Separatisti uslužbenca Ovseja obsodili na 13 let zapora, Ukrajina znova z uspehi

Svet 19. Sep 202215:47 > 17:52 0 komentarjev
Ovse
PROFIMEDIA

Proruske separatistične oblasti v vzhodni Ukrajini so uslužbenca Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) obsodile na 13 let zapora zaradi obtožb izdaje, so danes poročale ruske tiskovne agencije. Dmitrij Pavlovič Šabanov, ki so ga priprli aprila, je bil obtožen posredovanja zaupnih informacij tujim obveščevalnim službam. Iz vzhodne Ukrajine medtem znova prihajajo poročila o uspešnem napredovanju ukrajinskih enot.

Sodni senat je uslužbenca Ovseja Dmitrija Pavloviča Šabanova spoznal za krivega in ga obsodil na 13 let zapora, je poročala tiskovna agencija RIA Novosti, ki se sklicuje na vrhovno sodišče samooklicane proruske Ljudske republike Lugansk. Po navedbah proruskih oblasti je Šabanova leta 2016 rekrutiral nekdanji častnik ukrajinske varnostne službe in agent ameriške obveščevalne agencije (Cia) v Ukrajini. Med avgustom lani in aprilom letos naj bi “zbiral informacije o premikih vojaške opreme kot tudi enot Luganske ljudske armade” in jih “pošiljal agentu Cie”.

Pri Ovseju so obsodili obtožbe proti Šabanovu in Mihailu Petrovu, še enemu uslužbencu te organizacije, ki je bil prav tako aretiran aprila, pri čemer so obtožbe opisali kot “povsem nesprejemljive navidezne pravne postopke”.

Organizacija s sedežem na Dunaju je konec aprila sporočila, da po osmih letih uradno zaključuje svojo opazovalno misijo v Ukrajini, saj je Rusija vložila veto na njeno podaljšanje.

Misija Ovseja se je v Ukrajini začela leta 2014, ko so separatisti, ki jih podpira Rusija, sprožili upor na vzhodu države. Organizacija je bila edina mednarodna organizacija, ki je spremljala konflikt na terenu. Opazovalci Ovseja so se sicer po ruski invaziji na Ukrajino v veliki meri umaknili iz te države. Toda upravno osebje je ostalo tam in štirje od njih so bili pridržani.

Ukrajinska vojska naj bi beležila nove uspehe na vzhodu države

Iz vzhodne Ukrajine znova prihajajo poročila o uspešnem napredovanju ukrajinskih enot, ki naj bi ruske sile v regijah Harkov, Doneck in Lugansk potisnile nazaj.

Mediji v Kijevu so danes poročali o ponovnem zavzetju mesta Jarova na levem bregu reke Severski Donec. Uradne potrditve z ukrajinske ali ruske strani glede tega za zdaj ni bilo. Pred tem so sicer zaokrožili video posnetki o uspešnem napredovanju ukrajinskih vojakov na levem bregu reke Oskil v regiji Harkov pri Kupjansku in Borovi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg tega naj bi ukrajinskim enotam uspelo tudi prečkati Severski Donec pri Bilohorivki in začeti napad na Kremino. Vodja proruskih separatistov iz Donecka Denis Pušilin je na ruski televiziji sicer dejal, da naj bi sicer preprečili napad na to mestece, ki je od aprila pod ruskim nadzorom.

Bilohorivka, ki jo po besedah ukrajinskega vojaškega guvernerja luganske regije Sergija Hajdaja ponovno nadzorujejo ukrajinske enote, leži na območju Luganska, prav tako tudi Kremina. Ruska stran je sicer v začetku poletja sporočila, da so osvojili celotno regijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!