Slovenija prevzela vodenje Evropske platforme za politiko v lesarstvu

Slovenija 03. Avg 202312:39 4 komentarji
lesarstvo
PROFIMEDIA

Slovenija je prevzela vodenje tehnične delovne skupine za izobraževanje in poklicno usposabljanje v projektu Evropska platforma za politiko v lesarstvu (WoodPoP).

Cilj projekta je doseči učinkovit razvoj in izvajanje lesarskih politik po vsej Evropi za trajnostni razvoj lesarstva, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

V času, ko se svet sooča s posledicami podnebnih sprememb in okoljske degradacije, je bolj kot kdaj koli prej pomembno spodbujanje trajnostne prakse in izdelkov, so poudarili na ministrstvu. WoodPoP je multilateralni forum, ki združuje ministrstva držav EU pod skupnim vodstvom Avstrije in Finske. Projekt bo omogočil vzpostavitev platforme in tako olajšal dialog pri pripravi politik na področju lesarstva.

“Namenjen je izmenjavi znanja in izkušenj ter najboljših praks med ključnimi akterji lesarstva. Ob tem bo omogočil usklajevanje pristopov pri razvoju rešitev za povečanje trajnostne proizvodnje in porabe lesa ter njegovega prispevka k inovativnemu, krožnemu biogospodarstvu. S tem pa aktivno prispeva tudi k boju proti podnebnim spremembam,” so zapisali.

Cilj je razvoj in izvajanje lesarskih politik

Cilj projekta je doseči učinkovit razvoj in izvajanje lesarskih politik po vsej Evropi in dati veljavo širokemu strokovnemu znanju in izkušnjam evropskega gozdno-lesnega sektorja za učinkovit trajnostni razvoj lesarstva. Delovna skupina, ki jo bo vodila Slovenija, bo zadolžena za usposabljanja za uresničitev oblikovanih politik.

Večja predelava lesa pomeni ne le proizvodnjo z zelo malo izpustov toplogrednih plinov, temveč z lesenimi izdelki tudi skladiščimo ogljikov dioksid vso življenjsko dobo izdelka. Lesene izdelke lahko še recikliramo in večino ponovno uporabimo. Zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov pa ključno prispeva k vključujoči zeleni gospodarski rasti, varovanju podnebja in blaženju podnebnih sprememb, so izpostavili na ministrstvu.

S prevzemom funkcije v projektu WoodPoP se Slovenija po njihovih besedah dejavno vključuje v tovrstna prizadevanja na evropski ravni: “S povezovanjem, domačim znanjem in znanstvenim delom bomo lahko uspešno vodili prizadevanja in podprli ostale evropske partnerje tudi na drugih področjih dela v projektu.”

Takšno sodelovanje je koristno tudi za lesno-predelovalno panogo kot celoto, ki z okoli 13.700 zaposlenimi in 2,2 milijarde evrov letnih prihodkov od prodaje znova pridobiva svoje mesto v slovenskem gospodarstvu oziroma družbi, so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje