Vremenoslovci izdali opozorilo: zapade lahko do 20 centimetrov snega

Slovenija 18. Jan 202407:46 > 14:21 1 komentar
Arso
Opozorila Arsa za petek (Foto: zajem zaslona/ARSO)

Na Arsu so za petek razglasili oranžno opozorilo za Primorsko zaradi snega in vetra, ostale dele države pa so obarvali rumeno. S četrtka na petek se bodo padavine razširile nad vso Slovenijo, hkrati pa se bo ohladilo, zato bo dež prešel v sneg. Na Darsu že opozarjajo voznike k previdnosti. Po podatkih Arsa lahko namreč zapade od pet pa vse do 20 centimetrov snega. Dars voznikom priporoča, da vse poti, ki niso nujne, prestavijo na zgodnejše ali kasnejše termine. V vsakem primeru pa naj se na pot odpravijo le z ustrezno zimsko opremo.

“Vozniki, računajte na daljši čas potovanja,” so v svoji prometni napovedi zapisali na prometno-informacijskem centru. Kaže namreč, da bo sneženje, ki ga napovedujejo vremenoslovci, sovpadlo z jutranjo prometno konico, kar lahko prinese tudi težave v prometu. “Vozne razmere bodo v petek dopoldne povsem zimske,” opozarjajo tudi na Agenciji RS za okolje (Arso), kjer pa dodajajo, da se bo v popoldanskih urah najverjetneje – vsaj kar zadeva pogoje za vožnjo – že bolje.

Do petkovega jutra bo dež povsod v notranjosti Slovenije prešel v sneg, glavnina padavin bo med 6. in 10. uro dopoldne, nato pa bodo od severovzhoda padavine začele slabeti. Najmanj jih bo na severovzhodu, torej v Prekmurju in delu Štajerske,” je povedal dežurni meteorolog na Arsu Andrej Velkavrh. Sneženje bo kar izrazito, je dodal.

Po nižinah od pet do 20 centimetrov snega

Po nižinah bo na severovzhodu zapadlo do pet centimetrov snega, v preostalem delu Slovenije bo v nižinah večinoma od pet do 10 centimetrov, lokalno do 15 centimetrov. Najdebelejša snežna odeja pa se obeta na Gorenjskem, Koroškem, Dolenjskem in Notranjskem, kjer bi lahko zapadlo do okoli 20 centimetrov snega, je povedal Velkavrh. Ne bodo pa količine padavin tako zelo velike, da bi na višje ležečih območjih zapadlo bistveno več snega.

Snežilo bo lahko tudi precej proti Primorski. Tam bo v petek pihala močna burja, na izpostavljenih legah bodo sunki burje tudi prek sto kilometrov na uro. V noči na soboto bo burja oslabela, v soboto bo večinoma pihala šibka burja.

Ob prehodu hladne fronte bo zapihal okrepljen in mrzel severovzhodni veter, na Primorskem pa zmerna do močna burja, ki bi v sunkih lahko presegala hitrosti 100 kilometrov na uro. Na prehodu iz Notranjske na Primorsko bo delala tudi snežne zamete, napovedujejo na Arsu.

Na Arsu so za območje Primorske zato razglasili oranžno opozorilo zaradi snega in vetra, za ostale dele države pa rumeno opozorilo.

Dars je na družbenem omrežju X že pozval vse voznike, naj se pripravijo na snežne razmere na cestah.

Dars voznikom priporoča, da vse poti prestavijo na zgodnejše ali kasnejše termine

Na pričakovano snežno pošiljko so pripravljeni v Darsu, ki upravlja avtoceste in hitre ceste. Tudi posipnega materiala imajo dovolj na zalogi, zagotavljajo.

Na terenu bodo vse razpoložljive posipne in plužne skupine, preventivno posipanje bodo začeli pred začetkom sneženja, s pluženjem pa, ko se bo sneg začel oprijemati vozišča. “V primeru intenzivnega sneženja v prometni konici in pričakovanega povečanega petkovega prometa tovornih vozil, zlasti na primorski avtocesti proti osrednji Sloveniji, je pričakovati zelo upočasnjen promet,” so navedli na Darsu.

Voznikom priporočajo, da vse poti, ki niso nujne, prestavijo na zgodnejše ali kasnejše termine. V vsakem primeru pa naj se na pot odpravijo le z ustrezno zimsko opremo, tovorna vozila pa tudi ustrezno naložena.

Na promet na delu primorske avtoceste in vipavske hitre ceste bo vplivala tudi močna burja, zlasti med Senožečami in Postojno ter med Razdrtim in Vipavo. Burja lahko poleg sunkov na promet vpliva tudi z nanosi odrinjenega snega nazaj na vozišče in poslabšanje vidljivosti zaradi vrtinčenja snega. Vozne razmere bodo tako lahko precej snežne, opozarjajo pri Darsu.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Bobo

Kot neugodno ocenjujejo tudi napoved, da bo pred sneženjem deževalo, kar pomeni, da bo dež pred snežnimi padavinami spral sol z vozišča in bo treba ob prehodu v snežne padavine izvesti okrepljen posip vozišča, da ne bo prihajalo do snežnih zaplat na vozišču. Tudi čas napovedanih okrepljenih snežnih padavin je neugoden, saj bo to v zgodnjih jutranjih urah, ko je na vseh avtocestnih krakih povečana gostota prometa v smeri večjih urbanih središč, še izpostavljajo pri Darsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje