Slovenec z dronom ogrožal gašenje požara na hrvaškem otoku Murter

Slovenija 09. Jul 202418:32 2 komentarja
Požar pod Socerbom
Fotografija je simbolična (Foto: BOBO)

Hrvaški policisti so ovadili Slovenca, ki je z dronom ogrožal gašenje požara na hrvaškem otoku Murter. Eno osebo, ki je počela enako, še iščejo. Hrvaški gasilci opozarjajo tudi na neprevidneže na plovilih, ki gasilskim letalom onemogočajo zajemanje vode v morju.

48-letni državljan Slovenije je z dronom ogrožal gašenje požara na hrvaškem otoku Murter, so sporočili s šibeniške policije. Moškega so ovadili, preiskujejo pa še eno osebo, ki je prav tako upravljala dron na tem območju, medtem ko so gasilci z letali poskušali pogasiti požar.

Pretekli petek, 5. julija, je na hrvaškem otoku Murter izbruhnil požar. V zrak so poleteli hrvaški kanaderji in air tractorji, za gašenje specializirana letala.

Toda skoraj hkrati sta dva nespametneža v zrak dvignila tudi svoja drona in tako ovirala gasilsko akcijo. Pet letal je moralo za nekaj časa prekiniti gašenje.

Izjemno nevarno početje

“Dron lahko potrga vode nadzornega sistema znotraj kril in onemogoči upravljanje letala. Če se v letalo zaleti s sprednje strani, lahko prebije vetrobransko steklo in hudo poškoduje kopilota ali pilota,” je za Dnevnik.hr opozoril pilot kanadera Milan Došen. “Že lani smo morali večkrat prizemljiti letala zaradi dronov,” je dodal.

“Letimo s hitrostjo 300, 350 kilometrov na uro. Če letalo pri tej hitrosti zadene kilogramski dron, ki ga je v zraku težko videti, lahko nekdo v letalu zaradi tega tudi umre,” je Došen posvaril pred nevarnim početjem.

Po besedah hrvaškega strokovnjaka za drone Ivana Vidakovića je kazen za tako početje na Hrvaškem od 600 do 20.000 evrov. “Ker je tako ogrožanje varnosti kaznivo dejanje, lahko pristanete tudi v zaporu,” je poudaril za Dnevnik.hr.

Grožnje za letalske gasilce pa ne prihajajo le iz zraka, ampak tudi z morja. Ob gašenju požara na Murterju je morala posredovati hrvaška pomorska policija, ki je neprevidne krmarje plovil nagnala z območja, kjer so letala zajemala vodo. Eden od pilotov je povedal, da so nekateri tako nespametni, da želijo fotografirati letala ob zajemanju vode in celo dirkajo z njimi vštric.

canadair zajema vodo, kanader
Fotografija je simbolična (Foto: Profimedia)

Policija išče še eno osebo, ki je prav tako z dronom ovirala gašenje. Po poročanju portala morski.hr je nekdo od domnevnih storilcev celo objavil fotografije in posnetke gašenja požara, ki jih je naredil z dronom.

Ni jasno, ali policija išče to osebo, saj je njena identiteta glede na objavljene fotografije oziroma Instagram profil, znana.

Letala airtractor za gašenje požarov je nabavila tudi Slovenija. Ekipa N1 je pred kratkim obiskala pilote, ki bodo leteli z njimi. Več preberite in si oglejte v reportaži Že poleti nas bodo preletavale “rumene ptice”: “Če zagori, smo pripravljeni”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje