Slovenija kljub suši v Italijo spušča več vode iz Soče, kot določa sporazum

Slovenija 29. Jul 202215:50 > 16:01 1 komentar
soča solkan, utopitev
Foto: PROFIMEDIA

Sosednja Furlanija-Julijska krajina je pred dnevi pozvala italijansko vlado, da vzpostavi stik s slovensko stranjo za povečanje količine vode iz reke Soče, ki prek zapornic solkanskega jezu priteka v Italijo. "Slovenija kljub izjemno nizkemu vodostaju Soče čez mejo spušča več vode, kot določa sporazum," je odgovorilo okoljsko ministrstvo.

Okoljsko ministrstvo je v stiku z italijanskimi oblastmi v zvezi z nizkim vodostajem Soče oziroma nizko količino vode v solkanskem akumulacijskem jezeru. Italiji je ministrstvo že sporočilo, da kljub nizkemu dotoku v akumulacijo preko jezu spuščajo več vode, kot določa slovensko-italijanski sporazum. Obe strani si tekoče izmenjujeta informacije, so za STA povedali na ministrstvu.

Soške elektrarne Nova Gorica (SENG) so zaradi izjemno nizkega pretoka reke Soče začasno zaustavile obratovanje hidroelektrarne Solkan, kar se je zgodilo prvič po letu 2003. Do srede so nekoliko višji pretok od naravnega zagotavljali s praznjenjem akumulacij, te pa so nato dosegle spodnje, kritične ravni, ki dodatnega praznjenja ne omogočajo več.

Furlanija-Julijska krajina je pozvala italijansko vlado, da vzpostavi stik s slovensko za povečanje količine vode, ki priteka skozi zapornice solkanskega jezu. Italijanska vlada se je obrnila na slovensko okoljsko ministrstvo, ki ji je v četrtek odgovorilo, da preko jezu spuščajo več vode, kot je določeno s sporazumom.

“Pri tem je treba poudariti, da se zaradi varnostnih razlogov (na primer zaradi zdrsov, podorov brežin in zdrsa železnice) nobena akumulacija ne sme prazniti pod minimalno kvoto. V primeru, da bi gladina vode padla pod minimalno koto, lahko SENG v skladu s koncesijsko pogodbo iz varnostnih razlogov zaustavi pretok vode preko meje,” so še pojasnili na ministrstvu, ki z italijansko stranjo ostaja v stikih.

Pretok Soče tako nizek, da obratovanje turbin ni varno

Začasna ustavitev obratovanja hidroelektrarne Solkan zaradi izjemno nizkega pretoka reke Soče je le ena od posledic, ki jih ima dolgotrajno sušno obdobje na trenutno poslovanje hidroenergetskih družb znotraj skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE). HSE ima hidroelektrarne tudi na Dravi in Savi.

Kot so pojasnili na HSE, je julija povprečen pretok na Dravi znašal 180 kubičnih metrov na sekundo, na Soči 15 kubičnih metrov na sekundo in na reki Savi 49 kubičnih metrov na sekundo. Povprečni pretoki v preteklem petletnem obdobju so znašali na reki Dravi okoli 305 kubičnih metrov na sekundo, na reki Soči okoli 36 kubičnih metrov na sekundo in na reki Savi okoli 107 kubičnih metrov na sekundo.

Povprečni pretok reke Soče v Solkanu, kjer je z obratovanjem prenehala hidroelektrarna, je trenutno tako nizek, da ne omogoča varnega obratovanja turbin. “Akumulacije na reki Soči, vključno s solkansko akumulacijo, so že dosegle spodnje, kritične nivoje, ki dodatnega praznjenja ne omogočajo več,” so navedli v HSE.

Povprečna proizvodnja električne energije v zadnjih dneh je znašala na verigi hidroelektrarn na Dravi okoli 4500 megavatnih ur (MWh), na verigi hidroelektrarn na Soči okoli 200 MWh (v četrtek 160 MWh) in na verigi na spodnji Savi okoli 180 MWh. “Manjšo proizvodnjo na hidro enotah kompenziramo z angažiranjem termo enot v Termoelektrarno Šoštanj in z nakupi manjkajoče električne energije na borzi,” so še navedli v HSE, kjer dodajajo, da tudi za naprej kratkoročno ni pričakovati izboljšanja stanja.

Hidroelektrarna Solkan
Srdjan Zivulovic/BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje