Slovenske delegacije bodo lahko letele tudi s spartanom. Koliko stane polet?

Slovenija 17. Jul 202416:04 2 komentarja
MARJAN ŠAREC
Taktično transportno letalo C-27J Spartan (Foto: MORS)

Odslej bodo lahko slovenske delegacije za protokolarne prevoze uporabljale tudi letalo Slovenske vojske spartan, če ga vojska v tem času ne bo potrebovala za opravljanje nalog. Cena za prevoze s tem letalom bo višja od letenja s falconom.

Vlada je na današnji seji dopolnila sklep o uporabi vladnega letala falcon tako, da lahko upravičenci za njegovo uporabo pod enakimi pogoji v času neplovnosti falcona izjemoma uporabljajo tudi novo letalo Slovenske vojske C-27J Spartan, če ga Slovenska vojska v tem času ne potrebuje za opravljanje nalog.

Z zadnjo spremembo omenjenega sklepa leta 2021 je bila za protokolarne prevoze že omogočena uporaba letala Slovenske vojske Turbolet L-410. Z nakupom in vključitvijo letala spartana v letalsko floto Slovenske vojske pa je mogoča tudi omejena uporaba tega letala, kadar falcon zaradi neplovnosti ni na voljo, so zapisali v sporočilo po seji vlade.

“S predlagano rešitvijo bo ob upoštevanju vseh omejitev zapolnjena vrzel, ki nastane med neplovnostjo letala falcon,” v sporočilu zatrjujejo na ministrstvu za obrambo.

Cena za prevoze s spartanom je za državne organe določena pri 6.063,23 evra z vključenim DDV za uro poleta. Za primerjavo: ura poleta s falconom stane 4.914,76 evra, ura poleta s turboletom pa 1888,56 evra, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Taktično transportno letalo C-27J Spartan, prvo izmed dveh tovrstnih letal, ki ju je naročilo ministrstvo za obrambo, je prvič uradno poletelo 24. junija, ko je z njim ob dnevu državnosti k slovenskim vojakom na Kosovu poletel zdaj že bivši obrambni minister Marjan Šarec.

Šarec je po obisku povedal, da gre za prelomni trenutek, saj je transportno letalo tisto, kar je vojska že dolgo pričakovala. “S tem postajamo neodvisni in polno operativni, kar se tiče zračnega transporta,” je dejal.

Medtem je falcon slovenske državnike že večkrat pustil na cedilu. Nazadnje je do manjše tehnične težave prišlo junija med poletom predsednika vlade Roberta Goloba v Bruselj. Golob je tako moral iz Bruslja v Pariz s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, od tam v München z redno letalsko linijo, nato pa v Slovenijo s službenim avtomobilom.

Na falconu so sicer letos opravili šest popravil, vključno z zadnjo tehnično težavo, so takrat sporočili za STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje