Slovenija naj bi Ukrajini poslala tanke

Slovenija 21. Apr 202214:49 > 14:59 6 komentarjev
Tank M-84
Srdjan Živulović/BOBO

Nemčija je sklenila dogovor o pošiljanju težkega orožja v Ukrajino z več vzhodnoevropskimi državami, tudi s Slovenijo, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdili v Berlinu. Slovenija naj bi v Ukrajino poslala tanke, v zameno pa naj bi od Nemčija prejela oklepnike. Na slovenskem obrambnem ministrstvu informacij niso komentirali.

Slovenija bo po navedbah neimenovanih virov, ki jih navaja dpa, v Ukrajino poslala tanke T-72 sovjetske izdelave, Nemčija pa bo v zameno Sloveniji dala tanke oz. oklepnike nemške izdelave iz lastnih zalog. Da je Nemčija sklenila dogovor o pošiljanju težkega orožja v Ukrajino, je sicer danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdila nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht.

Viri dpa navajajo, da naj bi v skladu z dogovorom Nemčija Sloveniji namenila oklepnike marder in fuchs, Slovenija pa naj bi izrazila željo po bolj modernem orožju, vključno s tanki leopard 2 in oklepniki puma ter boxer. Na slovenskem ministrstvu za obrambo so na vprašanje STA odgovorili, da morebitnih dogovorov o pošiljkah orožja v Ukrajino ne morejo komentirati.

Sodeč po informacijah, dostopnih na spletni strani Slovenske vojske, Slovenija sicer ne razpolaga s tanki T-72, pač pa s tanki M-84 jugoslovanske izdelave. Gre za tanke, ki so posodobljena verzija tanka T-72.

Nemška vlada pod vodstvom Olafa Scholza je bila v zadnjih mesecih redna tarča kritik zaradi zadržanosti do pošiljanja oborožitve v Ukrajino. Nemčija sicer ukrajinske sile zalaga z orožjem in strelivom, a je doslej zavračala pozive k pošiljanju tankov ali bojnih letal v Ukrajino. Vlada v Berlinu je tovrstne kritike, vključno s tistimi iz ukrajinske vlade, zavračala, češ da njena vojska, po letih nizkih vlaganj, ni v položaju, da pošilja težko orožje v Ukrajino. Novi dogovor pa Nemčiji tako omogoča, da posredno zagotovi, da Ukrajina dobi težko orožje sovjetske izdelave.

Pošiljke naj bi bile opravljene v kratkem

Sodeč po izjavah Lambrecht za nemško televizijo NTV bodo pošiljke opravljene v kratkem, saj se, kot je dejala, vojaški strokovnjaki strinjajo, da bosta naslednja dva tedna odločilna v ukrajinskem boju proti ruski vojski.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje