Podpora Slovenije: Sporazum med EU in Izraelom je treba znova preučiti

Slovenija 19. Feb 202416:10 8 komentarjev
Zasedanja se bo udeležila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon
Zunanja ministrica Tanja Fajon (Foto: PROFIMEDIA)

Slovenija podpira poziv Španije in Irske Evropski komisiji, naj ponovno preuči sporazum o sodelovanju med Evropsko unijo in Izraelom, je med današnjim zasedanjem zunanjih ministrov EU povedala ministrica Tanja Fajon. Dublin in Madrid sta poziv podala spričo napovedane izraelske ofenzive na Rafo, pred katero je posvarila tudi Fajon.

Španski premier Pedro Sanchez in njegov irski kolega Leo Varadkar sta pretekli teden v luči napovedane izraelske ofenzive na Rafo pozvala Evropsko komisijo, naj ponovno preuči sporazum med EU in Izraelom, ki ureja trgovinske odnose, vezan pa je na spoštovanje človekovih pravic. V pismu predsednici Ursuli von der Leyen sta zapisala, da mora komisija v primeru, da ugotovi, da Izrael krši sporazum z Brusljem, Svetu EU predlagati ustrezne ukrepe.

“Mi smo od vsega začetka podpirali stališče Irske in Španije, tudi pismo,” je povedala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Dodala je, da sta danes kolega iz Španije in Irske zgolj predstavila pobudo, sama pa je ponovila, da Slovenija podpira poziv. Na današnjem zasedanju zunanjih ministrov je po besedah Fajon sicer ključno, da se uskladijo o skupni izjavi, v kateri bi Izrael pozvali, naj ne grozi z novimi napadi na Rafo ob meji z Egiptom, kjer več kot 1,5 milijona ljudi živi v “katastrofalnih humanitarnih razmerah”.

V izjavi bi morali pozvati tudi k trajnemu humanitarnemu premirju in zagotavljanju nadaljnje humanitarne pomoči, je še povedala. Na zasedanju, ki ga je predčasno zapustila, se je zavzela še za nadaljnje financiranje Agencije Združenih narodov za podporo Palestincem (UNRWA). Slovenija podpira neodvisno preiskavo obtožb o domnevni vpletenosti uslužbencev UNRWA v oktobrski napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael, a ne zaustavlja financiranja agencije.

“Slovenska vlada bo v kratkem prispevala novo humanitarno pomoč za delo humanitarnih delavcev v Gazi,” je pojasnila Fajon. Že na decembrskem zasedanju se je ministrica zavzela tudi za sankcije proti nasilnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu, a dogovora na ravni EU o tem še ni. Slovenija bo tako preučila nacionalno podlago za uvedbo sankcij proti naseljencem, je še povedala Fajon.

Na današnjem zasedanju, v ospredju katerega je poleg Bližnjega vzhoda še nadaljnja podpora Ukrajini, so ministri vzpostavili pomorsko operacijo za zaščito trgovskih ladij pred napadi hutijevcev v Rdečem morju. Po ministričinih besedah je svoj prispevek k operaciji napovedala tudi Slovenija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje