Socialni demokrati prižgali zeleno luč za vstop v vlado

Slovenija 19. Maj 202212:17 > 20:17 0 komentarjev
sd, socialni demokrati
Žiga Živulović Jr./BOBO

Socialni demokrati so na konferenci potrdili vstop stranke v novo vlado pod vodstvom Roberta Goloba. To je še zadnji organ stranke, ki se je moral skladno s statutom stranke izreči o vstopu v vlado. Predsednica stranke Tanja Fajon bo tako predvidoma naslednji torek podpisala koalicijsko pogodbo, so sporočili iz stranke.

To je še zadnji organ stranke, ki se je moral skladno s statutom stranke izreči o vstopu v vlado, so še pojasnili. Socialnim demokratom bodo glede na izkupiček koalicijskih pogajanj pripadli štirje ministrski resorji. Predsednica stranke Tanja Fajon se bo zavihtela na čelo ministrstva za zunanje in evropske zadeve, dolgoletni vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je kandidat za ministra za gospodarstvo, turizem in šport, Dominika Švarc Pipan, sicer podpredsednica stranke, je kandidatka za pravosodno ministrico, na mesto ministra za kohezijo in regionalni razvoj pa v stranki predlagajo Aleksandra Jevška.

Na konferenci so poleg potrjevanja ministrskih kandidatov tako potrdili še koalicijsko pogodbo. To je sicer trojček strank Gibanje Svoboda, SD in Levica že uskladil in parafiral. Če jo bodo potrdili tudi Levici, bodo stranke prihodnje koalicije pogodbo predvidoma podpisale v torek.

N1

V stranki pred začetkom konference niso pričakovali nikakršnih težav oziroma zapletov, saj se je predsedstvo stranke že pred dnevi seznanilo z vsebino koalicijske pogodbe in potrdilo njeno parafiranje. Štirje ministrski kandidati so podpisali tudi častno izjavo, s katero so se zavezali, da iz stranke ne bodo izstopili ali prestopili k drugi stranki, da bodo upoštevali programska izhodišča ter sklepe kongresa in predsedstva stranke.

O kandidatu za podpredsednika državnega zbora in kandidatu za vodjo poslanske skupine danes odloča tudi izvršni odbor največje opozicijske stranke SDS.

Precej pestro pa bo tudi v prihodnjih dneh, saj teče še drugi del formalnih procesov oblikovanja nove vlade. Do jutri morajo poslanci ustanoviti poslanske skupine in izvoliti njihove vodje. Z njimi bo v ponedeljek predsednik države Borut Pahor opravil posvetovanja o novem mandatarju, kar bo skoraj zagotovo postal Robert Golob. Predsednik Pahor je že napovedal, da pri postopku imenovanja kandidata za mandatarja ne bo zavlačeval, če bo Golobu izkazana večinska podpora vodij poslanskih skupin. Če bo Pahor držal svojo obljubo in bo 23. maja državnemu zboru za mandatarja predlagal Goloba, bi lahko poslanci o mandatarju glasovali že prihodnjo sredo.

Ko bo mandatar izvoljen, mora v 15 dneh od izvolitve predlagati kandidate za ministre, ki se bodo predstavili pred pristojnimi delovnimi telesi v DZ, ti pa bodo podali mnenje o kandidatih. Sledilo bo potrjevanje kandidatov za ministre v DZ, vlada pa bo lahko nastopila, ko bosta imenovani več kot dve tretjini ministrov. Čeprav je poslanska skupina SDS na včerajšnji izredni seji državnega zbora vložila pobudo za sklic posvetovalnega referenduma o novem zakonu o vladi in s tem vsaj nekoliko porušila načrt Roberta Goloba, pa ta obljublja, da bo vlada vseeno imenovana že 3. junija. Kot je povedal, bo ministre imenoval po že veljavnem zakonu o vladi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!