Slovenija v Varnostnem svetu: “Uspeh vse države, pravo delo pa se šele začne”

Slovenija 12. Jun 202313:46 > 14:46 2 komentarja
Novinarska konferenca Varnostni svet
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Predsednica države Nataša Pirc Musar, zunanja ministrica Tanja Fajon in premier Robert Golob so na skupni novinarski konferenci poudarili, da je izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN uspeh celotne države.

Izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN je uspeh celotne države, je na skupni novinarski konferenci s predsednico Natašo Pirc Musar in zunanjo ministrico Tanjo Fajon dejal premier Robert Golob. Prepričljiv rezultat kaže, da je Slovenija končno spet prepoznana kot tvorni subjekt na mednarodnem prizorišču, je poudaril.

Prav priznanje, da nas je podprl ves svet, ker verjame v našo miroljubno, solidarno in tvorno zunanjo politiko, potrjuje, da lahko Slovenija kot majhna članica brez skritih interesov prispeva k temu, da bo svet boljši, je dejal Golob in dodal, da je bila Slovenija prepoznana kot država, ki pomaga probleme reševati, ne pa kot nekdo, ki jih ustvarja.

Tako Golob kot Fajon in Pirc Musar so se zahvalili vsem, ki so sodelovali pri projektu kandidature, in poudarili pomen enotnosti v politiki.

“Na tem projektu smo pokazali, da se to da in da je tako prav,” je dejala Pirc Musar in poudarila, da je sama pripravljena z vsem znanjem in energijo pomagati slovenski diplomaciji pri opravljanju mandata v VS ZN.

Zunanja ministrica Fajon je napovedala, da bodo na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) poleti ustanovili koordinacijsko ekipo in sestavili načrt delovanja Slovenije kot nestalne članice VS ZN. Kot je dejala, si bo Slovenija prizadevala zagotoviti mir in stabilnost v Evropi ter zagotoviti varnost in dostojanstvo ljudem.

Po njenih besedah Slovenija nima bremen iz preteklosti, zato jo na mednarodnem parketu vidijo kot močnega povezovalca, ki bo znal združevati različne interese. Ob tem je izpostavila tudi, da bo potrebna reforma VS ZN. Z Rusijo bo treba najti način pogovora in sodelovanja, brez dialoga ni mogoče reševati svetovnih izzivov, je poudarila.

Med temami, ki jih bo Slovenija posebej naslavljala, je Fajon med drugim izpostavila človekove pravice, humanitarno in razvojno pomoč, vodno diplomacijo, boj proti podnebnim spremembam in gradnjo zaupanja. Po njenih besedah bo Slovenija tudi prva vez za urejanje razmer na Zahodnem Balkanu.

Slovenija je bila v Generalni skupščini ZN v New Yorku minuli torek s 153 glasovi podpore v prvem krogu glasovanja izvoljena za nestalno članico VS ZN za obdobje 2024–2025. V boju za sedež iz vzhodnoevropske skupine je premagala Belorusijo, za katero je glasovalo 38 držav.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje