Sodniki bodo lahko hkrati opravljali delo na slovenskem in mednarodnem sodišču

Slovenija 28. Jun 202317:05 3 komentarji
Sodišče
Fotografija je simbolična. (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

DZ je podprl dopolnitve zakona o sodniški službi, ki ureja položaj sodnika, imenovanega na mednarodno sodišče, in tam opravlja funkcijo za krajši delovni čas poleg sodniške funkcije v Sloveniji.

DZ je z 59 glasovi za in 22 glasovi proti podprl dopolnitve zakona o sodniški službi. Ta ureja položaj sodnika, ki je imenovan na mednarodno sodišče in tam opravlja funkcijo za krajši delovni čas poleg sodniške funkcije v Sloveniji. Veljavni zakon namreč takšnega položaja oz. pravne praznine še ne rešuje, je poudaril državni sekretar Igor Šoltes.

V torkovi razpravi v DZ je državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Šoltes spomnil, da je z junijem začelo delovati Enotno sodišče za patente, ki ima enoto tudi v Sloveniji, s tem vladnim predlogom pa želijo zagotoviti pogoje za sodelovanje Slovenije pri njegovem delovanju.

Na tem sodišču je lahko sodnik zaposlen tudi s krajšim delovnim časom ali samo za posamezne zadeve, na sodišče pa je Slovenija že imenovala sodnico, ki opravlja funkcijo z 20-odstotno obremenitvijo, je med drugim pojasnil Šoltes.

Podporo noveli zakona so v torkovi razpravi v DZ napovedali v poslanskih skupinah SD, Gibanje Svoboda in NSi, v največji opozicijskih stranki SDS pa so napovedali, da bo podpora vladnemu predlogu odvisna od koalicijske podpore njihovemu dopolnilu.

SDS je v torek namreč znova vložila dopolnilo, s katerim je predlagala, da bi oprostitev sodniške službe veljala le za sodnika, ki je imenovan na Enotno sodišče za patente, in ne za ureditev statusa sodnika, ki je imenovan za sodnika kateregakoli mednarodnega sodišča. Poslanci so dopolnilo zavrnili s 26 glasovi za in 50 proti.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje