Slovenija je Rusijo obtožila kršenja mednarodnega prava v Ukrajini

Slovenija 11. Apr 202420:51 > 21:30 18 komentarjev
Samuel Žbogar
Foto: PROFIMEDIA

Slovenski veleposlanik v Varnostnem svetu Združenih narodov je v ruske napade na civiliste in civilno infrastrukturo v Ukrajini označil za kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

Danes je v Varnostnem svetu Združenih narodov (VS ZN) potekala razprava o stanju v Ukrajini. S položajem v napadeni državi sta člane VS seznanila pomočnik generalnega sekretarja ZN za Evropo, Srednjo Azijo in Ameriki Miroslav Jenča ter direktorica v uradu ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha) Edem Wosornu.

Wosornu je med drugim navedla, da je bilo v Ukrajini doslej med vojno ubitih 10.810 civilistov, ranjenih pa več kot 20.550. Deset milijonov ljudi je moralo zapustiti svoje domove, uničujoča vojna pa več sto tisoč civilistom ovira dostop do nujnih dobrin in storitev.

V razpravo se je vključil tudi slovenski veleposlanik v VS Samuel Žbogar. “Ne mine dan, da ruske oborožene sile ne bi napadle Ukrajine, pobijale in pohabljale njene državljane in uničevale civilno infrastrukturo,” je dejal pred člani in dodal, da Slovenija najostreje obsoja takšna dejanja. “To je skrb vzbujajoč vzorec obnašanja, ki ga vidimo tudi v Gazi,” je poudaril.

“Očitno kršenje mednarodnega humanitarnega prava”

Žbogar je spomnil na ruski napad na energetsko infrastrukturo Ukrajine s 150 brezpilotniki 22. marca, ki je bil namenjen povzročitvi nepopravljive škode ukrajinskim elektrarnam.

“To nas je spet privedlo do roba nove okoljske katastrofe, ki jih Rusija povzroča v tej nepotrebni vojni,” je dejal Žbogar in spomnil, da se podobni napadi nadaljujejo.

“Gre za očitno kršenje mednarodnega humanitarnega prava. Medtem ko je Rusija upravičeno zaskrbljena zaradi uničevanja po Gazi in trpljenja Palestincev, pa z uničevanjem civilne infrastrukture in pobijanjem civilistov v Ukrajini izkazuje povsem drugačen standard.

“Rusijo pozivamo, naj preneha s spodkopavanjem poskusov za dosego miru v Ukrajini. Kršitve mednarodnega prava, trpljenje civilistov in agresija se morajo takoj prenehati,” je dejal.

Na današnjem zasedanju sveta je Slovenija izrazila tudi globoko obžalovanje zaradi ruskega veta na predlog resolucije o podaljšanju mandata panelu strokovnjakov za nadzor nad izvajanjem sankcij proti Severni Koreji, je med današnjo razpravo v Generalni skupščini ZN povedal slovenski veleposlanik Boštjan Malovrh. Veleposlanik Severne Koreje pa se je Rusiji ob tej priložnosti zahvalil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje