče ni bil proti. Opozicija je izredno sejo DZ obstruirala.

Postopke v povezavi s priznanjem Palestine v DZ so sicer zaznamovali zapleti, potem ko je največja opozicijska stranka SDS v ponedeljek vložila pobudo za posvetovalni referendum glede priznanja, jo v torek tik pred sejo umaknila, nato pa jo med sejo znova vložila.

Koalicija je SDS očitala, da s takšnimi manevri skuša onemogočati odločanje o priznanju Palestine, v SDS pa so koalicijo in predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič obtožili kršenja poslovnika DZ. Opozarjali so, da bi zaradi pobude za referendum lahko DZ po zakoniti poti o priznanju Palestine glasoval šele po 30 dneh.

Postopke za priznanje Palestine je Slovenija sicer začela 9. maja, vlada pa je nato s postopkom nekoliko pohitela kljub prvotni napovedi, da bo sklep o priznanju v DZ poslala do 13. junija. Z današnjo objavo v uradnem listu je Slovenija dokončno priznala Palestino kot neodvisno in suvereno državo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!