Slovenija obsoja vandalizem na kažipotih na Matajurju: “Sramotna mazaška akcija”

Slovenija 01. Avg 202417:01 3 komentarji
matajur, zamejci, napisi, table
Foto: Stefano Coren

Na slovenskem zunanjem ministrstvu obsojajo vandalizem nad slovenskimi imeni na dvojezičnih kažipotih v Videmski pokrajini v Italiji. "Sramotna mazaška akcija kaže na nespoštovanje jezikovne in kulturne raznolikosti," med drugim poudarjajo.

Slovensko zunanje ministrstvo je danes obsodilo vandalizem nad slovenskimi imeni na dvojezičnih kažipotih pod vrhom Matajurja v Videmski pokrajini v Italiji.

Na omrežju X je izpostavilo, da ta sramotna mazaška akcija kaže na nespoštovanje jezikovne in kulturne raznolikosti območja. Zato pričakuje, da bodo pristojni storilce izsledili.

Ob tem je izrazilo prepričanje, da bo Matajur, “ki za beneške Slovence nosi posebno simboliko, ostal pomembna točka povezovanja planincev z obeh strani meje, kjer se bo tudi v prihodnje utrjevalo prijateljstvo med sosednjima narodoma in državama”.

Mazaško akcijo pod Matajurjem je kot dejanje protislovenskih vandalov ostro obsodila tudi stranka Slovenska skupnost. Žalostno je, da se taka nesprejemljiva dejanja, kot so mazaške akcije, še vedno dogajajo, kljub temu, da smo skupaj v Evropi in smo premostili tiste delitve, ki so obremenjevale željo po mirnem sožitju, so zapisali v sporočilu za javnost v tej stranki slovenske manjšine v Italiji.

Izpostavili so, da je večjezičnost dragocenost in posebnost njihovega območja, ki jo je treba ceniti, spodbujati in vedno ščititi. Izrazili so solidarnost z rojaki v Videmski pokrajini, ki se trudijo ohraniti slovenstvo in kulturno dediščino.

Na gori Matajur, ki se nahaja na meji meji med Italijo in Slovenijo in je eden od simbolov Slovencev na Videmskem, so bili s črno barvo premazani napisi Dom na Matajure, kar je ime koče Planinske družine Benečije, Marsinska Planina in Štupca.

Primorski dnevnik, ki je o vandalizmu poročal v torek, je dodal, da so pomazane napise opazili že v nedeljo in da je to močno razburilo lokalno skupnost. Na Matajurju, na vrh katerega vodijo številne poti, je sicer več dvojezičnih tabel in kažipotov, pomazana pa naj bi bile le table v bližini koče Pelizzo, blizu katerih je mogoče priti tudi z avtomobilom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje