Slovenijo naj bi obiskal nekdanji ruski premier in tesni Putinov zaveznik

Slovenija 09. Apr 202412:00 0 komentarjev
Viktor Zubkov
Viktor Zubkov (Foto: PROFIMEDIA)

Po poročanju portala Necenzurirano naj bi v koordinaciji ruskega veleposlaništva Slovenijo pred dnevi obiskal nekdanji ruski premier in tesni Putinov zaveznik Viktor Zubkov.

Pred dnevi je Slovenijo obiskal tesni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina in nekdanji premier Viktor Zubkov, je danes poročal portal Necenzurirano. Obisk dolgoletnega vodje upravnega odbora energetskega velikana Gazprom naj bi koordiniralo rusko veleposlaništvo, več podrobnosti o njegovi agendi ni znanih.

Zubkov je zaradi svoje vloge v Gazpromu trenutno na seznamu sankcioniranih oseb Združenega kraljestva, ne pa tudi ZDA ali EU. Kot piše Necenzurirano, o prihodu Zubkova v Slovenijo iz uradnih virov ni mogoče izvedeti ničesar, skope informacije o njegovem obisku pa so dobili iz neimenovanih tujih diplomatskih krogov.

Trenutno tako ni jasno, v kakšni vlogi je 82-letni Zubkov prišel v Slovenijo.

Poseben Putinov predstavnik pri poslih s plinom

V zadnjih letih se je z več tujimi državniki in poslovneži srečeval zaradi poslov s plinom kot predstavnik Gazproma in kot Putinov posebni predstavnik za stike z medvladno organizacijo Forum držav izvoznic plina (GECF), navaja Necenzurirano.

Portal je ob tem spomnil na preteklo sodelovanje Gazproma in Geoplina, ki je po izteku pogodbe dobilo tudi sodno nadaljevanje, saj je Geoplin na arbitražno sodišče vložil škodni zahtevek, potem ko naj bi Gazprom v mesecih po invaziji na Ukrajino začel naglo zmanjševati količine dobavljenega plina.

Hkrati pa njegov obisk sledi poslabšanju slovensko-ruskih odnosov po nedavni odločitvi vlade o izgonu diplomata z ruskega veleposlaništva, ki je po navedbah zunanjega ministrstva opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!