Med obiskom Šarca na Kosovu prvič poletel Spartan

Slovenija 24. Jun 202418:01 1 komentar
MARJAN ŠAREC
Obisk Šarca na Kosovu (Foto: MORS)

Minister za obrambo Marjan Šarec se je pred dnevom državnosti mudil pri slovenskih vojakih na Kosovu, ki delujejo v okviru misije Kfor. Pripadnikom Slovenske vojske je podelil čine in priznanja za opravljeno delo.

Minister za obrambo Marjan Šarec je obiskal slovenske vojake na Kosovu, ki delujejo v okviru misije Kfor.

Šarec je v okviru delovnega obiska na Kosovu, kjer se je mudil v nedeljo in danes, v vojaških bazah Film City in Novo Selo obiskal pripadnike 49. kontingenta SV, ki so mu predstavili svoje delo. Ob tej priložnosti je pripadnikom SV podelil čine in priznanja za opravljeno delo in prispevek Slovenski vojski, so sporočili danes z ministrstva za obrambo.

Šarec je v nagovoru poudaril, da pripadnice in pripadniki SV na misiji Kfor opravljajo odlično delo in so izjemno cenjeni ne le med lokalnim prebivalstvom, ampak tudi v poveljstvu Kforja.

Minister se je srečal tudi s poveljnikom Kforja, generalmajorjem Özkanom Ulutasom, ki je predstavil trenutno varnostno stanje na Kosovu ter naloge in izzive, s katerimi se soočajo.

MARJAN ŠAREC MARJAN ŠAREC
Obisk Šarca na Kosovu (Foto: MORS)
MARJAN ŠAREC MARJAN ŠAREC
Obisk Šarca na Kosovu (Foto: MORS)

Šarec je Kosovo obiskal skupaj z državnim sekretarjem na obrambnem ministrstvu Damirjem Črnčecem in načelnikom generalštaba Robertom Glavašem.

Prvič poletel Spartan

V ta namen je prvič uradno poletelo taktično transportno letalo C-27J Spartan, prvo izmed dveh tovrstnih letal, ki ju je naročilo ministrstvo za obrambo.

Šarec je po obisku povedal, da gre za prelomni trenutek, saj je transportno letalo tisto, kar je vojska že dolgo pričakovala. “S tem postajamo neodvisni in polno operativni, kar se tiče zračnega transporta,” je dejal, kot so še zapisali v sporočilu ministrstva.

MARJAN ŠAREC
Taktično transportno letalo C-27J Spartan (Foto: MORS)

Na Kosovu trenutno deluje 108 pripadnic in pripadnikov SV od skupaj 5017 pripadnikov iz 28 držav. Slovenija sodeluje na misiji Kfor od leta 2000.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje