Slovenija bo na Evropskem sodišču intervenirala na strani Ukrajine

Slovenija 19. Sep 202220:25 3 komentarji
Evropsko sodišče za človekove pravice
PROFIMEDIA

Slovenija bo na Evropskem sodišču za človekove pravice podprla Ukrajino v postopku zoper Rusijo.

Vlada je sprejela sklep o vložitvi intervencije Slovenije v postopku Ukrajine zoper Rusijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Ukrajina v postopku trdi in dokazuje, da je Rusija nezakonito zasedla del njenega ozemlja, katerega zasedba še vedno traja, so v sporočilu zapisali pri Uradu vlade za komuniciranje (Ukom).

Ukrajina je 23. junija letos pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP) vložila tožbo zoper Rusko federacijo zaradi množičnih kršitev konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ob vojaški zasedbi ukrajinskega ozemlja, ki jo je Rusija začela 24. februarja.

Sodišče je z začasno odredbo ruski vladi odredilo, da preneha z vojaškimi napadi na civilno prebivalstvo in civilne objekte. Ruska vojska mora v skladu z odredbo civilistom omogočiti neoviran dostop do varnih evakuacijskih poti ter dostop do zdravstva, hrane in ostalih osnovnih potrebščin.

Slovenija bo v postopku intervenirala na strani Ukrajine, ki trdi in dokazuje, da je Rusija nezakonito zasedla del njenega ozemlja, katerega zasedba še vedno traja. Prav tako zatrjuje, da Rusija še vedno izvaja ciljane, samovoljne in nesorazmerne napade zoper civilno prebivalstvo in njihovo lastnino na celotnem ozemlju Ukrajine, so še sporočili z Ukoma.

Slovenija, ki je po invaziji Rusije na Ukrajino hitro in odločno stopila na stran Kijeva in obsodila rusko agresijo, bo tako znova izrazila podporo Ukrajini in njenim stališčem, tokrat v postopku zoper Rusijo na ESČP.

Prejšnji predsednik vlade Janez Janša je marca skupaj s premierjema Poljske in Češke obiskal Kijev, da bi izkazal podporo ukrajinski državi in narodu. Tudi sedanji premier Robert Golob je ob nagovoru ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega julija v državnem zboru poudaril, da Slovenija niti za trenutek ni omahovala pri jasnem stališču glede obsodbe ruske agresije ali pri podpori Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje