Slovence, ki so želeli ogoljufati BBC, dosegla roka pravice

Črna kronika 11. Apr 202411:17 2 komentarja
BBC
Foto: PROFIMEDIA

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z izrekom štirih obsodilnih sodb in ene oprostilne v sredo končalo sojenje peterici obtoženih, da so bili vpleteni v goljufijo in pranje denarja na račun britanske medijske korporacije BBC. Najvišja kazen znaša tri leta in dva meseca, vsi obsojeni pa bodo morali plačati tudi denarno kazen, poročajo časniki.

BBC so za dobrih 336.000 evrov ogoljufali neznanci. Vpleteni pa so bili tudi slovenski državljani Uroš Skopec, Tanja Čop, Sandi Mikulin in Branko Pavlović, je v sredo potrdil sodni senat. Peto obtoženo Eriko Novak je oprostil.

Po pisanju Dnevnika, Dela in Slovenskih novic je zaradi vpletenosti v prevaro najvišjo kazen dobil Skopec, in sicer tri leta in dva meseca zapora ter 2.500 evrov denarne kazni. Enotna zaporna kazen za Čop znaša dve leti in denarna kazen 1.000 evrov. Mikulin je bil obsojen na leto in dva meseca ter plačilo 2.500 evrov, Pavlović pa na leto in 3.500 evrov denarne kazni.

Vsi štirje morajo BBC solidarno plačati 236.000 evrov, določene vsote pa tudi vsak posebej, Čop še 547 evrov, Mikulin 7.900 evrov in Pavlović 14.900 evrov, navajajo časniki.

336.000 evrov, ki jih je BBC za športne pravice za svetovno prvenstvo v kriketu, ki je bilo načrtovano za poletje 2019, želel nakazati podjetju Channel 2 iz Združenih arabskih emiratov, so neznanci s prevaro preusmerili na račun, ki naj bi ga Tanja Čop odprla v Sloveniji. Nakazane funte je ta zamenjala v evre ter jih 269.000 nakazala na račun Pavlovića, ki ga je ta odprl na pobudo Mikulina. Ta naj bi tudi v resnici upravljal račun.

S Pavlovićevega računa je bil denar nakazan na račun Nigerijca oziroma njegove gospodarske družbe. Organizacija prevare naj bi bila v Nigeriji. Zasežena elektronska dokumentacija pa je potrdila, da se je s tujci o morebitnih transakcijah dogovarjal Skopec.

Nigerijca so prav tako prijeli, kako je s kazenskim postopkom, ki poteka v Afriki, pa ni znano. Preostalo je Tanja Čop poskušala dvigniti, a je bila banka o sumljivih poslih že obveščena in je račun blokirala. Dobro petino vsega denarja, okrog 77 tisoč evrov, je slovenskim organom pregona uspelo še pravočasno zavarovati z blokado transakcijskega računa Tanje Čop.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje