Sodišče protestnika oprostilo obtožb. Janša v odzivu: Sodstvo je “orodje režima”

Slovenija 10. Okt 202313:23 > 14:22 31 komentarjev
Janez Janša
Borut Živulović/BOBO

Na ljubljanskem okrajnem sodišču so Ludvika Tomšiča oprostili obtožb, da je na protestu februarja 2020 z vzklikom "ubij Janšo" grozil Janezu Janši. Sodnica je o Tomšičevih vzklikih sicer dejala, da so nedvomno predstavljali grožnjo. K oprostilni sodbi je pripomoglo mnenje sodnega izvedenca, da je bil obtoženi neprišteven. Janša se je na odločitev odzval na družbenem omrežju X, kjer je zapisal, da je slovensko sodstvo "orodje režima".

Sodnica Jerca Oblak je danes na ljubljanskem okrajnem sodišču izrekla oprostilno sodbo Ludviku Tomšiču, ki je bil obtožen kaznivega dejanja grožnje predsedniku SDS Janezu Janši, danes poroča časnik Dnevnik. Konec februarja 2020 je na protestu v Ljubljani vpil “ubij Janšo” in še nekaj podobnih sovražno nastrojenih parol. Sodba še ni pravnomočna.

Po navedbah časnika je sodnica poudarila, da so Tomšičevi vzkliki nedvomno predstavljali grožnjo in da so bili podani znaki kaznivega dejanja. Toda sodni izvedenec psihiatrične stroke je na sojenju ocenil, da se Tomšič v kritičnem času zaradi osebnostne oziroma duševne motnje ni mogel obvladovati, okrnjena pa je bila tudi njegova zmožnost razumevanja.

Pravno je bil zato neprišteven in posledično tudi ni mogel biti kriv kaznivega dejanja. Sodba še ni pravnomočna, tožilka pa je po sojenju dejala, da bo razmislila o morebitni pritožbi.

Prvak SDS Janša se je na odločitev odzval na družbenem omrežju X. “Sodišče ugotovi, da je nekdo, ki bi moril, neprišteven. In potem mirno dovoli, da taka oseba prosto hodi naokrog,” je zapisal in postavil vprašanje: “Si predstavljate, da bi isti pozival k umoru Nike Kovač? Vsaj 5 let zapora.” Dodal je: “To naj bi bilo moderno slovensko sodstvo. V resnici gre za orodje režima.”

Tomšič odvihral iz dvorane

Ludvik Tomšič je današnjo razglasitev sodbe pričakal na dvorišču pred sodiščem, saj je že med zaključnim govorom tožilke vzkipel in odvihral iz dvorane. Tožilka je za Tomšiča sicer zahtevala pogojno zaporno kazen štirih mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. Obramba se je oprla na izvedenčevo mnenje in zahtevala oprostilno sodbo, še poroča Dnevnik.

Obtoženi Tomšič je ob aprilskem začetku sojenja izpostavil, da ima zdravstvene težave, na vprašanje zagovornice Tatjane Sitar, ali je imel s svojimi pozivi namen pri Janši vzbuditi strah, da ga bo ubil, pa je odgovoril, da je bil to le šov za medije. Nekdanji predsednik vlade Janša je sicer ocenil, da je bila grožnja zelo realna.

Kot je še povedal obtoženi, je bilo na shodu kot na nogometni tekmi, podobno kot on sam so na shodu vzklikali tudi drugi, je dejal. “Na protestu je bilo 500 plakatov, na katerih je pisalo smrt janšizmu,” je povedal med drugim. Večkrat je poudaril tudi, da se mora zaradi zdravstvenih težav ukvarjati predvsem sam s sabo.

Janša pa je na začetku sojenja dejal, da Tomšičeva grožnja ni bila edina, ki je bila izrečena zoper njega, je pa bila posneta in predvajana, zato so jo videli tudi njegova družina in otroci, kar ni minilo brez posledic. “Zame to ni bil velik šok, je pa bil za otroka, ki sta me spraševala, ali me bodo ubili,” je takrat še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje