Najmanj visoko tveganih stikov na organiziranih dogodkih in javnem prevozu

Koronavirus 30. Jun 202113:32 0 komentarjev
lpp Javni promet
Žiga Živulović jr./BOBO

Epidemiologi tedensko objavljajo poročila o sledenju stikom, ki so ga znova vzpostavili 14. junija. Prejšnji teden so prepoznali 233 visokorizičnih kontaktov. Najpogostejša lokacija visokorizičnega kontakta z okuženo osebo je skupno gospodinjstvo (84,6 % primerov), sledijo pa zasebna druženja (6,6 % primerov).

Od sredine junija dalje na NIJZ ponovno sledijo visoko tveganim kontaktom in tedensko objavljajo poročila. Vodilni epidemiolog Mario Fafangel se je ob objavi poročila na Twitterju zahvalil ljudem za sodelovanje in dodal: “Kupujemo čas za igro proti Delti.”

Med 21. in 27. junijem je bilo potrjenih 249 okužb s covidom-19, epidemiologi pa so obravnavali 246 primerov. Pri tistih, ki jih označijo za neobravnavane, gre za primer, ki ni bil prevzet in obravnavan v 48 urah (zapoznele prijave primerov iz tujine, manjkajoči kontaktni podatki, ipd.).

Anketirali so 233 primerov, trinajst oseb pa je bilo neodzivnih, kar pomeni, da jih ni bilo mogoče priklicati. Epidemiologi so pri okuženih v zadnjem tednu prepoznali 401 kontakt, od tega 233 visokorizičnih in 152, ki jih niso opredelili kot visokorizične. Preostalih 16 je bilo neodzivnih.

Visokorizični kontakt:

– osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z okuženim s covidom-19,

– zadrževanje na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 min,

– drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov),

– bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 min (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi …),

– potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot dveh metrov

V primeru, da je bila oseba cepljena in je od vzpostavitve zaščite po cepljenju minilo manj kot devet mesecev oziroma je prebolela okužbo in je od začetka bolezni minilo manj kot šest mesecev, jo epidemiologi ne opredelijo kot visokorizični kontakt.

Največ visokorizičnih stikov v skupnem gospodinjstvu

Od ponovnega začetka sledenja stikom 14. junija so epidemiologi prepoznali skupno 846 visokorizičnih kontaktov.

Lokacije visokorizičnih stikov
NIJZ

V kar 84,6 odstotkih primerov je do visoko tveganega stika prišlo v skupnem gospodinjstvu. V 6,6 odstotkih se je to zgodilo na zasebnih druženjih, v štirih odstotkih pa na delovnem mestu. Organizirani dogodki so “krivi” za 0,2 odstotka visokorizičnih kontaktov.

Posameznik ima v povprečju en visokorizični stik, še piše v poročilu NIJZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!