Slovenijo bo zajel dež s saharskim peskom

Slovenija 27. Mar 202411:59 2 komentarja
oblaki, dež
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Ob prehodu hladne fronte bo Slovenijo pozno popoldne zajel dež s saharskim peskom. Popoldne bo zapihal okrepljen veter, njegovi sunki lahko dosežejo tudi 70 kilometrov na uro. Zaradi vetra bo vzvalovanost morja precejšnja, ta pa bo sovpadala z njegovo visoko gladino. Ker se bo morje razlivalo na najnižjih delih obale, so na agenciji za okolje izdali opozorilo.

Ob prehodu hladne fronte bo popoldne v zahodni polovici države občasno deževalo, pooblačilo se bo tudi v vzhodnih krajih. Proti večeru se bodo padavine razširile nad vso Slovenijo, lahko bo tudi zagrmelo, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso). Kot je za N1 pojasnil prognostik Arsa Andrej Velkavrh, količina padavin ne bo velika.

Čez dan bo ob slovenski obali sprva pihal okrepljen jugo. Ob prehodu vremenske fronte bo popoldne, predvidoma med 16. in 19. uro, zapihal okrepljen veter jugozahodne do zahodne smeri. Sunki vetra lahko ob tem dosežejo hitrosti okoli 70 kilometrov na uro. Pozno popoldne bo zaradi okrepljenega jugozahodnika valovanje morja povišano. Zvečer in v prvem delu noči bo valovanje sovpadalo tudi s povišano gladino morja. Ker se bo to razlivalo na najnižjih delih obale, so na agenciji za okolje izdali opozorilo.

Poleg vetra bo na današnje vremensko dogajanje vplival tudi saharski pesek, ki bo prišel skupaj s padavinami. “Trenutno je tega peska ogromno nad južno Italijo in Jonskim morjem, ta pa bo prišel tudi k nam. Sicer pa prihod saharskega peska ne bo nič posebnega, bo pa s svojimi minerali pognojil zemljo,” je še dodal Velkavrh.

Zvečer bodo padavine prehodno ponehale, oblačnost se bo trgala. Ponoči bo občasno deževalo predvsem v zahodnih hribovitih krajih. Pihal bo jugozahodnik.

Tudi jutri bo pretežno oblačno, nekaj sonca bo v vzhodni Sloveniji. Sprva bo deževalo predvsem v zahodnih in deloma osrednjih krajih, popoldne pa tudi vzhodneje. Možna bo kakšna nevihta. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 16 stopinj Celzija, kažejo vremenske napovedi Arsa.

Kakšno bo vreme od 31. marca do 5. aprila?

Nad vzhodnim Atlantikom in zahodno Evropo se bo obnavljalo območje nizkega zračnega tlaka. Hladna fronta bo v ponedeljek prešla Slovenijo. Za njo se bo nad naše kraje razširilo šibko območje visokega zračnega tlaka. V četrtek bo Alpe oplazila oslabljena vremenska motnja. Nad naše kraje bo dotekal nekoliko hladnejši atlantski zrak.

V nedeljo bo na vzhodu sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno in predvsem v zahodnih krajih bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodnik. V ponedeljek se bo dež prehodno razširil nad vso Slovenijo. V torek bo spremenljivo s popoldanskimi krajevnimi plohami, v sredo pa suho vreme.

V četrtek bodo prehodno možne manjše krajevne padavine, v petek pa bo suho. V nedeljo in ponedeljek bo zelo toplo s temperaturami večinoma nad 20 stopinj Celzija, od torka dalje pa bodo dnevne temperature med 15 in 20 stopinj Celzija, le na severozahodu bo hladneje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje