Slovenski ribiči so lani ujeli najmanj rib v zadnjem desetletju

Slovenija 02. Jul 202308:43
Slovenski ribiči so lani ujeli najmanj rib v zadnjem desetletju
Siniša Rancov/Bobo

Lanski ulov rib je bil najmanjši v zadnjem desetletju. Slovenski ribiči so namreč lani ulovili oziroma iztovorili okoli 108 ton svežih ribiških proizvodov. To je primerljivo z letom prej, medtem ko je ulov rib predstavljal le 70 odstotkov vsega lanskega ulova in je bil tako najskromnejši v desetih letih.

Skupni ulov svežih ribiških proizvodov, torej rib, mehkužcev in rakov, je bila lani za dva odstotka večji kot leto prej, vendar 40 odstotkov manjši od desetletnega povprečja.

Letna rast je posledica večjega ulova mehkužcev, ki je primerljiva z dobrim ulovom leta 2020; znašal je dobrih 36 ton. Skoraj polovico vseh ulovljenih mehkužcev so predstavljale moškatne hobotnice, teh so slovenskih ribiči lani ujeli za 17 ton.

Lani so ribiči ulovili oz. iztovorili dobrih 69 ton rib. Od tega je bilo največ orad – 14,5 tone ali 21 odstotkov vsega ulova rib.

Slovenski ribiči so lani ujeli najmanj rib v zadnjem desetletju
Alen Milavec/BOBO

V primerjavi z letom prej se je zmanjšal tudi ulov rakov, ki je upadel za skoraj 70 odstotkov na 1,8 tone. Ulovili so več kot tono morskih bogomoljk; to je predstavljalo 75 odstotkov celotnega ulova rakov.

Iztovorjenih skoraj petino manj ribiških proizvodov od desetletnega povprečja

Po oceni statistikov je bila vrednost iztovorjenih ribiških proizvodov ob upoštevanju njihovih odkupnih cen brez DDV več kot 910.000 evrov, kar je podobno kot leto prej in za skoraj petino manj od desetletnega povprečja.

Najvišjo povprečno odkupno ceno je dosegla tigrasta kozica (20,10 evra na kilogram), sledila sta romb (16,34 evra na kilogram) in ligenj (15,97 evra na kilogram). Najvišjo vrednost ulova so statistiki zaznali pri oradi – skoraj 143.000 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.