Slovenija v New Yorku pripravila dogodek o ženskah v znanosti

Slovenija 09. Feb 202418:48 0 komentarjev
znanstvenica
Foto: PROFIMEDIA

Ob devetem mednarodnem dnevu žensk in deklic je Slovenija v New Yorku pripravila poseben dogodek. Na njem so slovenske znanstvenice izpostavile, da so razlike v tujini večje kot doma ter da so podjetja z mešano delovno silo bolj uspešna.

Dogodki ob mednarodnem dnevu, ki potekajo pod pokroviteljstvom vnukinje nekdanjega iraškega kralja Fajsala Nisreen El Hashemite, se nadaljujejo danes. Pod vodstvom znanstvenice Polone Šafarič Tepeš so pri organizaciji četrtkovega dogodka ob 9. mednarodnem dnevu žensk in deklic v znanosti pomagali tudi država Slovenija, društvi ASEF in VTIS ter OnaVe.

Namen dogodka je bil izpostaviti pomembne prispevke žensk v znanosti in podjetništvu ter izzive, s katerimi se pri tem srečujejo. Med udeleženci je bil vodja urada Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) v New Yorku Eliot Minchenberg, ki je poudaril dobro sodelovanje s Slovenijo ne le na tem področju, ampak tudi pri vprašanju vode in umetne inteligence.

Unesco je zelo ponosen na sodelovanje s Slovenijo pri tem dogodku in številnih drugih. Naj povem, da bomo naznanili vrsto priporočil vladam in zasebnemu sektorju o tem, kako premostiti prepad med spoloma s spremembami šolskih programov za večjo motivacijo deklet pri odločanju za znanstvene kariere,” je slovenskim dopisnikom povedal Michenberg.

Na glavnih položajih le 20 odstotkov žensk

Raziskava organizacije BIO, ki je leta 2022 zajela 99 biotehnoloških podjetij, je ugotovila, da je na položajih glavnih izvršnih direktoric le 20 odstotkov žensk. Udeleženke panela pa so povedale, da je na nižjih ravneh razmerje med moškimi in ženskami v tej industriji enakopravno.

Jake Prigoff z univerze Pensilvanija je poudaril, da vse raziskave kažejo, da so podjetja, ki imajo raznoliko delovno silo, veliko bolj uspešna kot tista, ki tega nimajo.

“Takšna podjetja so 40-odstotno bolj dobičkonosna. Večino podjetij pa še vedno vodijo tako imenovani klubi fantov. Moramo vzgajati deklice, da so enakopravne in lahko dosežejo vse. Da tipičen znanstvenik ni Einstein, ampak je lahko to, kar vidite tukaj,” je dejala Šafarič Tepeš in pokazala na polno dvorano znanstvenic in podjetnic z različnih področij in delov sveta.

“Ponosna sem, da je Slovenija na tem področju zelo aktivna,” je dejala znanstvenica, ki se je s področja raziskav boja proti raku pri laboratorijih Northwell na Long Islandu zadnja leta osredotočila na raziskave ženskega zdravja.

Slovenke v tujini opazile večje razlike med spoloma kot doma

Slovenske udeleženke razprave, ki so se izobraževale doma, zaposlile pa v ZDA, so povedale, da v Sloveniji niso imele občutka, da ženske ne sodijo v znanost, v novem okolju pa opažajo, da sta vlogi spolov bolj ločeni.

“V moji soseski v New Jerseyju moški odhajajo na delo, ženske pa so večinoma doma in skrbijo za otroke,” je povedala direktorica globalnih produktov pri Teva Pharmaceuticals Katja Lumbar Globočnik. “V Ameriki je morda težje kot v Sloveniji, ampak pomembno je, da smo samozavestne, pozabimo na ovire in sledimo ciljem, če se odločimo zanje,” je dodala.

Skupaj z drugimi je izpostavila problem pomanjkanja vzornic ali mentoric na višjih položajih, kjer so večinoma moški, ki se pogovarjajo na drugačen način in imajo drugačen način vodenja. “Potrebno je iti z njimi na golf, po službi na pijačo in na sestankih povedati kakšno bolj moško besedo,” je povedala direktorica pri Alexandria Venture Investments Cat Donaldson.

“Mislim, da je to tudi stvar zgodovine, saj 50 let nazaj nismo imeli veliko žensk v znanosti, ampak delamo na tem, da se položaj popravi. Morda je potrebno več agresivnosti in močnih nastopov,” je povedala podpredsednica Aktis Oncology Daša Lipovšek, ki dela na raziskavah zdravil za raka.

“Ko gre za višje položaje, je težko za vse, vendar je za ženske težje, če nimaš vzornic. Težko koga vprašaš, kaj si naredila, ko je bilo potrebno pobrati otroka in podobne stvari. Ko bomo dosegli določeno število žensk na višjih položajih, bo lažje,” je povedala višja direktorica za nove izdelke pri Google Ventures Mojca Škoberne.

Veleposlanik Slovenije pri ZN Boštjan Malovrh je udeležencem dogodka zagotovil, da si Slovenija močno prizadeva za večjo enakopravnost tudi na vodilnih položajih ZN, kot sta predsednik Generalne skupščine in generalni sekretar ZN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!