Slovenski satelit bo poletel v vesolje čez en teden

Slovenija 06. Jul 202213:30 > 14:16 1 komentar
satelit Trisat-R
Italijanska vesoljka agencija ASI/Univerza v Mariboru

Novi slovenski nanosatelit Trisat-R bo po najnovejših napovedih z raketo v vesolje poletel čez teden dni. "Od organizatorja poleta (Esa) smo bili obveščeni, da je polet s prvotno načrtovanega 7. julija prestavljen na 13. julij, saj raketa še ni pripravljena na polet," so danes za STA povedali na fakulteti Feri.

Satelit Trisat-R so 2. junija prepeljali iz čiste sobe laboratorija za elektronske in informacijske sisteme na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Feri) ter naslednji dan z letalskim prevozom prek Dunaja in Pariza v Francosko Gvajano. Tam so Trisat-R namestili na strukturo LARES-2, ki bo poletela v vesolje na prvem poletu nove evropske nosilne rakete VEGA-C.

Trisat-R je institucionalna demonstracijska misija, ki jo kot primarni izvajalec izvaja Feri po pogodbi z Evropsko vesoljsko agencijo (Esa) ter v sodelovanju z Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (Cern) in slovenskim podjetjem SkyLabs. Njen osnovni namen je opravljanje meritev ionizirajočega sevanja v srednji Zemljini orbiti z namenom modeliranja okolja magnetosfere in boljšega razumevanja vesoljskega vremena.

“Gre za izjemno tvegano misijo v osrčje ionosfere v srednjih Zemljinih orbitah na višini 6000 kilometrov oziroma za misijo v okolje z izjemno povišanim ionizirajočim sevanjem. Zaradi zelo visoke stopnje sevanja je predvidena življenjska doba satelita Trisat-R približno dve leti, ob tem pa samo tveganost misije povečujejo tudi dodatni faktorji, kot so uspešnost radijske komunikacije na izjemni razdalji z zelo majhnim objektom v vesolju in uspešnost prvega poleta nosilne rakete VEGA-C,” so nedavno pojasnili na Univerzi v Mariboru.

Za zmeraj bo ostal v vesolju

Zaradi visoke Zemljine orbite se satelit Trisat-R po svojem utirjenju in novem življenjskem ciklu ne bo približeval Zemlji in izgorel, temveč se bo počasi oddaljeval od Zemlje in v vesolju ostal za vekomaj.

Prvi polet nosilne rakete VEGA-C bo v vesolje ponesel tudi prve nanosatelite v srednjo Zemljino orbito. “Tokrat si ta izjemni korak človeštva Slovenci delimo zgolj z dvema vodilnima evropskima vesoljskima narodoma, in sicer s Francozi in Italijani. S tem dejanjem bomo Slovenci dobili sicer majhen, pa vendar večen spomenik v vesolju,” še izpostavljajo na univerzi.

Satelit Trisat-R temelji na platformi z izjemno visoko stopnjo miniaturizacije in je v celoti zasnovan, načrtovan in izdelan v Sloveniji. Po svoji teži 4.965 gramov in velikosti 30 krat 10 krat 10 centimetrov spada v razred nanosatelitov standardne velikosti treh enot.

“Na krovu satelita Trisat-R je kopica novosti in tehnoloških inovacij, ki s svojo demonstracijo delovanja v vesoljskem okolju slovenskim podjetjem omogočajo utrjevanje svojega položaja in statusa na trgu vesoljskih tehnologij,” je povedal vodja projekta Iztok Kramberger. Prvi slovenski nanosatelit Trisat so izstrelili v vesolje septembra 2020.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje