Slovenija izvršila sodbo Sodišča EU, ministrstvo pričakuje konec postopka

Slovenija 21. Sep 202315:35 1 komentar
Odpadki
Žiga Živulović jr./BOBO

Slovenija je zaprla odlagališče Suhadole in tako izvršila sodbo Sodišča EU iz leta 2018 glede odlaganja odpadkov. Evropska komisija je Slovenijo tožila, ker do julija 2009 ni zagotovila ustreznih ukrepov za zaprtje 21 odlagališč. Na ministrstvu za okolje pričakujejo, da bo Evropska komisija postopek kršitve zaprla.

Sodišče EU je je v ugotovitveni sodbi Sloveniji naložilo, da v sodbi obravnavana odlagališča v čim krajšem času zapre.

Že pred sodbo so sicer po pojasnilih ministrstva za okolje, podnebje in energijo na vseh obravnavanih 21 odlagališčih prenehali odlagati odpadke. Do konca decembra 2020 so zaprli 20 odlagališč iz navedene sodbe, postopki niso bili dokončani le za odlagališče inertnih odpadkov Suhadole.

Izvrševanje sodbe Sodišče EU nadzira Evropska komisija, v primeru, da izvrševanje poteka prepočasi, pa Komisija zadevo ponovno preda Sodišču EU in zahteva plačilo pavšalnega zneska in dnevne denarne kazni. “Zato je bilo izjemnega pomena, da se vsi postopki čim prej zaključijo in da se Republika Slovenija s tem izogne visoki denarni kazni,” so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Upravljavec odlagališča Suhadole je 13. aprila letos ministrstvo obvestil, da so vsa zapiralna dela izvedena, kar so potrdile tudi pristojne inšpekcije. S tem je Slovenija izvršila obveznosti iz sodbe Sodišča EU, so sklenili sporočilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje