Šole bodo dobile dva dodatna milijona evrov za nadomeščanja

Slovenija 03. Feb 202216:45 > 24. Feb 2022 18:02 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je podpisala sklep, s katerim se šolam namenijo dodatna sredstva za plačilo nadomeščanj v skupni ocenjeni vrednosti dveh milijonov evrov. Šole se namreč soočajo z velikim številom odsotnih strokovnih delavcev kot posledico obolevanj za covidom-19 oz. odrejenih karanten in izolacij.

Posledično so obremenitve tistih, ki ostajajo na delovnih mestih, toliko večje, saj je potrebno zagotoviti ne le nemoteno delo v šolah in zavodih, ampak tudi izobraževanje na daljavo za učence, ki zaradi razlogov, povezanih s covidom-19, niso prisotni pri pouku v prostorih šole, so danes sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Zaradi zagotavljanja nemotenega delovanja osnovnih šol, osnovnih šol s prilagojenim programom, glasbenih šol in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami se od januarja 2022 do najdlje 30. junija 2022 določa obseg dodatnih sredstev za plačilo nadomeščanj, ki so posledica odsotnosti strokovnih delavcev zaradi širjenja covida-19.

Komu so namenjena sredstva?

Dodatna sredstva za nadomeščanje so namenjena strokovnim delavcem, ki nadomeščajo učitelje v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in v glasbenih šolah ter strokovnim delavcem, ki nadomeščajo učitelje in se nadomeščanje ne izvaja kot ura pouka. Prav tako so sredstva namenjena učiteljem za opravljene ure učne obveznosti, ki presegajo pet ur dodatne tedenske učne obveznosti, kot izhaja iz zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

Sredstva so zagotovljena v državnem proračunu za letos, in sicer poldrugi milijon evrov za izplačilo osnovnim šolam in osnovnim šolam s prilagojenim programom, 150.000 evrov za izplačilo zavodom za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in 350.000 evrov za izplačilo glasbenim šolam.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 sicer število oddelkov in otrok, učencev ter dijakov, napotenih v karanteno, upada, ugotavljajo na ministrstvu. Upad števila karanten je med drugim mogoče pripisati novemu režimu odrejanja karanten na domu, s katerim za področje vzgoje in izobraževanja veljajo nekatere izjeme.

Število obolelih zaposlenih v izobraževanju upada

Tudi število obolelih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju upada, pri čemer vrtci in šole še vedno poročajo o povečani odsotnosti zaposlenih, tako strokovnega kot tehničnega kadra.

Kot so spomnili na šolskem ministrstvu, je ministrica Kustečeva že oktobra izdala sklep o nujnih ukrepih na področju kadrovske problematike, ki so potrebni za nemoteno delovanje vzgojno-izobraževalnih zavodov. Na podlagi tega sklepa se v pedagoški proces pod vodstvom mentorja lahko vključijo tudi študentje.

V novembru je bil sklep dodatno dopolnjen z možnostjo dodatnega zaposlovanje svetovalnih delavcev. S sprejetjem desetega protikoronskega svežnja pa je vzgojno-izobraževalnim zavodom dana možnost, da lahko zaradi nujnih delovnih potreb sklenejo pogodbo o zaposlitvi za določen čas brez objave prostega delovnega mesta, in sicer do 31. avgusta letos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!