Slovenija, Hrvaška in Italija o nujnem sodelovanju v boju proti tihotapcem

Slovenija 07. Jun 202314:13 0 komentarjev
Policija/TWITTER

Slovenski, italijanski in hrvaški policisti so se na srečanju strinjali, da je nujno tesno sodelovanje med državami v boju proti tihotapcem, saj s tem pošiljajo tudi pomemben signal migrantski poti. Izpostavili so tudi medsebojno sodelovanje in usklajevanje pri migracijah.

V. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić se je v torek v Rimu z italijanskim in hrvaškim kolegom pogovarjal o policijskem sodelovanju med državami, s poudarkom na sodelovanju pri upravljanju migracij, zagotavljanju notranje varnosti ter boja proti organiziranemu kriminalu na balkanski migracijski poti, ki je med bolj obremenjenimi.

Iz policije so sporočili, da so se Jušić ter šefa italijanske in hrvaške policije, Vittorio Pisani in Nikola Milina, strinjali, da je nujno tesno sodelovanje med državami v boju proti tihotapcem, saj s tem pošiljajo tudi pomemben signal migrantski poti. Pri tem je potrebno tudi tvorno sodelovanje s partnerji na Zahodnem Balkanu, ki je za Slovenijo strateška regija.

Za Slovenijo, ki je za migrante tranzitna država in se sooča s tako imenovanimi sekundarnimi migracijami, ki jih vodijo zlasti kriminalne združbe in posamezniki, so namreč migracijski tokovi odvisni tudi od dogajanja v državah izvora in tranzita. Zato mora okrepiti nadzor zunanje meje EU in partnerstva s tretjimi državami, da bo lahko preprečevala nedovoljene migracije in aktivnosti kriminalnih združb.

Na srečanju, ki je po navedbah policije potekalo v konstruktivnem vzdušju, so se šefi policij treh sosednjih držav tudi strinjali o pomenu medsebojnega sodelovanja in usklajevanja ukrepov za učinkovito upravljanje migracij. Poudarili so pomen redne in pravočasne izmenjave informacij med policijami vseh treh držav.

Zavzeli so se tudi za okrepljeno operativno sodelovanje v boju proti tihotapcem, krepitev skupnega nadzora v obmejnem območju in poudarili pomen skrbi za ranljive skupine ljudi, ki so pogosto del migracijskih tokov. Zato je treba krepiti tudi sodelovanje pri zagotavljanju humanitarne pomoči in zaščiti migrantov, zlasti otrok in žensk, ter skrbeti za spoštovanje njihovih človekovih pravic.

Šefi policij so v Rimu govorili tudi o pomenu schengenskega območja, ki je kot območje prostega pretoka ljudi, blaga in storitev največja pridobitev in temelj Evropske unije. Strinjali so se, da si morajo prizadevati za njegovo ohranitev in učinkovito delovanje.

Jušić pa se je kolegoma zahvalil za vso podporo in udeležbo na lanskem srečanju šefov policij v okviru procesa Brdo, še zlasti pa za sodelovanje italijanske in hrvaške policije pri redni izmenjavi informacij s terena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!