Zadnji slovenski vojaki iz Afganistana prispeli v Ljubljano

Slovenija 20. Maj 202109:10 > 22. Jun 2021 09:33 0 komentarjev
Zadnjih šest slovenskih vojakov iz Afganistana
Slovenska vojska

V jutranjih urah so zadnji slovenski vojaki, ki so bili na misiji v Afganistanu, pristali na letališču v Rimu, od koder so se popoldan vrnili v Vojašnico Edvarda Peperka v Ljubljani. Slovenska misija v Afganistanu je s tem končana.

V jutranjih urah so vojaki 13. kontingenta Slovenske vojske pristali na letališču v Rimu, od koder so pot nadaljevali v domovino. “Skladno s sklepom Vlade RS in po predhodni skupni odločitvi Zavezništva Republika Slovenija s tem končuje delovanje na tej misiji v Afganistanu,” je danes zjutraj sporočila Slovenska vojska. Popoldan so se vrnili v Vojašnico Edvarda Peperka v Ljubljani.

Vojaki so najbolj pogrešali družine

Poveljnik zadnjega kontingenta SV v Afganistanu, stotnik Jernej Alič, je ob prihodu v vojašnico Edvarda Peperka v Ljubljani dejal, da so vsi vojaki zdravi in veseli vrnitve domov, so pa najbolj pogrešali svoje družine. V Afganistanu so slovenski vojaki sicer delovali pod poveljstvom italijanske vojske.

Njihova misija je trajala od februarja, naloge pa so bile podobne, kot so jih imeli prejšnji kontingenti – usposabljanje in mentoriranje afganistanske vojske za njen prehod na samostojno delovanje in obrambo. Poudarek dela je bil tudi na integraciji žensk v afganistansko vojsko.

Vrnitev zadnjih slovenskih vojakov iz dežele pod Hindukušem je potekala zelo hitro in se je začela dan po objavi predsednika ZDA Joeja Bidna o umiku ameriških vojakov iz ZDA.

Za premik domov so bili slovenski vojaki v celoti odvisni od odločitve Italijanov, tako glede datuma vrnitve in organizacije prevoza. Oprema SV, ki je po besedah stotnika Aliča ni malo, se je iz Afganistana začela vračati danes. Konec junija se sicer zapira baza v provinci Herat na zahodu Afganistana, v kateri so bili slovenski vojaki.

Kot je še dejal stotnik Alič, je bilo pogostokrat kar celodnevno delo slovenskih vojakov v bazi zanimivo in polno izzivov. Največji izzivi so bile kulturne razlike med narodi ter razlike v znanju angleščine.

“Osebno sem sodeloval z Litovcem, Romunom, Albancem, Ukrajincem in Italijani. Vsak ima drugačen nivo in izrazoslovje, predvsem ko se je bilo treba dogovoriti na hitro, se najdejo največji izzivi” je še povedal stotnik Alič.

Celoten prispevek SV v Afganistanu je stotnik Alič ocenil kot velikega. Dodal je, da so bili slovenski vojaki cenjeni pri poveljnikih. Slovenska vojska je dala svoj delež in pomagala dvigniti raven usposobljenosti afganistanske vojske, je še dodal.

Tonin vesel, da so se vsi vojaki vrnili živi in zdravi

Obrambni minister Matej Tonin je ob robu predstavitve niza vaj Defender Europe 2021 na vadišču na Počku današnji dan označil za posebnega, saj so se po 17 letih vrnili vsi slovenski vojaki iz Afganistana, živi in zdravi. “Sem vesel, hvala bogu, da se je vse tako izteklo in da je bila ta dolga misija hvala bogu brez smrtnih žrtev,” je povedal.

Na vprašanje, zakaj so se odločili, da vojake umaknejo že zdaj, in ne šele jeseni, je odgovoril, da je bila odločitev “zelo preprosta”. Je pa niso želeli javno razglašati, ker je varnost pomembna in niso želeli izpostavljati vojakov. Ob tem je minister opozoril, da je Slovenija odvisna od ostalih zaveznikov in transportnih prevozov, ki ji jih nudijo zavezniki, saj še vedno nima svojega transportnega letala.

Slovenska vojska je v Afganistanu pustila tudi opremo, ki bi bila lahko koristna za afganistansko ljudstvo in ki nima neke večje vrednosti za njene nadaljnje misije, je še povedal Tonin.

Vsi zavezniki se bodo umaknili do 11. septembra

Kot smo razkrili včeraj, so se zadnji slovenski vojaki proti Sloveniji odpravili že sinoči. Slovenska vlada pa je na včerajšnji seji potrdila namero o koncu sodelovanja pripadnikov Slovenske vojske v misiji Nata v Afganistanu skladno z dogovorjeno časovnico zaveznikov oziroma najkasneje do konca avgusta.

Umik vojakov v Slovenijo je potekal v sodelovanju z Italijo, ki je vodilna država kontingenta, v katerem so sodelovali slovenski vojaki. Usklajeni umik vseh zavezniških vojakov iz Afganistana naj bi se sicer končal 11. septembra.

Do odločitve ZDA in zaveznikov v Natu o umiku je bilo v Afganistanu nekaj manj kot 10.000 zavezniških vojakov. Največja kontingenta sta bila ameriški z 2.500 vojaki in nemški s 1.100 vojaki.

V Afganistanu slovenski vojaki skupno 17 let

V Afganistanu je bilo od februarja še šest slovenskih vojakov od skoraj 1.400, ki so se v državi izmenjali, odkar so prvi pripadniki Slovenske vojske prevzeli dolžnosti v operaciji Odločna podpora. Sodelovanje Slovenije v Natovih operacijah v Afganistanu se je začelo leta 2004 z vstopom v Natovo zavezništvo. V državi smo tako bili sedemnajst let.

Največ slovenskih vojakov naenkrat je bilo v Afganistanu pod Hindukušem leta 2011, ko jih je bilo v dveh izmenah po skupaj 179.

Slovenska vojska je sicer ena redkih v Afganistanu, ki na tamkajšnji misiji ni utrpela smrtne žrtve. Maja 2011 je bila v bombnem napadu lažje ranjena slovenska vojakinja, januarja 2014 pa je bil pri opravljanju nalog v nogo ranjen slovenski vojak in bil oskrbljen v bolnišnici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!